Tomt

Biltema CGT 36 - test grästrimmer

Biltema CGT 36 - test grästrimmer

Biltema CGT 36 är en kraftfull grästrimmer med lång batteritid. Den är dock inte skön att arbeta med och känns som en budgetprodukt rakt igenom - trots ett relativt högt pris. Trimmern i sig kostar 499 kr men man måste köpa till ett batteri och en laddare för 800 kr.

Den får ett slutgiltigt betyg på 2 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Utseende och första intryck

Den här grästrimmern från Biltema ger ett dåligt första intryck, den känns som en budgetprodukt. Plasten har vassa, oslipade kanter och den luktar kemikalier. Stänkskyddet på baksidan är svagt och böjs lätt.

Biltema CGT 36 är av dålig kvalité
Grästrimmern från Biltema ger ingen premiumkänsla.

Handtaget består av två plastbitar som var väldigt svåra att trycka ihop vid montering. Biltema CGT 36 håller alltså inte den kvalité man kan förvänta sig när man betalar 1 297 kr. Som jämförelse är Black & Decker STC1820PC både billigare och har högre kvalitet/bättre premiumkänsla. 

Ergonomi

Ergonomin på Biltema CGT 36 är inte lika usel som kvalitén. Den har till exempel ganska bra viktbalans och är skön att hålla i. På skaftet sitter ett handtag som går att dra upp och ned. Handtaget sitter dock väldigt hårt och är svårt att röra på. Grästrimmern har ett klipphuvud som kan vinklas och ett skaft som kan vridas 90 grader. Den här trimmern har alltså flera olika ställbara funktioner, men blir tyvärr inte en bra trimmer för det. För att vara en bra trimmer måste den kunna trimma effektivt.

Handtaget på grästrimmern från biltema
Trimmern har ett ställbart handtag men det är väldigt svårt att justera.

Förmåga att trimma

Biltema CGT 36 är kraftfull, men klumpig. Det är svårt att komma in nära väggar och runt träd på grund av det stora hjulet som sitter på framsidan av klipphuvudet. Hjulet försvårar även när man ska trimma bort gräs längs plattor och mellan plattor. 

Hjul på trimmerns huvud
Hjulet på trimhuvudet är ofta i vägen.

Om man inte ska köra finlir och bara trimma övervuxet gräs mitt på gräsmattan är inte hjulet i vägen. Det märks att Biltema CGT 36 har en stark motor och ett blad som snurrar snabbt. När man trimmar övervuxet gräs som inte ger allt för mycket motstånd fungerar trimmern bra. 

Det mest irriterande med Biltema CGT 36 är att plastlinan går av så fort den rör vid någonting hårt. Det kan vara en stenplatta, ett träd eller en vägg. Plastlinan som Biltema CGT 36 använder sig av är ganska hård och knäcks väldigt lätt. Plastlinan som testvinnaren Husqvarna 115iL använder sig av är gjord i mjukare plast och håller mycket bättre.

Plastlinan på trimmern från Biltema är av dålig kvalitet
Plastlinan på trimmern från Biltema går av ofta och är mycket sämre än linan Husqvarna 115iL använder.

Biltema CGT 36 är den batteridrivna trimmer med längst batteritid i vårt test av grästrimrar. Den hade en drivtid på 75 minuter vilket är 35 minuter mer än testvinnaren Husqvarna 115iL. Att den har lång batteritid väger dock inte upp för alla brister den har. Den är faktiskt hemsk att arbeta med.

Summering av resultat

Om du köper Biltema CGT 36 får du inte vad du betalar för. Den är plastig och jobbig att arbeta med. Dessutom går plastlinan av oftare än på någon annan testad grästrimmer. Den får ett slutgiltigt betyg på 2 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Fördelar

+ Lång batteritid

+ Kraftfull

Nackdelar

- Klumpig och svår att arbeta med

- Plastlinan går av (alldeles för) lätt

- Plastig

- Dålig design

Fakta

Grästrimmer

Biltema CGT 36

Pris

1 297 kr
Pris utan batterier 499 kr

Drivtyp

Batteri

Batterinamn

Biltema BP36

Batterikapacitet

2,5 Ah

Drivtid på max effekt

75 minuter

Klippbredd

29 cm

Vikt inkl. batteri

3,7 kg

Ljudnivå

63 dB
Trådmatning Manuell

Övriga funktioner

Justerbart handtag, vridbart skaft och vridbart klipphuvud.

Trimning (1-5)

1

Kraftfullhet (1-5)

3
Ergonomi (1-5) 3

Betyg (1-5)

2