Byggahus.se

Fönster & Dörrar

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. D

  Fönstren är husets ögon

  Sitter isolerglaset med utvändiga lister så bör man låta en fackman mtk limma glaset om det är av äldre modell (standard idag). Att sätta envägsskruv leder oftast till att hela fönstret måste kasseras om man behöver göra glasbyte vid ett senare tillfälle. I bästa fall måste samtliga lister bytas. Dessvärre så vet redan de flesta inbrottsbusar redan hur man plockar ur glas. Så
  DanielAfstockholm · 1 feb · 11 svar · 37,2k läst
  ·
 2. V

  PVC Fönster -Prisjakt

  [citat] Skulle tippa på att det där inte är termoplus fönster från polen utan något annat företag.. Vet inte om de gör hembesök i hela Sverige, men här i söder gör de iaf det!
  Violina · jul '19 · 326 svar · 229,8k läst
  ·
 3. JonteSvedala

  Offert för att byta fönster.

  Okej. Ja, Drutex PVC är helt andra fönstermed väldigt lågt u-värde, men tyvärr inåtgående. Höga karmar och bågar som ger mindre ljusinsläpp. Många tycker dom ser klumpiga ut och passar inte i vanliga villor men det är ju en smaksak. På kontinenten är det mer vanligt och där har dom andra normer utseende och funktion. Fördelen är att PVC är ca 35% billigare än svenska Trä med
  JonteSvedala · 2h · 96 svar · 19,4k läst
  ·
 4. H

  Hur få ihop springa mellan smyg och fönster?

  Ja,eller iaf zoooma ut rejält;)
  Handyman 1 · 4h · 2 svar · 205 läst
  ·
 5. R

  Justering av gångjärn, räta upp dörr

  [citat] Tack för svar! Jag lossade karmen och kunde justera den. Det blev dock en del pyssel då karmen var fastspikad och inte skruvad. Nu är allt rakt och snyggt. :)
  Ragsan · 6h · 2 svar · 152 läst
  ·
 6. KnockOnWood

  Vilken tätningslist till fönster med enkelbåge?

  Det vanliga med kopplade tvåglasfönster är nog att man tätar den inre fönsterbågen, så inget läckage av varm, fuktig luft sker in till mellanrummet mellan glasen. Detta för att den varma, fuktiga luften inte skall komma in, svalna och kondensera mellan glasen. Mellan yttre och inre fönsterbåge lämnar man lite öppet för att ventilera luften där, och därför även lite öppet mellan
  KnockOnWood · 12h · 1 svar · 118 läst
 7. H

  Höjd på flaggfönster i sekelskifteshus? (takhöjd 270cm)

  Det var väl väldigt vanligt att fönster på över våningen var lägre än på entrevåningen. Tycker faktiskt att det mest ser konstigt ut på 100år gamla hus när fönster på övervåningen är lika höga, lika breda är de oftast dock. [bild]
  Huddingebo · 12h · 6 svar · 354 läst
 8. S

  Olika karmhöjder - lösning?

  Du kan klyva listen med en helt vanlig handsåg också(y) (Du vänder ändå klyvsidan neråt och spacklar springan;))
  skogstomten · 1d · 20 svar · 701 läst
  ·
 9. imported_Benno

  Köpa ytterdörr

  De flesta ytterdörrar som säljs uppfyller väl kraven så det är bara utseendet som avgör. Jag köpte en "temporär" dörr på rea till vårt 20-talshus på Coop bygg. Vi tittade på specialsnickrade dörrar hos Leksands snickeri för över 10 tusen osv. Den temporära dörren sitter kvar än idag. Den fungerar bra på alla sätt och inte ens utseendet stör särskilt mycket längre. M.a.o.
  imported_Benno · 1d · 3 svar · 409 läst
 10. J

  Resonansljud nya fönster?

