Byggahus.se

Fönster & dörrar

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. D

  Fönstren är husets ögon

  Sitter isolerglaset med utvändiga lister så bör man låta en fackman mtk limma glaset om det är av äldre modell (standard idag). Att sätta envägsskruv leder oftast till att hela fönstret måste kasseras om man behöver göra glasbyte vid ett senare tillfälle. I bästa fall måste samtliga lister bytas. Dessvärre så vet redan de flesta inbrottsbusar redan hur man plockar ur glas. Så
  DanielAfstockholm · 1 feb · 11 svar · 36,4k läst
  ·
 2. V

  PVC Fönster -Prisjakt

  [citat] Skulle tippa på att det där inte är termoplus fönster från polen utan något annat företag.. Vet inte om de gör hembesök i hela Sverige, men här i söder gör de iaf det!
  Violina · jul '19 · 326 svar · 227,0k läst
  ·
 3. J

  Elitfönster, bra eller dåliga ?

  [citat] Har du några tips på andra leverantörer? Sitter och kollar på en lokal firma (Innovativa fönster i Höganäs) , men de sköter garantiärenden rätt så dåligt vad jag kan se på deras recensioner.
  Jonasdzm · 48m · 10 svar · 13,2k läst
  ·
 4. Oskar Olsson

  Vill gör ett öppningsbart Pvc fönster

  Hej alla händiga! I huset vi köpt sitter det i ett rum ett "icke öppningsbart" Pvc-fönster. Går det på något sätt göra det öppningsbart, vad kostar det? Eller är det billigare att byta ut hela fönstret? Är ett sovrum så känns väldigt instängt utan möjlighet att vädra då luftspalten idag fungerar som enda ventilation. Tack på förhand Se bifogad bild
  Oskar Olsson · 9h · 0 svar · 81 läst
  ·
 5. Z

  Trasig öppningsspak till 60-talsfönster

  [citat] Du kanske redan har testat, men brukar funka att ta bort handtaget och spruta in lite smörj i hålet, samt praya in lite där "kolvarna går in i fönstret"
  zzoink · 15h · 5 svar · 344 läst
  ·
 6. B

  Behålla gamla fönster eller köpa nya?

  [citat] Jag hade tillverkat ny karm med ett separat innerfönster där jag skulle sätta en kasett som du beställer med karmen!
  byggarätt · 23h · 12 svar · 950 läst
  ·
 7. R

  Behövs tröskelplåt?

  [citat] Är nog en synvilla, går att öppna dörren lite mer än 90 grader. Ett stopp måste dock dit för att skydda röret som du säger :)
  Rickard235 · 1d · 2 svar · 214 läst
  ·
 8. J

  Fönsterfilm/solfilm

  [citat] Jättesvårt att bedöma, men insidan av fönstret är faktiskt klart svalare än de andra i samma läge. Så skillnad är det helt klart.
  Jacob H · 2d · 4 svar · 313 läst
 9. B

  Ta hål för markisens hissband/dragband

  På min är det ett beslag även på utsidan så det ska nog mycket till innan det regnar in. Men i monteringsanvisnigen stod också att hålet ska borras med lite lutning nedåt/utåt så att eventuell kondens rinner ut.
  beerfueled · 2d · 9 svar · 1,8k läst
 10. M

  Byta låskolv i portar

  Ja det kan man säga, kostade inte en krona faktiskt!
  MagnusWhall · 2d · 10 svar · 291 läst
  ·
 11. 1

  Använda låsbläck som kom med dörren istället för medföljande till Yale Doorman?

  Du kan behålla 1407a istället för det som följer med doorman då 1487-2 har för stort plösmått. Jo detta har jag rekommenderat tidigare b.l.a i denna tråden. https://www.byggahus.se/forum/threads/yale-doorman-svart-att-staenga-doerren.361700/ Keep 1407a är klassat i kl3 precis som 1487-2 så det är lika säkert.
  123abc · 3d · 3 svar · 112 läst
  ·
 12. S

  Tips på foderlösning *Bild*

  Behöver lite hjälp med hur vi snyggast ska sätta fodret runt våra fönster och altandörr. Som synes på bilden så är det otroligt smalt mellan fönstren / altandörren så där får man knappt plats med någon list (har allmoge runt de andra fönstren i huset). Det andra problemet är vägguttag + strömbrytare till vänster vilket också lämnar mindre än vad jag önskat.. tips på hur
  Sockan2000 · 3d · 0 svar · 116 läst
  ·
 13. KnockOnWood

  Hur behandla fönsterram i trä?

