Altan & Uteplats, Gör det själv
Från pergola till altan: Pers oväntade byggprojekt – kostnader, tidsåtgång & tips
På mors dag gav Per sin mamma Solweig en pergola som han skulle bygga själv trots att han är novis, men det visade sig att hon behövde en ny altan först. Här berättar han om altanbygget och delar med sig av kostnader, tidsåtgång, materiallistan och vilka verktyg han använde.
I år gav Per sin mamma en speciell morsdagspresent - han ville bygga en pergola åt henne alldeles själv. Men när de började diskutera den närmare insåg de att den 25 år gamla trallen skulle behöva bytas eftersom plankorna sviktade när man gick på den, ett trappsteg hade gått helt sönder och skruvarna hade rostat och börjat titta upp. Projektet ändrade riktning och Per skulle behöva bygga en ny altan istället.
Per vek en semestervecka till att bygga altanen. Han insåg att han skulle behöva en snickare till sin hjälp för att säkert ro projektet i hamn. Därför kontaktade han snickaren Ulf som mamma och pappa brukade anlita, som kunde tänka sig att bygga altanen tillsammans med honom och även ta vid om/när han inte skulle hinna bygga klart under veckan.
Snabbfakta om altanbygget
Storlek gamla altanen: 28,8 kvm (7,2x4 m)
Storlek nya altanen: 39,6 kvm (7,2x5,5 m)
Trall: Tryckimpregnerat NTR AB, 34x145 mm
Bjälklag: Tryckimpregnerat NTR A
Infästning: Dolda rostfria skruvar A4 C5
Grund: Terrassfötter på betongplattor och grus
Pris material: 40 000 kr (varav 2000 kr frakt)
Tid: 56 h Per, 65 h snickaren
Rivning befintlig altan, sedan grundläggning
Projektet började med att Per rev den gamla altanen själv. Det tog ungefär 1,5 dag. Skruvarna hade rostat sönder och var bitvis omöjliga att skruva loss. Tunga betongplintar var svåra få loss och bära iväg.
Eftersom han ville göra den nya altanen lite större än den gamla, fick han sedan gräva bort gräs och jord och lägga på grus och betongplattor där den nya altanen skulle stå.
– Betongplattorna var grunden och på dem placerade jag terrassfötter, som är ett alternativ till betongplintar. Fördelen med dem är att man kan justera dem i höjdled, säger Per.
Bjälklaget börjar ta form
Först fäste de en bärlina i husets grund, 34mm under altangolvets yta.
– Vi förborrade och spikade fast två reglar i husets grund med spikplugg. Eftersom tomten lutar skruvade vi fast balkskor i bärlinan med ankarskruv, cc 60cm.
– Sedan satte vi ytterligare tre bärlinor som vi fäste i terrassfötterna på höjden. Ovanpå det placerade vi sedan skruvreglarna, berättar Per.
– När jag skruvade upp balkskorna skulle jag ha varit mer noggrann med mätningen och planeringen. Efteråt visade det sig att vi ville förstärka konstruktionen ytterligare med tvärreglar. Då hade det varit bra om tvärreglarna alltid hade samma längd, det hade sparat tid, nu jag fick springa fram och tillbaka och mäta och såga till allt eftersom.
– En annan lärdom är att jag borde ha säkerställt att det fanns reglar exakt där vi senare vill att trallen ska skarvas. Eftersom vi inte tänkte på det, så hamnade vi längdmässigt mittemellan två reglar på ena sidan, vilket gjorde att spillet på trallbrädorna ökade. Altanen skulle vara 720 cm lång och jag ville lägga altanen längs med huset eftersom det är snyggare men vi kunde alltså inte lägga 480 + hälften av 480 dvs 240 eftersom det saknades en regel där vi ville ha den.
Det är alltså bra att tänka ut hur man vill lägga altanbrädorna innan man bygger den underliggande konstruktionen.