  Tryck verkar inte göra nåt, är som ljudet bildas i facket för argongasen.
  Jona$ · 2d · 2 svar · 192 läst
 11. Alfredo

  Gamla lås till innedörrar

  [citat] Den är antagligen det också av gammal färg. Har du tagit bort alla skruvar, nyckelskyltar och "beslag" runt handtaget så ta en "tillräckligt" stor mejsel eller liknade och stick igenom den där handtaget ska sitta. Sen "rycker du till utåt" så kan du säkert få det att släppa. Välkommen hit för övrigt! Och bara som information, med "låscylinder" menar man typ såna här:
  Alfredo · 2d · 6 svar · 316 läst
  ·
 12. AndersPS

  Swedoor Soft close kit till skjutdörrar

  [citat] Snyggt, blev du nöjd? Jag har fortfarande inte monterat upp alla mina :)
  AndersPS · 2d · 6 svar · 746 läst
  ·
 13. Henningelvis

  Tejpa för att kapa innerdörr i nederkant

  [citat] Tack. Jag spände fast en regel som anhåll. Det fungerade fint och borde motsvara det du skriver. Problemet var dock mest på kortsidorna, men det borde gå att kombinera ditt förslag med att ritsa med mattkniv på kortsidorna.
  Henningelvis · 2d · 5 svar · 285 läst
 14. A

  Självrengörande fönster?

  Beror på vilka krav du har och mulet/sol.
  AndersS · 2d · 8 svar · 245 läst
 15. hscn

  Fläckar på en fönsterbänk i sten

  Ser ut att vara en mindre etsning som fixas lätt. Se tidigare tråd. https://www.byggahus.se/forum/threads/fraescha-upp-foensterkarm.347526/
  hscn · 3d · 6 svar · 293 läst
  ·
 16. tårtkennet

  Fönster från Termoplus

  Hej, Har fönster från Termoplus som sattes in 2014. Har varit nöjd hittills. Senaste veckorna har jag dock fått kondens på insidan av fönstret, vattendroppar i nerkant på rutan samt att den ljusgrå fogen som sitter mellan rutan och själva plasten har börjat få svarta prickar, antar att det är svartmögel. En Tomas från Termoplus var här och kollade och hävdade att det inte är
  tårtkennet · 3d · 145 svar · 93,5k läst
  ·
 17. MathiasS

  Olika bredd på dörrfoder? Är jag tvungen till att ha släta foder och strunta i att gera?

  Ett 70mm foder får ju plats till vänster. Kör då på ett sådant och fyll i hålet ovan dörren så att 70 fungerar även där. Utfyllnad kan göras på många sätt, är dörren monterad skulle jag nog montagelimma en träregel upp i väggen och sedan klä med gips och spackla/måla.
  MathiasS · 3d · 2 svar · 286 läst
  ·
 18. B

  Altanlåsproblem Assa Codelås

  Jag köpte 4st för 10 år sedan där nu har alla gått sönder och även de som byttes på garanti, Trött! Inte ens siffertrycket fungerar som borde vara det minst mekaniska, uatn lamporna blinkar "när de känner för det". Skitprodukt som kändes briljant från början.
  Bad Guy · 3d · 19 svar · 14,3k läst
 19. K

  Borde jag välja energiglas?

  [citat] Sol eftersom fönstret ligger i rakt söderläge och huset blir lite svalare på sommaren. Energi för att spara på uppvärmningskostnaden. Tack för länken. Det var stor skillnad. Jag tänkte mig att en sån här grej kostar vad det kostar typ, men då får jag grotta vidare.
  kristian_karlsson · 3d · 10 svar · 499 läst
 20. K

  Fixa tröskel till teakdörr

  Tack så mycket för era svar! Ska bli en tur till byggnaden för att diskutera vad av tröskeln ich listerna som behöver bytas och vad som kan fixas med slipning.
  krampa1 · 3d · 3 svar · 218 läst
  ·
 21. Gertrudblomstrand

  Fönsterfoder och bleck på timmerhuset, hur hade ni gjort?

  Hej, jag är novis på det här med... allt :) Det är så att jag har skaffat mig ett hus som har fönster i trä av modell nedan (se bild) på de fönster som de har monterad foder på så har de foder som går i liv med timmerväggen (där den går emot) och sedan salat och spikat denna salninglist mellan foder och fönsterkarm. Jag är även i färd med att sätta bleck under och över alla
  Gertrudblomstrand · 3d · 0 svar · 86 läst
  ·
 22. K

  Vilka gångjärn för att "täcka" regel.