  Jag tycker det ser ut som vanlig kvistfri furu. man använder alltid kvistfritt trä till sådana konstruktioner. Slipa lätt, lacka med utspätt lack och sedan slutstryk med outspätt.
  KnockOnWood · 3d · 1 svar · 132 läst
  ·
 14. Larsa

  Innerdörr med äldre karm

  Morsans 70-talshus har sådana, ett jäkla gissel.... lättbetongväggar men dörrkarmen går hela vägen till taket. Original var det en skiva vanför dörren, men dessa har tapetserats över med tiden. är det samma lösning kan det vara trixigt att byta karm utan att orsaka skador ovanför dörren
  Larsa · 3d · 6 svar · 324 läst
  ·
 15. Tomture61

  Fönsterfoder (?) glipar

  Börja kolla insidan först, fram med tumstocken och mät/kolla om karmen har flyttat på sig.
  Tomture61 · 3d · 8 svar · 228 läst
  ·
 16. V

  Kostnad byta fönster?

  [citat] I snitt på en villa så brukar det hamna på den kostnaden om man delar den totala summan på antal enheter. Men vad vet jag.... Har bara jobbat med montage av fönster på heltid i 17 år.
  verktygsgurun · 3d · 14 svar · 593 läst
  ·
 17. prototypen

  Dörrkarm med nedsänkt tröskel?

  Du kan ju inte sänka ner tröskeln, då kan du ju inte öppna dörren........ Tröskeln ska ligga ovanpå golvet. Protte
  prototypen · 3d · 1 svar · 110 läst
  ·
 18. A

  renovera källarfönster. LE-glas? montering?

  [bild] [bild] Jag tog itu med ett litet källarfönster, kopplat tvåglas från 1967. Den inre rutan är fäst med lim (tror jag) och en trälist på insidan. Brukar det vara så? Är vanligen bara den yttre rutan fäst med de där små specialspikarna och kitt? I vart fall lyckades jag spräcka den inre rutan. Ska jag passa på och köpa ett LE-glas? Ska jag återanvända de gamla trälisterna
  apriljox · 3d · 0 svar · 47 läst
  ·
 19. J

  Varför Swedoor RC3 (Assa MPL 2500) ej funkar med Yale Doorman MPL (H9-spanjolett)?

  [citat] Hej 123abc, Nej, tyvärr... Suck... Skulle vara 8-10 veckors leveranstid, och nu har det gått 9 veckor... Återkommer med uppdatering så snart jag fått dörren. :-)
  JoBeVe · 3d · 12 svar · 724 läst
  ·
 20. J

  Hjälp med montering av fönsterbleck

  Tjo! Ska montera fönsterbleck men funderar på hur man ska göra det på bästa sätt. Blecket förs in i spåret (med silikonsträng) och ska sedan skruvas. Skruven är 3,5mm bred (Essve fönsterbleckskruv), och läppen den ska skruvas i är typ 5mm. Utanpå den ligger då blecket, så det går inte att se att man verkligen hamnar i mitten när man skruvar. Skruvarna är självborrande så man
  johan_p · 4d · 0 svar · 128 läst
  ·
 21. 1

  Öppna dörr utan handtag

  Ser att jag skrivit fel, Primo spanjoletterna (68,74,368,374) använder handtag med 7mm sprint (fyrkantspinne).
  123abc · 4d · 6 svar · 292 läst
  ·
 22. P

  Visorblinds - Plissegardiner

  Jag köpte enkelplisséer för insynsskydd i den gul-vita (RAL 9010/ NCS S 0502-Y). Jag tog inga tygprover men maila deras kundsupport så är ju det säkert det inga problem att få hem.
  Pistol · 4d · 5 svar · 174 läst
 23. J

  Nya fönster. Kvalité mm?

