Nu ska du få meddelande om en kriminell skriver sig hos dig

Nu ska du få meddelande om en kriminell skriver sig hos dig

Foto: Regeringen

Igår kväll meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de ger i uppdrag till Skatteverket att ta fram en tjänst där du ska få ett meddelande om någon obehörig skriver sig på din adress.

I förra veckan uppmärksammade vi att kriminella har börjat skriva sig på adresser där de inte bor och att oskyldiga på det sättet har blivit drabbade av gängens våld.

Det har aktualiserat det dåliga systemet med att vem som helst kan vända sig till Skatteverket för att skriva sig på din adress, utan att du som bor där får reda på det.

Igår kväll meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de vill att man ska få ett meddelande när någon obehörig skriver sig på din adress.

Finansminister Elisabeth Svantesson sa in en intervju till Sveriges Radio på fredagkvällen:

– Tanken här är att så fort någon uppger att man har en viss adress ska man få den här notisen och snabbt kunna agera mot Skatteverket, så att jag ser ändå att det här är en bra väg att gå nu framåt.

Det går i dagsläget inte heller att låsa sin adress, så att fler inte kan skriva sig hos dig, men även det kan komma att ändras, berättar finansministern.

– Det vi gör nu med den här tjänsten är det snabbaste sättet vi ser nu, men det utesluter inte att vi fortsätter att också se om vi också ska kunna spärra, det utesluter inte jag, säger Elisabeth Svantesson till Sveriges Radio.

Skatteverket räknar med att upp emot 200 000 personer är felaktigt folkbokförda i Sverige i dagsläget.