  Inget svar alls på din fråga, men om du gör som sist så kan du bygga på regeln så den blir "jämntjock" med luckorna, det ser lite genuint ut ändå...
  Kurtivan · 3d · 1 svar · 90 läst
  ·
 23. T

  Skjut eller vikdörr på 2800 x 2100

  VI går också i samma tankar. Vore kul att höra om ni har hittat några alternativ?
  törved · 3d · 2 svar · 728 läst
 24. M

  Köpa eller bygga källardörr?

  [citat] Ja posta gärna det, för det borde väl vara standardiserat vid det här laget? Det lär väl ta några timmar, men som du säger det är kanske inte raketforskning i den bemärkelsen.
  Marcussjogren · 4d · 8 svar · 298 läst
 25. HasseTeknik

  kondens eller läckage

  Sitter ju nära ett stuprör, så kan det vara stopp i röret eller rännan och svämma över in bakom teglet ? Kanske bra att kolla upp det och efter ev. rensning, spruta vatten på takpannorna.
  HasseTeknik · 4d · 8 svar · 363 läst
  ·
 26. bäckebolsmannen

  Lös spröjs

  Hej! Clipsen användes av Hajoms Snickerifabrik och deras Top Turn-fönster på 1980-talet. Har varit i kontakt med dem, men de tillverkar bara stora glaspartier nu för tiden och fattade knappt vad jag frågade om. Hittar du några sådana clips får du gärna höra av dig. (och tvärtom).
  bäckebolsmannen · 4d · 3 svar · 1,7k läst
  ·
 27. O

  Missnöjd med kvaliten på qvesarums ytterdörrar

  [citat] Frågan är väl då om de kommunicerat i sin köpinformation att omålade dörrar skall spacklas och målas? De vet ju inte om du tänkt täckmåla, lasera, betsa eller lacka dem? Spackel på en ytterdörr utomhus känns som det kommer att spricka hur man än gör. Bra att du fått visst medhåll av VD, vilket mellan raderna betyder att det var ganska illa... Avvaktar med spänning.
  OlssoniVallby · 4d · 30 svar · 10,0k läst
  ·
 28. Demmpa

  Ytterdörr kärvar behöver stängas två gånger.

  [citat] Ordlista: https://www.laskompaniet.se/page/ordlista Stå på utsidan, stäng dörren Då har du en springa mellan dörrbladet och karmen (sidostycken, överliggare & tröskel), Varje springa ”ska” vara lika längs en hel sida.
  Demmpa · 4d · 11 svar · 279 läst
  ·
 29. Ludde Jakobsson

  Beställa mellanglass-persienner var?

  [citat] Tack!
  Ludde Jakobsson · 4d · 3 svar · 320 läst
 30. 1

  Ytterdörr hänger snett

  Lossa gångjärnens fästskruvar i karmen sedan kan du justera justerskruvarna (insex eller torx) dra sedan åt gångjärnens fästskruvar igen. Det nedersta gångjärnet ska ut och om det är möjligt så ska den in lite uppe och kanske även i mitten. Även höjdled bör justeras efter att du justerat dörrbladet i sidled. Höjdjusteringen görs under locket överst på gångjärnen med en
  123abc · 4d · 5 svar · 237 läst
  ·
 31. M

  Altandörr med 180-graders öppning

  [citat] Gångjärnet finns beskrivet här: https://produkter.velfac.se/products/18764/18782/19077/11528#p-14264 Såg tidigare i nån spec att det var max 50mm från fasaden som gällde då. Tycker det är märkligt om ingen annan tillverkare har liknande gångjärn, men inte hittat det ännu i alla fall.
  Mackan11 · 5d · 4 svar · 318 läst
 32. H

  Elitfönster retro - blir det bra i ett stockhus från ungefär 1850?

  Läs rävjägarens fönsterutlåtande i hans blogg o fb, skriv under på uppropet Renoveringsraseriet. Renovera era gamla fönster, snälla!
  Hispaniola · 5d · 5 svar · 403 läst
Laddar...