Stor ökning av skadedjurssaneringar

Vägglöss.

Vägglöss. Foto: Nomor

Det utförs allt fler skadedjurssaneringar och utvecklingen är kraftig sett till de senaste åren.

Antalet skadedjurssaneringar har ökat explosionsartat enligt statistik från Trygg Hansa och saneringsföretaget Nomor. Vägglussaneringarna har exempelvis tiodubblats sedan 2010, och saneringar av kackerlackor har fyrdubblats.

Kackerlackor kan vara svåra att upptäcka. Ofta ser man inte själva kackerlackorna utan upptäcker istället spillning och unken lukt. Kackerlackor är dock inte lika vanliga i småhus som vägglöss.

2010 genomfördes 2 209 vägglussaneringar, förra året var samma summa 23 986 stycken.

- Första gången man blir biten av en vägglus kan det ta 1-2 veckor innan man får en reaktion och för vissa uteblir reaktionen helt. Dessutom är vägglusen seglivad och kan vid rätt förhållanden överleva utan mat i upp till 18 månader. Det är därför viktigt att vidta säkerhetsåtgärder inför, under och efter resan även om man inte misstänker att man drabbats – annars är risken stor att man upptäcker attacken först när det är försent, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Han förklarar att det är det ökande resandet som gjort att vi drar in allt mer skadedjur i våra hem. Men även begagnathandeln.

- Enkla knep för att minska risken att få med sig vägglöss hem från resan är att förvara kläderna i tätslutande plastpåsar och inte packa upp kläderna under resan, att noga undersöka hotellrummet direkt vid ankomst och att inte ställa väskan nära sängen samt att tvätta samtliga kläder direkt vid hemkomst och dammsuga väskan, säger Håkan.