Renovera

PVC-fönster - allt du behöver veta

Även svenskarna börjar sakta men säkert få upp ögonen för PVC-fönster. Vi tittade närmare på vad PVC-fönster är och hur de står sig mot traditionella träfönster.

Medlemmen Ozzypojken har satt in PVC-fönster.

Medlemmen Ozzypojken har satt in PVC-fönster. Foto: Ozzypojken

I ett PVC-fönster utgör PVC huvudmaterialet i ramen och karmen. Ett PVC-fönster är underhållsfritt, du slipper slipa ner och måla om det med jämna mellanrum. Dessutom är de ofta betydligt billigare än traditionella träfönster, ibland ner mot halva priset. Dessa fakta gör att allt fler överväger PVC-fönster när de ska bygga nytt, eller när det är dags att byta ut de gamla fönstren.

Men det finns också nackdelar med PVC-fönster. De passar (ofta) dåligt utseendemässigt i vår svenska byggtradition. Plast är inte lika miljövänligt som trä.

Byggare honkens pvcfönster

Medlemmen Honken_byggares hus med PVC-fönster.

Materialet PVC
PVC, eller Polyvinylklorid som det heter, är en typ av plast som räknas till basplasterna. Plasten används vanligen inom byggindustrin eftersom den har flera bra egenskaper och kan användas till allt från rör till fönsterkarmar. Den PVC man har i kablar är inte bra ur miljösynpunkt eftersom den har mjukgörande ämnen i sig, ftalater. PVC-fönster är dock vanligen fria från ftalater, men PVC har hög miljöbelastning vid tillverkningen om man jämför med trä.

PVC är som all annan plast känslig för solljus och väderväxlingar.

– Både plast och trä åldras, men de åldras på olika sätt. Plast påverkas generellt sett mycket av UV-strålning. Det är viktigt att du väljer pvc-fönster som klarar våra väderförhållanden. Hör med tillverkaren vilken livslängd du kan förvänta dig i vårt klimat och om de är testade att klara klimatet här, säger arkitekt Petra Vestberg och fortsätter:

– Man bör också tänka på miljöaspekten. PVC har hög miljöbelastning vid tillverkningen jämfört med ett träfönster. När PVC-fönster sedan kasseras går de oftast till förbränning, vilket kan medföra att cancerframkallande ämnen sprids i luften.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har till uppgift att testa produkter för att se om de uppfyller vissa uppsatta krav.

lmobs pvc-fönster

Medlemmens lmobs PVC-fönster.

– Vi har infört ett särskilt prov för hållbarhet vid temperaturväxlingar, fönstrets funktion ska bestå. Efter provet kontrolleras att fönstret fortfarande är tätt och går lätt att öppna och stänga. Bara vita profiler blir godkända hos oss. Orsaken till det är att mörkare profiler påverkas mer av solljuset vilket riskerar att ge sämre långtidsegenskaper, säger Hans Brolin som arbetar med P-märkning av fönster vid SP.

Enligt Hans kan det vara en god idé att leta efter P-märkning på fönstret du ska köpa för att säkerställa god kvalitet. P-märkningen är också ett tecken på att fönstret inte ska innehålla ftalater. 

– Vid P-märkningen ställer vi samma funktionskrav på alla fönster oavsett material. Är det P-märkt har det uppfyllt dessa krav och då ökar chansen väsentligt att det är ett bra fönster.

Bland annat testar SP regn- och lufttäthet. Hela listan med krav hittar du här

wanegardhs pvc-fönster

Medlemmen Wanegardhs PVC-fönster.

Utseende kontra budget
De negativa röster som hörs brukar peka på att fönstren inte är lika snygga, de saknar helt enkelt den där träkänslan som vi är vana vid i Sverige.

– Jag tycker man ser tydligt att det är plast, särskilt om det är ett hus med träfasad, för då blir det så lätt att jämföra. Ytan är väldigt annorlunda. Det syns mindre om du har fasad av annat material än trä. Men det är ju inte nödvändigtvis negativt, det beror helt på hur husägaren ställer sig till plast som material och vilken budget de har att tillgå, säger Petra Vestberg och fortsätter.

