Måla innertak - så gör du

Dags att måla innertak? Vi går igenom förberedelserna, arbetsgången och vad du ska tänka på för att få bästa resultat.

Innertaket målat och klart.

Innertaket målat och klart. Foto: Medlemmen Läppglans

När du ska måla om i ett rum är det innertaket du bör måla först av allt.

Förberedelser innan du börjar måla taket

Innan du börjar med taket är det viktigt att du lyfter ut de möbler du kan, samt täcker över och skyddar sakerna som måste stå kvar. 

- Ställ gärna in strålkastare för bra belysning. Då ser du enklare resultatet och huruvida du behöver måla på ett lager till när du är klar med det första, säger Anders Gustafsson, chef för teknisk marknadsservice hos Beckers.

Plocka också bort eventuella lister och takarmaturer om du inte redan gjort det.

Vilken färg är taket målat med tidigare?

Se därefter över vilken typ av färg taket är målat med tidigare - förutsatt att det inte är ett nytt tak. Om du gnuggar lite på innertaket med vatten och märker att färgen släpper är det troligen limfärg. Får du färg på handen bara genom att dra handen över det torra taket är det troligen kalkfärg. Skulle du bara måla rätt upp och ner på dessa färgtyper är det risk att färgen släpper. Därför är det extra viktigt att du är noggrann när du tvättar lim- och kalkfärgsmålade tak (steg 1 nedan).

Redskap och material

Du behöver följande redskap och material när du ska måla innertaket:

  • Färg
  • Rulle på skaft
  • Rund pensel
  • Eventuellt: spackel, spackelspade, slippapper, slipkloss och stege för lagning av skador

När du väljer färg, välj gärna en så matt färg som möjligt, gärna glans 2 eller lägre och se gärna över så att det är en reflexfri variant, säger Anders Gustafsson. 

Måla innertaket, så gör du

Om taket redan är målat (för nytt tak fortsätt till steg 3):

1. Tvätta. Borsta rent taket från damm och smuts och rengör, vid behov, med målartvätt.

2. Undersök och laga. Tag bort lös färg och laga eventuella sprickor.

3. Endast vid nytt tak: Se över taket så att underarbetet är bra genomfört (exempelvis slipning av gipsskarvar, idragning av skruv med mera) och komplettera där det behövs.

4. Pensla. Använd en rund pensel för att sparmåla alla kanter.

5. Börja rolla. Om taket är av ett sugande material eller om du lagat stora skavanker, kan du behöva grundmåla. Men annars kan du nu sätta igång och rolla ut vanlig takfärg. Börja rolla från den ände där du har fönster med mest ljusinsläpp och rolla sedan tvärs mot ljusets riktning för att undvika synliga linjer i släpljus. Rolla hela vägen till andra sidan innan du förflyttar dig i sidled. Tänk på att ha på rikligt med färg på rollern och att måla hela taket utan paus.

6. Låt torka ordentligt.

7. Ibland räcker det att måla taket en gång, men ofta krävs det två lager. Upprepa därför vid behov steg 4-6 en gång till.

8. När du konstaterat att resultatet är jämnt och snyggt sätter du upp lister och armaturer igen.