Snickra en bänk runt ett träd - gör det själv

Inspirerade av den här bilden berättar vi hur du kan bygga en egen, lite enklare modell av trädbänk.

Inspirerade av den här bilden berättar vi hur du kan bygga en egen, lite enklare modell av trädbänk. Foto: Demotivateur

Den här byggbeskrivningen är tänkt att inspirera till att bygga en lite enklare modell av trädbänk än den fina bänken på bilden.

Grundkonstruktionen på den här trädbänken är egentligen inte svår och med hjälp av den här beskrivningen i nio steg bör du kunna snickra ihop den om du är i alla fall lite van vid dina verktyg.

Material och verktyg du behöver

Du behöver en skruvdragare och en borrmaskin. En kap- och gersåg underlättar när det är dags att såga till de vinklade delarna. En sticksåg kan vara bra också. Materialet är vanlig obehandlad fururegel 45x70 mm till stommen och ytterpanel 21x145 mm.

Bygg trädbänken i nio steg

1. Benstativ

Tillverka de sex benstativen. 

Såga till ett framben, 400 mm långt av regel 45x70 mm. Såga till ett bakben/ryggstöd, 850 mm långt av regel 45x70 mm. Gör en markering 425 mm upp på framsidan av bakbenet. Gör en markering högst upp på ryggstödet 20 mm från från baksidan. Dra ett streck mellan markeringarna och såga för att få till lutningen på ryggstödet. Det går att göra med en sticksåg med nytt blad. Såga sakta utan att tvinga sågen framåt.

Såga till två tvärslåar, 210 mm långa av 45x70 mm att sätta dels nertill mellan benen och upptill i höjd med sitsen.

Limma med utelim och skruva ihop benstativet med två rostskyddade träskruv 6,0x120 mm i varje fog. Förborra för att skruvarna ska dra rakt. När första benstativet är klart tillverkar du ytterligare fem likadana. 

2. Mellanstycken

Såga till 6 st mellanstycken 30 cm och är geringsågade 30 grader i varje ände av regel 45x70 mm, 300 mm långa och är geringsågade 30 grader i varje ände. De ska sitta mellan benstativen i sitsarnas bakkant.  

3. Montera benstativen

Montera ihop benstativen till en enhet. Limma med utelim och skruva med rostskyddad träskruv 5,0x80 mm fast mellanstyckena i benstativen. Förborra och dra skruvarna snett från mellanstycket in i benstativet. (På en av mellandelarna drar du inte åt skruvarna helt eftersom de måste kunna lossas när bänken placeras runt trädet.) Om trädets diameter är större än mellanstyckets längd väntar du med att dra åt två av skruvarna så att två mellandelar och ett benstativ kan lossas. 

Bänk runt ett träd med belysning
Det blir effektfullt med belysning vid trädet. Foto: Theownerbuildrenetwork

4. Sitsarna - såga

Såga till sitsarna. Varje sits består av 2 st ytterpanelbräda 21x145 mm som geringssågas 30 grader i varje ände. Mät så att brädorna hamnar mitt på benstativens sittreglar. Skruva fast med rostskyddad skruv 5,0x60 mm.

5. Ryggbrädor

Mät och såga till ryggbrädor av 2 st ytterpanelbräda 21x145 mm till varje sektion. Skruva fast med rostskyddad skruv 5,0x41 mm.

6. Måla

Måla bänken innan den placeras runt trädet. Grundmåla ställningen och alla sittbrädor med utegrundfärg. Var noga med allt ändträ. Låt torka och stryk därefter två lager med dörr- och fönsterfärg. 

7. Montera

Montera alla brädorna med den släta, hyvlade sidan uppåt. Limma och skruva med rostskyddad träskruv 5,0x60 mm fast alla sittbrädor utom de två sista mot benstativen. Komplettera med en skruv mitt på de kortare sittbrädorna ner i mellanstycket. Vänta med att montera de två sista brädorna. Ryggstödens brädor skruvas med rostskyddad skruv 5,0x41 mm.

Bänk runt träd
Anpassa konstruktionen efter dina egna önskemål och förmågor. Foto: Susan Dunphy

8. Placera ut

Ställ bänken på plats runt trädet och montera de sista sitsbrädorna och ryggbrädorna. 

9. Justera höjden

Det är sällan marken är helt slät så du kan behöva palla upp vissa ben med klossar av tryckimpregnerad trall eller stenar.