Badrum, Inredning, Kök

Njutning att inreda ett helt hus

Vardagsrummet

Vardagsrummet Foto: Marlén Eskilsson

Lotta är road av inredning och njöt i fulla drag när hon fick inreda ett helt hus. Roligast av allt var det att inreda köket och badrummen där möjligheterna var många.

I Tyskland är det vanligt att man tar med sig köket när man flyttar från ett boende till ett annat. Lotta och Jürgen hade köpt ett nytt fint kök till lägenheten för tre år sedan och de bestämde sig för att ta med köket till det nya huset.
– Det gamla köket var inte lika stort, så vi fick köpa till en del, berättar Lotta.

Alltså var många förutsättningar givna, men Lotta kunde planera in den köksö som hon alltid hade önskat sig, där det förutom spishäll också finns en ångkokare och skåp. Förvaring var något som Lotta och Jürgen ville ha mycket av.

Bänkskivan fick också bli ny. De valde en tålig variant i kompositmaterial.
– Vi är inte så nöjda med återförsäljaren av köket, han var både oflexibel och allmänt otrevlig, berättar Lotta.
Återförsäljaren blev inte gladare när han fick leverera stora delar av bänkskivan två gånger. Bänkskivan hade först en felaktig håltagning när den levererades. Kökstillverkaren försökte få dem att godkänna att han lappade och lagade, men det gick de inte med på. Sedan gick en del av skivan sönder när återförsäljarens montörer skulle sätta upp den och då fick den delen också levereras på nytt.

Men till slut blev bänkskivan bra. Det sitter en underlimmad diskho som är placerad vid det stora fönsterpartiet. Att ha utsikt över sjön när man står i köket är inte så dumt.

Badrummen kan man dock inte ta med sig ens i Tyskland, så där fanns det lite mer valmöjligheter för Lotta när det var dags att planera inredningen. Inspiration hämtade hon genom att bläddra i massor av magasin och besöka diverse utställningar.

De har en toalett på nedervåningen och två badrum på övervåningen, ett för barnen och ett för de vuxna.
– Fast det är mest Jürgen som använder barnens badrum just nu, säger Lotta. Förmodligen tycker han att det är mest lugn och ro där.

Dessutom finns wc, dusch och bastu ute i gästhuset. Vid tillfället för den här intervjun var bastun precis färdigställd och invigd. En väldigt fin bastu som får atmosfär av det runda fönstret. På golvet i bastun och det intilliggande duschutrymmet ligger tumlad, bruten marmor.

Lotta älskar inredning och måste hon välja något rum som var roligast att inreda får det bli stora badrummet.

– Det var kul att inreda det badrummet för att det är så stort och det fanns så många möjligheter där, säger Lotta.
I mitten av det stora badrummet står ett badkar, i hörnet finns också en dusch. Det finns mycket fönster och en väg ut till balkongen utanför. När man ligger i badet kan man blicka ut över sjön.

– Jag ville skapa ett lugn i det här badrummet, ett rum för avkoppling med jordnära färger men samtidigt ljust och luftigt, berättar Lotta.
Porslinet kommer från Duravit och är designat av Philippe Stack. Blandarna kommer från Hans Grohe, serien Axor.
På balkongen utanför har Jürgen ställt en roddmaskin. Om och när han får tid ska han sitta och ro och njuta av utsikten.

Om föräldrarnas badrum är utformat för avkoppling, så är lek det man tänker på när man ser barnens charmiga badrum. Här finns det toalett, dusch och tvättställ. Väggar och golv är belagada med blå mosaik i olika nyanser.

En lite ovanlig detalj i badrummet på nedervåningen är pissoaren. Är det vanligt i Tyskland?
– Inte direkt, säger Lotta och skrattar. Jürgen har alltid velat ha en pissoar där hemma, för han är lång och gillar inte att sätta sig. Han gillar heller inte när jag tjatar om att han ska sätta sig, fortsätter hon. – Så han tänkte att nu när det är tre män i familjen kan det vara värt att installera en pissoar på en av toaletterna.

Även om det var roligast att inreda badrummen, så är ändå ekgolven den detalj i inredningen som Lotta är mest nöjd med. Golven ser ut som ekplank, men det är parkett. Det är ett och samma golv överallt, men det är varierat på olika sätt. På nedervåningen är plankorna behandlade med olja och vax för hållbarhetens skull. I barnens rum är plankorna vitoljade, medan de är brunbetsade i gästhuset. Det är samma golv överallt frånsett badrum och hall där det ligger klinker.

I Tyskland har man inte möjlighet att lämna barnen på dagis förrän de är tre år. Kanske har Lotta därför haft mer tid på sig att inreda huset nu när hon är mammaledig med lille Emil, än hon hade haft om hon jobbat.

– Att ta god tid på sig, tänka sig för och titta på olika alternativ när man planerar tror jag är det viktigaste om man ska bli nöjd med sitt hus, säger Lotta.

– Jag känner mig också mer nöjd där vi har valt att inte snåla utan valt lite bättre produkter, men det är kanske inte är så konstigt.

Köket
Köket
Barnens badrum
Barnens badrum
Jürgens pissoar
Jürgens pissoar
Läs mer