Målning, Kök

Unga väljer i allt större utsträckning mörka färgskalor

Mörkare färgskalor blir allt mer trendigt, speciellt bland unga storstadsbor.

Det har länge varit vitt som dominerat i svenska hem. Men ska du renovera och ligga i framkant bör du nog ta dig en funderare. Nu ser nämligen färgtillverkarna och återförsäljarna en trendvändning, i alla fall bland de yngre - mörkare färgskalor växer i popularitet.

- Det här bekräftar vad vi ser i butikerna. Där klara och ljusare kulörer på färg och tapet varit en självklarhet under hela 2000-talet, börjar vi nu se allt fler som har en preferens för mörkare toner, särskilt då bland yngre i storstad, säger Olof Holmer som är vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening.

Det är undersökningsföretaget Yougov som, tillsammans med Sveriges Färgfabrikanters Förening, tagit fram statistiken. Deras undersökning visar att 17 procent av de tillfrågade i åldersgruppen 18-34 år hellre väljer mörka färgskalor framför ljus, det är en hög siffra jämfört med de 4 procent som svarar samma sak i åldersgruppen 50-74 år.

- Den ljusa trenden är fortsatt dominerande, men detta pekar på att vi ser en långsam övergång. Om 3-4 år kommer mörkare väggar troligen ha spridit sig till fler åldersgrupper, över hela landet, säger Olof Holmer.