Välj rätt ytterdörr
Ytterdörren är inte bara viktig för husets utseende. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer ytterdörr.
Är det dags att skaffa ny ytterdörr? När du väljer dörr bör du tänka på:
- Kvalitet
- U-värdet
- Säkerheten
- Utseendet på ytterdörren
När du köper ny ytterdörr ska den hålla många år framöver. Dörren ska hålla värmen inne och kylan ute. Dessutom ska dörren vara säker och inte minst vara fin och passa till huset där den ska sitta.
En röd ytterdörr i Sands hus. Foto: Thomas Marcks
Men hur kommer det sig att vissa ytterdörrar kostar 10 000 kronor medan andra bara kostar 3 000 kronor? Det som skiljer en budgetdörr från en lyxdörr är normalt sett låsanordningen, gångjärnen, u-värdet och materialet.
- Ska man få en dörr så billig som möjligt måste man dra ner på något. Det är som med bilar, jämför du Skoda och Audi är det samma koncern, men ena bilen byggs med billigare material och färre funktioner än den andra. Det är samma sak med dörrar. Det kanske är sämre säkerhet, mindre isolering, tunnare OSB-skivor, mindre kraftig stomme i, tunnare lager grundfärg och tunnare lack. Det finns mycket som kan skilja dem åt, säger Per Nordin som driver PN Dörrmontage och Snickeritjänster AB.
Men han påpekar också att en dyr dörr inte nödvändigtvis är bättre. Du måste själv kolla specifikationen för att se vad som sitter i den och vad den är gjord av. Hör gärna med andra om deras erfarenheter av tillverkaren och rådfråga montör eller återförsäljare.
En dörr i ädelträ passar på de flesta hus. Foto: FOJAB Arkitekter
Rätt u-värde i ytterdörren
När du ska välja ytterdörr och tittar på olika u-värden bör du utgå ifrån det befintliga husets förutsättningar. Är det ett lågenergihus vill du förmodligen ha ett så bra u-värde som möjligt. Är det istället ett relativt otätt hus med tvåglasfönster hjälper det inte med en jättetät dörr,utan då finns det annat du bör prioritera om du vill sänka energiförbrukningen. U-värdet hos olika ytterdörrar varierar vanligen mellan 0,7-1,1 och de kan skilja ganska mycket i pris.
Även hur du monterar ytterdörren är viktigt för dörrens u-värde. Dörren får inte glappa eller sitta snett för då får du värmeläckage. Känner du dig osäker kan det även här vara en god idé att kontakta en expert.
Utseendet på ytterdörren
När det kommer till estetik är det ytmaterial, design och färgval som spelar in. Det primära är att huset och dörren tillsammans bildar en vacker helhet.
Tänk dock på att mörka ytterdörrar drar åt sig solljuset, vilket i längden kan påverka kvaliteten på dem. Ljusa dörrar reflekterar istället ljus, vilket även är bra på insidan eftersom du får en ljusare hall.
Storleken spelar också in. Kanske vill du ha en pampig dubbeldörr för att enklare kunna bära ut och in möbler? Fundera över dina behov.
Ljusinsläpp och säkerhet vid ytterdörren
En annan designfaktor är huruvida du ska välja en dörr med fönster eller ej. Fördelen med ett fönster i ytterdörren är att du får in naturligt ljus i hallen.
Glasdörr med ram av ädelträ. Foto: Marge Arkitekter
Men påverkar ett fönster i dörren inbrottsrisken? Per Nordin tror inte att fönstret ökar inbrottsrisken. Fönsterglas som sitter i ytterdörrar är härdade och svåra att krossa.
Då väljer tjuvarna hellre att ta sig in via ett vanligt fönster om det går. Däremot anser han att det kan vara en god idé att se till så att låsanordningen är av ett sådant slag att det inte går att låsa upp utan nyckel från insidan.
– De billigare dörrarna har ofta ASSA8765 på låset. Det är då bara ett vred på insidan med en cylinder på utsidan. Då kan tjuven gå in genom fönster och ut genom dörren. De dyrare dörrarna har istället vanligen godkända gå bort-funktioner, exempelvis ASSA2002. Det innebär att det sitter en spärr på sidan som man trycker ner och när du stänger och låser fungerar inte vredet utan nyckel, så tjuven kan inte ta sig ut genom ytterdörren. Vissa försäkringsbolag kräver dessutom att du har den här typen av funktion på ytterdörrens låsanordning. Hör med ditt försäkringsbolag vilka krav de ställer på ytterdörrarnas lås.
Ytterligare en säkerhetsaspekt är gångjärnen. Du vill inte att tjuven ska kunna lyfta av dörren och då finns det något som kallas för bakkantssäkring.
– Vissa gångjärn har en stålpinne som krokar i och det gör att dörren inte kan lyftas av i bakkant, säger Per Nordin.
Om du redan har en ytterdörr som du är nöjd med men vill uppgradera låsanordningen, kan du gå till en låssmed och be om en offert. Byte av lås kostar dock ett par tusen kronor för lås och montage och är dörren då gammal och sliten kan det istället löna sig att byta hela dörren.
Kommentarer
3