Välj rätt grovdammsugare

Gissningsvis är en grovdammsugare inte den maskin som står överst på din önskelista? En till synes tråkig maskin med syftet att användas till tråkiga uppgifter såsom städning. Dags att tänka om!

Vanliga dammsugaren går sönder om du använder den till byggdamm.

Vanliga dammsugaren går sönder om du använder den till byggdamm. Foto: Kongo_lasse/Bosch

Med en bra grovdammsugare är det möjligt hålla rent och snyggt under pågående bygg- och renoveringsarbeten och på så sätt slippa byggdamm i övriga huset. Det första minskar risken att du förstör redan färdiga ytskikt, det senare brukar uppskattas av övriga i hushållet. Grovdammsugaren kommer även väl till pass vid städning av bilen och för att suga torrt vid rejäl rengöring.

Funktioner hos grovdammsugaren

Per-Henrik Lundblom

Per-Henrik Lundblom

Har du lockats till att använda den vanliga hushållsdammsugaren till byggdamm? Om den inte gick sönder hade du förmodligen tur. En av de stora skillnaderna mellan en hushållsdammsugare och en grovdammsugare är nämligen hur luften passerar genom maskinen. I hushållsmaskinen passerar sugluften genom hela motorn för att kyla den. Allt elakt damm som inte fastnar i påse och filter går rakt in i motorn. Råkar du dessutom strypa flödet för länge finns risken att motorn överhettas. I en grovdammsugare kyls motorn i stället av ren luft helt separat från sugluften. Skräp och damm filtreras först genom dammsugarpåsen sedan genom ett ordentligt finfilter. Olika maskiner har olika bra filter med klassificeringar som HEPA (bäst), M och L, men detta är mindre intressant vid generell användning vid renovering.

Det mest grundläggande kravet på grovdammsugaren är givetvis att den suger bra. Suget beror i grunden på motoreffekt men mer på maskinens konstruktion. Resten handlar om att inte strypa luftflödet mer än nödvändigt. Detta görs bäst genom att använda en grov slang och att påse och filter inte är igensatta. Jag rekommenderar att alltid använda påse i dammsugaren förutom vid våtsugning. Utan påse fastnar allt damm i maskinens finfilter. Filtret är vanligtvis dyrt och du kan köpa många påsar för de pengarna.

De flesta grovdammsugare suger riktigt bra med en tom påse och ett rent filter. Det som skiljer en bra maskin från en dålig är i stället hur bra den fungerar när påse och filter är fulla med fint damm. Tyvärr är det omöjligt att svara på den frågan genom att titta på specifikationer eller genom att prova maskinen i butik. När filtret börjar sätta igen är det i stället bra att lätt kunna rengöra det. Leta därför gärna efter en maskin med hel- eller halvautomatisk filterrengöring, något som borgar för bibehållet sug trots fulla påsar. Ett liknade resonemang gäller dammsugarpåsar. Enkla papperspåsar är ofta billigare men de sätter igen fortare. Idag har därför många tillverkare gått över till påsar i mikrofiber.

Två vanliga funktioner på grovdammsugare är automatisk start samt reglerbar sugstyrka.

Den automatiska starten är tänkt att användas med valfri elmaskin, såsom en cirkelsåg. Denna kopplas i ett eluttag på dammsugaren. När maskinen startas känner dammsugaren av detta och startar automatiskt suget.

Att kunna styra sugstyrkan på grovdammsugaren är väldigt användbart vid framför allt slipning med slipmaskin eller klots med utsug. Ett för kraftigt sug gör att slippappret sugs hårt mot ytan med dåligt slipresultat som följd.

Många grovdammsugare har funktion för att kunna koppla slangen till utblåset på dammsugaren. Exakt användningsområde är oklart och funktionen kan tveklöst väljas bort. Däremot uppskattar jag dammsugare med genomtänkt förvaring av sladd och slang samt eventuell förvaring för reservdammsugarpåse.

Kärcher grovdammsugare

En grovdammsugare från Kärcher.

Att tänka när du köper grovdammsugare

Utöver de egenskaper och funktioner jag redan nämnt, finns det en del detaljer du bör fundera över innan köp.

Låt oss börja med storleken på dammsugaren. En stor dammsugare rymmer ofta en stor påse och därmed mycket skräp. Påsarna behöver inte tömmas lika ofta vilket ger bättre påsekonomi. Den stora dammsugaren är dock klumpig och tung att flytta runt, framför allt när den börjar bli full. Undvik därför större modeller, själv föredrar jag en maskin med en behållare på runt 20-25 liter. Känn på bärhandtagets placering, dammsugaren ska kunna bäras med en hand och inte vara bredare än att du lätt bär den genom dörröppningar.

Tyngdpunkten på dammsugaren i kombination med hjulens utförande är avgörande för hur stabil maskinen är samt hur lätt den är att flytta runt. En hög maskin har tendens att tippa om man drar runt den i slangen. Det samma gäller dammsugare med många små länkhjul i stället för färre större hjul.

Titta på den medföljande slangens längd och diameter. En slang kortare än tre meter är oanvändbar. För städning måste slangen ha en innerdiameter på minst 35 mm. Antistatisk slang är önskvärt men lyx. För städning behövs rör och golvmunstycke vilket inte följer med alla maskiner. Dessutom tycker jag man behöver en borste samt ett fogmunstycke.

Dammsugarens anslutningskabel bör vara minst fem meter lång och av god kvalitet, alltså inte en styv och ömtålig plastkabel. Sladden bör kunna viras upp på någon form av krok eller vinda.

Sist men inte minst bör du titta på kostnaden för påsar och filter. Det är tyvärr inte ovanligt att en påse kostar närmare 50 kr. Ett alternativ kan då vara de tömningsbara påsar vissa tillverkare säljer. Tyvärr förloras lite av syftet med dammsugaren om man måste tömma ut allt skräp igen utomhus. Tänk även på att det kan vara svårt att få tag i påsar till billiga kinamaskiner i framtiden. Filtret brukar däremot hålla för många års användning om man är försiktig med det.

Sammanfattning

Som du inser finns det en del att tänka på vid val av passande grovdammsugare. Eftersom modellutbudet hela tiden varierar har jag svårt att rekommendera specifika modeller. Däremot är min erfarenhet att de billiga maskinerna sällan lever upp till ens ganska lågt ställda krav.

Jag har själv avverkat en riktigt billig grovdammsugare, för att därefter byta upp mig till en maskin i mellanklassegmentet. Även denna byttes snabbt till en dyrare modell då den inte håll måttet. De två första maskinerna levde alltså inte ens upp till ett så grundläggande krav som att bibehålla suget när påsen närmar sig halvfull!

Stirra dig inte blind på siffror på motoreffekt och luftflöden utan titta i stället på funktioner såsom filterrengöring, påsekonomi samt medföljande tillbehör i form av slang och munstycken. Om du kan tänka dig att betala ett par tusenlappar finns det mycket bra modeller från exempelvis Kärcher, Bosch, Fein och Festool.

Läs också

Riktigt bra verktyg -  märke