Utöver en förstärkning med tvärreglar, så skruvade vi även extra spikreglar i skarvarna enligt Svensk Träs rekommendationer.
Det Per hann med under de sju dagar han jobbade med altanbygget var alltså att riva den gamla altanen, köpa material till den nya, göra grundläggningen och skruva upp bjälklaget.
– Det var en besvikelse att jag fick åka hem utan att få skruva i en enda trallbräda, det var ju det som jag hade sett fram emot. Jag har fortfarande bara testat skruvat i dolda skruvar när jag var på infästningsutbildning hos Fast Fastening tidigare i somras, säger Per.
“3 ggr så lång tid med dolda skruvar”
Snickaren Ulf tog vid sedan när Per hade lämnat och skruvade i trallen med dolda skruvar, enligt Pers önskemål. Enligt Ulf tar det ungefär tre gånger så lång tid att bygga med dolda skruvar som med vanliga, men Per hade höga ambitioner och ville att det skulle bli snyggt.
– Det är inte kul att göra något halvbra, ska man göra något så gör det ordentligt, menar Per.
Ulf har också snickrat en trappa och en ramp upp till altanen.
– Rent allmänt, hur var det att bygga altanen?
– Det var roligt i början, men det var tungarbetat. Projektet blev lite för stort för mig och snickaren hade tyvärr inte tid att hjälpa mig just den veckan jag var där. Kanske 3 halva dagar av 7 dagar hjälpte han mig och jag fick lite hjälp av andra också, men för det mesta jobbade jag själv och jag som är så social. Sedan regnade det också en hel del, vilket var ganska jobbigt, säger Per.
– Hur lång tid tog det att bygga altanen?
– Jag la ner sju dagars arbete ca 8 h per dag och snickaren har lagt ner 65 timmar totalt, säger Per.
Verktyg
Följande verktyg användes i detta altanbygge.
- Skruvdragare, helst 2 st om du vill montera med dolda skruvar, en för att borra med och en för att skruva med utan att behöva byta bits hela tiden
- Bits torx 20, 30 och 40
- Fogsvans
- Kap- och gersåg (sänksåg eller cirkelsåg går också bra)
- Vinkelhake
- Långt vattenpass
- Snickarpenna
- Snörslå
- Måttband 10 m
- Lasermätare
- Skruvmall för dold skruvning
- Distanskryss
- Borr för att förborra spikplugghål i grunden
- Borr för att förborra så att trallskruven inte ska fläka upp trallen
- Hammare
- Tumstock
- Vattenslang för att vattna virket så att det inte slår sig
Materiallista
Det här materialet köptes in för totalt ca 40 000 kr:
- Altanvirke 34x145mm NTR AB tryckimpregnerat hyvlat grönt, längd: 4800mm
- Reglar till bärlinor, bjälklag och skruvläkt 45x145, 45x195, 45x220mm NTR A, längd: 4800 och 5400mm
- Trallskruv: Deck Tool rostfritt syrafast stål A4 korrosivitetsklass C5 FAST Fastening, dimension: 4.8x75mm. Cirka 42 skruv per rad x 37 rader = 1554 skruvar = 3 st 500 paket
- Montageverktyg Deck Tool för dolt skruvmontage
- 3 mm borr till förborrning för snyggare infästning
- Distanskryss 4 st för att få rätt kant-till-kant-avstånd
- Konstruktionsskruv C4 5.0x80mm och 6.0x120mm för att skruva ihop reglar
- Ankarskruv 5.0x40mm för att skruva fast balkskor och terassfötter
- Spikplugg för att fästa bärlina i grunden
- Betongplattor
- Terassfötter gärna som klarar 800 kg och kan justeras från 3-100cm
- Balkskor
- Grus, stenmjöl 0-8mm eller makadam/flis 2-6mm
- Syllpapp YAP2500 2 rullar (köptes in men användes inte)
- Markduk (köptes in men användes inte)
- Träolja för att olja ändträ
- Sandpapper för att fasa av sågade kanter
Kommentarer
16