Renovera

Totalrenoverade hel ödegård för 100 000 kr

Genom att ta byggmaterial och möbler från andras kasserade prylar har Anders bland annat renoverat badrummet för bara 617 kronor.

Anders Krasse i Mårdaklev renoverade en ödegård för en spottstyver genom att samla på sig begagnade prylar och byggmaterial. Badrumsrenoveringen kostade exempelvis bara 617 kronor. I P4-programmet Carlsson och CO berättar han att han länge haft målet att ha 0 kronor i boendekostnad, och att han nu uppnått det.

- Jag ville skapa ett boende där jag slipper höga månatliga kostnader. Det skulle frigöra tid som jag kunde använda till att resa, kunna lämna huset flera månader i sträck utan att det tickar in räkningar varje månad, säger han.

De höga räntorna under 90-talet uppges också ha varit en anledning.

Ödegården hade varit obebodd i runt 28 år när han köpte den. Under tiden den stått öde hade mycket av den förfallit.

- Det fanns inga golv som var något att ha, köket var borta, toaletterna var borta osv. Det var som att börja från skratch, säger Anders Krasse.

Mycket av materialet har han samlat på sig gratis. Han berättar att han fått material från folk som fått lite över efter sina byggen, exempelvis isoleringsbalar, och genom att hämta material som slängts. Men också genom att han fått material företag som ställt om sina produktioner och då bara varit tacksamma att slippa deponiavgifter för de gamla produkterna. 

- Innertaket i uterummet är exempelvis gjort av svarta skivor från en högtalarfabrik, säger Anders Krasse och konstaterar att man idag kan inreda ett helt hus för 200 kronor om man bara har lite fantasi och vilja.

Hela renoveringen tog fya år, och Anders uppskattar priset till 25 000 kronor om året i byggmaterial. Det handlar då om bland annat grävmaskiner, dränering, det andrasorterade taket och andra delar som inte kunnat prutas bort. Insidan har dock varit helt gratis.

Här kan du höra hela programmet. Och här hittar du bilder på huset.