Politiker får betala tillbaka för makens lägenhet

Politikern Emma Carlsson Löfdahl.

Politikern Emma Carlsson Löfdahl. Foto: Liberalerna.

Politiker som tog ut fler tusen kronor mer i ersättning än vad hennes lägenhet faktiskt kostade ska betala tillbaka mellanskillnaden.

Den politiker som hyrt sin mans lägenhet för 13 000 kronor trots att den bara kostade 2 500 kronor i månaden, och samtidigt plockade ut högsta ersättning från riksdagsförvaltningen på strax över 8 500 kronor, ska betala tillbaka pengarna. Aftonbladet har räknat ut att det handlar om cirka 300 000 kronor som ska återbetalas.

Politikern hävdade från början att hennes system var enligt lagboken, och att hon därför ändå gjort rätt för sig. Men enligt ett mejl som tidningen tagit del av ska hon nu betala tillbaka mellanskillnaden mellan ersättning hon tagit emot och avgiften till bostadsrättsföreningen.

Sveriges Radio avslöjade nyligen också att kvinnan hyrt ut bostaden till vänner och bekanta vissa helger och på så vis tjänat pengar samt fått gåvor för detta.

Tidigare har politikern hävdat att hon och maken har separerad ekonomi och sagt att detta är varför hon betalat marknadsmässig hyra för lägenheten. Hon har även sagt att hon följer alla regler. Men bostadsrättsföreningens styrelse har i sin tur hävdat att de aldrig godkänt andrahandsuthyrningen.

Partiledningen vill nu att politikern lämnar partiet.

– Min bedömning är att Emma Carlsson Löfdahl bör lämna sin plats. Det handlar inte främst om regelverket, utan om förtroende, säger liberalernas partisekreterare Maria Arnholm till Dagens Nyheter.