– Fönsterkarmen syns även inifrån, det är viktigt att inte glömma bort det när du planerar fönster.

PVC-fönster ger också en annan känsla när du öppnar och stänger dem.

Åk till ett hus med PVC-fönster och titta på hur det ser ut i verkligheten, när fönstret sitter på plats. Då kan du göra en riktig bedömning av om utseendet är något du kan acceptera eller tycka om. Och kommer det att passa på ditt hus? Upplever du kvalitet, stabilitet och utseendet som något positivt?

– Be gärna om referenser där fönstren fått sitta ett par år, för det är först då du ser hur de har åldrats av att sitta monterade i vårt klimat, säger Petra Vestberg.

Karmen bör exempelvis inte ha gulnat av solljuset, eller deformerats av värmen.

PVC-fönster

Medlemmen ama3282 sätter in PVC-fönster när han bygger nytt.

Köpa PVC-fönster – i Sverige eller via import
PVC-fönster är betydligt vanligare utomlands än här i Sverige. De används ofta i England, USA och södra Europa.

– Jag tror att vi i Norden är konservativa. Vi är ett träland, därför håller vi oss kvar vid våra träfönster, säger Carl-Gustaf Svensson som är styrelseordförande hos Kronfonster.se som bland annat säljer PVC-fönster.

Även Petra Vestberg och Hans Brolin tror att det handlar mycket om trätraditionen. Vi har tillgång till en stor mängd trä i Sverige och vi har en lång tradition av att bygga i trä, vilket gör att PVC-fönster inte kommit att bli lika vanligt - även om de växer i popularitet. Dessutom betraktas trä ofta som ett lyxigare material än plast.

För ett par år sedan var PVC-fönster så ovanliga att du var tvungen att importera dem själv. Numera finns det tillverkare även i Sverige, även om de allra flesta köper själva systemen från utlandet men ber fabrikerna där att anpassa dem för den svenska marknaden. Oavsett om du köper dem i Sverige eller via import finns det en hel del du bör tänka på. 

– När vi startade Kronfönster för åtta år sedan upplevde vi två nackdelar med PVC-fönster. Dels var de klumpigare på så sätt att de hade kraftigare karm och fönsterbåge än träfönster, vilket gav mindre ljusinsläpp. Dessutom öppnades nästan alla inåt. Vi tog därför fram varianter med samma dagmått som träfönster och med funktionen att de kan öppnas utåt, säger Carl-Gustaf Svensson.

När du väljer leverantör bör du kolla så att tillverkaren funnits med ett tag och har en bra omsättning, så att de finns kvar om ett par år ifall något av dina fönster skulle krångla. Sistnämnda gäller dock oavsett om du köper PVC-, metall-, eller träfönster.

Montering av PVC-fönster
Ska du köpa PVC-fönster bör du också ha klart för dig hur de ska monteras. Vanliga träfönster monteras med karmskruv och det är inte säkert att PVC-fönstren klarar det sättet att montera. Då är det fogskum som gäller.

– Många snickare avskyr fogskum. Vi har en variant som kan monteras med karmskruv, men det är inte alla som har det och därför är det viktigt att du både kollar upp monteringen och talar med fönstermontören som ska montera fönstret innan du lägger en beställning, säger Carl-Gustaf Svensson.

Du bör också kontrollera att det finns fönsterbleckspår. Saknar fönstren fönsterbleckspår måste fönstermontören hitta på en egen lösning och det finns inga riktlinjer för hur man ska göra. Det kan orsaka problem både vad gäller kostnader och livslängd.

Och som vanligt bör du ta in offerter från flera företag. Se till så att offerterna gäller fönster med samma U-värde och att U-värdet inte är ett mittvärde utan fönstrets hela konstuktion, såväl karm som båge och glas. Läs också på om tidigare erfarenheter av företaget och be om referenser.

Läs mer
Fönster - rätt form, material och placering
Välj rätt fönster
Diskussion i forumet om PVC-fönster
Erfarenheter av att importera PVC-fönster