Fyrdubbelt fler skadedjurssaneringar

Fyrdubbelt fler skadedjurssaneringar

Vi får in allt fler skadedjur i hemmen och kackerlackorna är svåra att bli av med.

Antalet kackerlackssaneringar har ökat med 143 procent sedan 2010 visar färsk statistik som saneringsföretaget Nomor tagit fram åt försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Statistiken visar även att antalet skadedjurssaneringar överlag har fyrdubblats, och företaget räknar med att utföra cirka 100 000 saneringar i år. Utav dessa förväntas 7 500 vara saneringar av kackerlacka.

- Ett av de mest framträdande skadedjuren i dag är kackerlackor och de kan vara svåra att bli av med. Vid en sen upptäckt krävs upprepade saneringar. Att bli av med kackerlackor kan kräva mellan tre till tio saneringar om läget är riktigt illa, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa. 

Kackerlackor sprider bakterier och virus och kan ge upphov till bland annat gulsot och salmonella. De är nattaktiva djur, och kan därför vara svåra att upptäcka dagtid.

Tips: Så undviker du kackerlackor hemma

  • Kackerlackor gillar varma, mörka skrymslen. Om det finns kackerlackor i ett hem är det nästan säkert att de finns under spisen, så kolla där.
  • Brukar du köpa mat med dig hem när du är utomlands; var extra uppmärksam så att du inte får kackerlackor med dig hem.
  • Förvara livsmedel i slutna behållare.
  • Låt inte sopor stå länge, utan töm sopbehållare ofta.
  • Kackerlackor som finns i bröd eller torra livsmedel, som till exempel mjöl, kan man döda med hjälp av kyla eller värme. Lägg in det i frysen under några dygn eller i ugnen några timmar på ca 70o C.