Renovera

Gammalt blev som nytt

magasinet

magasinet Foto: Marléne Eskilsson

Solweig såg genast potentialen i det gamla magasinet med timmerväggar och blottade takbjälkar. Här skulle hon och maken kunna skapa sitt drömhus - bevarad gammal charm men med en funktionell och modern touche.

Solweig och Bengt-Olof tyckte det var dags för något nytt. De bestämde de sig för att lämna den arkitektritade mexitegelvillan på 270 kvadrat i villaområdet mot ett gammalt magasin på landet, ursprungligen uppfört i slutet av 1800-talet. Nu kan de njuta av lugnet från naturen med vidsträckta ängar invid husknuten.

Torpargrund blir platta på mark
Det gamla magasinet var byggt på torpargrund. Vid en närmare undersökning kunde de se att huset hade sjunkit någon decimeter. Första steget var därför att räta upp det.

Snickarna lyfte huskroppen med domkraft och stöttade upp den med lecablock så att det blev jämnt igen. En stödmur gjöts runt om. Sedan kunde en platta gjutas inom muren, där man också la in slingor för vattenburen golvvärme. På så sätt ersattes torpargrunden med en modern platta på mark. Bengt-Olof var noga med att det isolerades ordentligt under plattan.

Planlösning, fönster och dörrar
På insidan visste båda att de ville ha en öppen planlösning och mycket ljusinsläpp för att komma närmare naturen. Många fönster och flera vägar ut fick bli utgångspunkten. Planlösningen fick växa fram under arbetets gång, sånär som på badrummet som förlades till ena kortändan av nedre plan.

Där inne fanns timmerväggar som delade in utrymmet i tre rum. Väggarna skars av till hälften, så att sovrum, kök och matrum som ligger längs husets långsida bara är avskilda med en halv vägg.

Förutom den vanliga ytterdörren satte de in två fönsterdörrar, en från badrummet och en från matplatsen.
– Flera vägar ut och mycket ljus kändes viktigt för att få det trivsamt, säger Solweig. 

Där den stora porten in till vagnslidret satt ville Solweig och Bengt helst ha skjutdörrar med aluminiumprofil. Men skjutdörrarna visade sig vara väldigt dyra. Efter att ha undersökt olika alternativ kom de fram till att stora fönster innanför de gamla dörrarna också skulle ge ett bra resultat.

Snickarfadäs i köket
I köket ville Solweig ha tre små fönster precis ovanför arbetsbänken, där fönstrets nedre kant var i höjd med bänken. Den här lite ovanliga detaljen hade hon gillat direkt när hon sett den i en inredningstidning. Hon förklarade för snickaren hur hon ville ha det och åkte iväg på ett ärende på stan. Det skulle hon inte ha gjort.

När Solweig kom tillbaka hade snickaren sågat ut tre hål i den gamla timmerväggen, men i ögonhöjd istället.
– Inte f-n kan man ha fönstren nere vid bänken, sa snickaren. Han tyckte att Solweigs idé var befängd och gjorde som han själv tyckte istället.

Fönstren fick sitta där hålen hade sågats ut och det var inget att göra åt. Idag är Solweig väldigt nöjd med sina fönster, även om hon tror att det hade varit snyggt med fönsterna nere vid bänken också.

I köket satte de in luckan Nexus från IKEA och satsade på vitvaror av hög kvalitet bl a från Miele. Det har blivit ett modernt U-kök.
– Jag stortrivs med den strama stilen och den underbara utsikten över åkrarna genom de tre små fönstren, säger Solweig.

Loftet på övervåningen lämnades öppet och alla bjälkar bevarades. De satte in en kamin för mysvärmens skull och det gamla golvet slipades och såpades. Idag är det öppna loftet ett rogivande arbetsrum för Bengt, bibliotek och myshörna med plats för samvaro och tv-tittande. Genom små gluggar längs loftets långsidor kan man titta ut var man än befinner sig.

Hantverkare med goda referenser
Hela renoveringen har utförts med hjälp av hantverkare, sånär som på rivningen invändigt som mågen hjälpte till med. Bengt kände till en byggare med goda referenser och bad först om en prisuppskattning på vad allt skulle kosta. De hade dock inte riktigt klart för sig exakt vad som skulle göras, utan bestämde sig efter hand som huset växte fram. De hade hela tiden tät kontakt med byggarna. Slutnotan för renoveringen har hamnat strax över miljonen, ungefär 10% mer än vad de tänkt sig från början. När de skulle gräva trekammarbrunn gick berget i dagen flertalet gånger och sprängning var nödvändig. Det här var en klart bidragande orsak till att det blev dyrare än de tänkt sig.

– Men jag tror att det är väldigt svårt att bestämma precis allt från början, säger Bengt. Det viktiga är att ha en bra byggare med goda referenser och att man är medveten om och har utrymme för att det kostar lite mer än man från början tänker sig.

Solweig tycker att det viktigaste är att man låter det ta tid och håller fast vid det man vill ha.
– Vänta hellre några veckor extra på ett visst material istället för att ta det näst bästa. Det är det värt.

Gammalt blev som nytt  bild 2
Gammalt blev som nytt  bild 3
Gammalt blev som nytt  bild 4
Gammalt blev som nytt  bild 5
Gammalt blev som nytt  bild 6
Gammalt blev som nytt  bild 7
Gammalt blev som nytt  bild 8
Läs mer