Mäklare vilseledde genom att räkna in biarea i boarea

Mäklare redovisade biarea som boarea, döms för vilseledande marknadsföring.

Genom att räkna biarea som boarea kan en mäklare få ner kvadratmeterpriset och göra bostadsannonsen mer attraktiv att klicka på. Men detta är inte okej menar Fastighetsmäklarinspektionen och ger en mäklare en erinran med hänvisning till vilseledande marknadsföring. Mäklaren hade räknat in en biarea på 44 kvadratmeter i själva boarean.

Mäklaren håller dock inte med. Denna anser att det varit tydligt på flera platser i annonsen vad som är vad, samt anser att ytan - som i detta fall är under ett snedtak - ändå är funktionell.

- I objektsbeskrivningen framgår det tydligt att den totala golvytan är 105 kvadratmeter, varav 61 kvadratmeter är boarea och 44 kvadratmeter är yta under snedtak. Dessa 44 kvadratmeter användes som funktionell yta att möblera och bo på. Under avsnittet boarea och i löptexten som är en säljande beskrivning av lägenheten står det att golvytan är totalt 105 kvadratmeter och att golvytan består av 61 kvadratmeter boarea och 44 kvadratmeter biarea. Detta har alltså gjorts tydligt på två ställen i objektsbeskrivningen, skriver denna i ett yttrande.

Mäklaren anmäldes av en av de personer som var på visningen.

Fastighetsmäklarinspektionens beslut har överklagats till förvaltningsrätten, men de håller med Fastighetsmäklarinspektionen. Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen har vidare valt att inte ge prövningstillstånd.