  Mockfjärd, Sp och Traryd är likadana fönster har jag sett. Är det någon som kör med Orama fönster? Alu på utsidan och lackerad komposit på insidan.
  Joukko · 4d · 5 svar · 434 läst
 24. V

  Dörr som hänger snett

  Bäst är väl också om gångjärnet sitter hyfsat i linje med tvärslån?
  Violina · 4d · 5 svar · 267 läst
  ·
 25. O

  Yale doorman batteri slut?

  Tack för svar. Så skulle det ju kunna vara. Bara byta och hoppas det inte är något annat fel då
  O12 · 4d · 2 svar · 143 läst
 26. J

  Takfönster uppskattad arbetskostnad

  Vi vill gärna bygga takfönster i barnens rum enligt inspirationsbild (dvs 4 takfönster totalt). Taket ser likadant ut på båda sidor på huset enligt bild. Har även lagt till bilder på barnens rum. Någon som har en uppfattning om kostnaden för arbetet och hur lång tid det kan tänkas ta?
  Jillfredrika · 4d · 0 svar · 78 läst
  ·
 27. E

  Sätta in dörrar i en öppning inomhus

  Vi gjorde precis något liknande men med lite enklare förutsättningar, t ex tunnare vägg, och mindre hål. Vi sågade upp mer höjd i vårt hål för att få in en pardörr med modulmått 13,3x21. Vi byggde också en ram av glespanel (spikläkt) för att ta in breddmåttet lite på hålet och få något bra att fästa karmskruvarna i. Några spontana tankar: Pardörr är snyggt, men kan ni
  emmli · 5d · 1 svar · 106 läst
  ·
 28. 1

  Byta handtag altandörr

  Det ser ut som du har ett rakt Fix 83 vilka fungerar till pardörrar, om du har en karm nära handtaget bör du istället använda ett högersvängt handtag t.ex ASSA 83 höger. https://www.assaabloyopeningsolutions.se/sv/local/se/produkter/konsumentgds/fonster/fonsterhandtag-och-tillbehor/83 Det finns även andra handtag om du önskar annat design av handtaget.
  123abc · 5d · 1 svar · 113 läst
  ·
 29. E

  Hjälp vi anlitade dåliga hantverkare som har hängt vår nya ytterdörr snett

  [citat] Knäcka gångjärn gör vaktmästare. En ny dörr ska det inte behövas på. Det ska du kunna juistera på Karmskruvar eller gångjärnsjuisteringen. Går inte detta så ta dit en riktig snickare som fixar det.
  epw · 5d · 11 svar · 414 läst
  ·
 30. 1

  Fingeravtryckslås ytterdörr

  Om produkten ska klara den kylan så krävs det en trådburen produkt med inbyggd värme. Problemet är att denna typ av lösning blir dyr. Det finns inga billiga lösningar som kan garantera funktion men jag anser att man helst inte bör använda fingeravtryck vid kyla. Visst finns det alternativ som har en vettigare prisbild än andra men hur man än vrider och vänder så blir det inte
  123abc · 5d · 1 svar · 113 läst
 31. 1

  Hjälp att hitta kontrollpanel/fjärr till motordriven markis?!

  Vad är det för fabrikat så kanske det går att söka fram en installationsanvisning och vad det är för fjärrkontroller som används. Vad är det för utrustning som är monterad och vad saknas? Det är svårt att svara med så knapp information, vad finns i andra änden av kablarna? Då det är ett dödsbo så kan det vara svårt att med avtal som ingåtts med en avliden och är ogiltiga
  123abc · 5d · 1 svar · 94 läst
  ·
 32. M

  Yale doorman i baklås.

  [citat] Nödöppning (dvs vrida vred från insida och trycka ned handtaget) fungerar inte heller. Låset säger bara ’secure mode’. Knappsatsen utifrån fungerar iom att jag kan lägga in en ny mastercode. Därefter är dock låset fortsatt låst och endast *kod* tillåts från utsidan, dvs ej möjligt att komma in i inställningsmenyn mha #mastercode#.
  MatsWitt · 6d · 7 svar · 314 läst
Laddar...