Ekonomi

Jurist vill att bostadsrättslagen ses över

En verksjurist vid Bolagsverket anser att bostadsrättslagen måste ses över eftersom den går att utnyttja av lurendrejare. Idag måste köparen själv kontrollera att bostadsrätten har bygglov.

Nyligen uppdagade sig en händelse där ett antal personer köpt bostadsrätter i ett ombildat hotell, bostadsrätter som sedan visade sig sakna bygglov. Därför blir lägenheterna värdelösa. Personerna kan varken bo i dem eller sälja dem vidare. Efter detta uttalar sig nu en verksjurist på Bolagsverket. Hon menar på att hela bostadsrättslagen bör ses över:

- Det finns inget lagkrav på att den ekonomiska planen ska uppge om det finns bygglov eller ej. Jag upplever att det går att luras på det här sättet. Hela bostadsrättslagen bör ses över, säger Johanna Sahlman till Svenska Dagbladet.

De intygsgivare som haft i uppgift att kontrollera den ekonomiska planen för Hotel du Nord slår ifrån sig ansvar och menar på att det är konsulterna som måste ge dem rätt uppgifter för att de ska kunna göra rätt. I detta fallet anser de att det är bostadsrättsföreningens styrelse som gjort fel.

- Vi såg inga bygglovspliktiga åtgärder i det material vi fått, säger intygsgivare Jan-Olof Sjöholm.

Johanna Sahlman har tidigare stött på fall där det uppstår tvister på grund av att det saknas bygglov. Hennes tips till allmänheten är därför att eftersom rättsläget är som det är så bör man vid köp kontakta kommunen och kontrollera att det finns bygglov.