Mäklare utsatta för rån vid visningar

Kriminella har satt i system att råna mäklare i samband med husvisningar.

Kriminella i Västerås verkar ha satt i system att råna mäklare i samband med visningar. Två olika mäklare har på kort tid blivit rånade på värdesaker, samt så har det varit två ytterligare fall men där rånförsöken misslyckats.

– Det gäller två fullbordade brott, två fall av grovt rån. Rånen riktar sig mot mäklare. Det ena skedde före visning och det andra efter, säger Johan Thalberg, presstalesperson på polisen i Västmanland, till Aftonbladet.

Rånarna ska vid bägge tillfällena ha burit både machete och pistol som de hotat brottsoffren med. Brotten uppges ha varit planerade, så tillvida att man rekat brottsplatsen och väntat på mäklarna. De har också gått till på ungefär samma sätt, vilket gör att polisen misstänker att det är samma gärningsmän och att de satt detta i system.

Det ena rånet skedde vid en husvisning, det andra efter en avslutad lägenhetsvisning. Bägge mäklarna blev bestulna på sina dyra klockor - den ena blev av med en Rolexklocka värd 130 000 kronor.

Mäklare i Västerås uppges nu ha slutat bära dyra värdesaker på jobbet. Mäklarsamfundet planerar att göra en riktad informationsinsats.