Bosch AdvancedGrasscut 36 - test grästrimmer

Bosch AdvancedGrasscut 36 - test grästrimmer

Bosch AdvancedGrasscut 36 är en mycket kraftfull batteridriven grästrimmer som inte når ända fram på grund av dålig ergonomi och ett högt pris jämfört med konkurrenterna.

Vi har gett den ett slutgiltigt betyg på 4 av 5 i vårt test av grästimrar.

Utseende och första intryck

Bosch AdvancedGrasscut 36 kommer omonterad men har en självförklarande och enkel monteringsprocess. Tyvärr var den inte lika lätt att komma igång med som testets Bästa köp för den lilla trädgården Black & Decker STC1820PC som kom monterad. Bosch AdvancedGrasscut 36 är byggd i plast och har ett skaft i aluminium. Den känns robust.

Handtag och design på Bosch AdvancedGrasscut 36
Bosch AdvancedGrasscut 36 är en robust trimmer.

Grästrimmern har ett justerbart handtag och ett skaft som går att vrida 90 grader så att “trimbladet” riktas nedåt. Det roterbara skaftet är en funktion som är användbar när man ska trimma bort gräs längs plattor.

Ergonomi och ljudnivå

Maskinens ergonomi är dess största svaghet. Den väger 3,8 kg och har majoriteten av sin vikt nere i klipphuvudet. När man ska vrida trimmern för att komma åt i annorlunda vinklar och hörn läggs mycket tyngd på handlederna vilket gör att man får ont och blir trött i de musklerna efter en tids trimning. Trimmern med bäst ergonomi är testvinnaren Husqvarna 115iL som har ett längre skaft som man kan vila mot höften eller magen när man trimmar. Det är mycket mer skonsamt för handlederna än handtaget är på den här trimmern. Black & Decker STC1820PC som fick ett betyg på 4/5 har ett liknande handtag som Bosch AdvancedGrasscut 36 men har en mycket lägre vikt, vilket gör att den inte har samma problem.

Bosch handtag har inte bra ergonomi
Handtaget på Bosch är inte lika skönt som handtaget på konkurrenten Husqvarna.

Ljudnivån Bosch AdvancedGrasscut 36 avger när den är igång ligger på 62 dB. Som jämförelse avger den bensindrivna trimmern Stiga SGT 226 J ett ljud på 76 dB, vilket är stor skillnad i upplevd ljudnivå. Med Stigatrimmern behöver man hörselskydd. Det behöver man inte med Bosch AdvancedGrasscut 36.

Förmåga att trimma

Trots dålig ergonomi är Bosch AdvancedGrasscut 36 väldigt bra på att trimma. Den är mycket kraftfull och klarar av att trimma tyngre växtlighet såsom vildvuxet gräs och stora ogräs utan problem. Den är också bra på att trimma bort gräs längs plattkanter och mellan plattor.

Bosch AdvancedGrasscut36 är kraftfull
Bosch är en riktigt kraftfull trimmer.

Trimmerns kraft går att likställa med kraften som testvinnaren Husqvarna 115iL har. Tyvärr har Bosch AdvancedGrasscut 36 lite mindre klippbredd än testvinnaren. Det är bra att ha en bred klippbredd eftersom man då når längre in mot buskar och väggar och kan klippa snabbare.

Man kan trimma med Bosch AdvancedGrasscut 36 i två lägen. Ett är ett slags “eco mode” som man kan använda om man ska trimma lättare växtlighet och ett annat läge ger full kraft. Vi använde full kraft hela tiden eftersom det var då man såg bäst resultat. På full effekt hade den en driftstid på 25 minuter med sitt 2 Ah stora batteri. Det är inte särskilt imponerande, om man jämför med testvinnaren Husqvarna 115iL som hade en driftstid på 40 minuter. Om man däremot har batterier som passar från andra Bosch-produkter är detta inte ett lika stort problem.

Summering av resultat

Bosch AdvancedGrasscut 36 är väldigt kraftfull, men inte särskilt bekväm att arbeta med. Eftersom att testvinnaren Husqvarna 115iL är billigare, har bättre ergonomi och har lika kraftfull trimning är det svårt att rekommendera Bosch AdvancedGrasscut 36. Den får ett slutgiltigt betyg på 4 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Fördelar

+ Kraftfull

+ Trimmar bra

Nackdelar

- Dålig ergonomi

- Kort batteritid

Fakta

Grästrimmer

Bosch Advanced-Grasscut 36

Pris

1 449 kr

Drivtyp Batteri (ingår ej)
Batterinamn

BOSCH 36V LITHIUM BATTERI 2,0AH

Batterikapacitet 2 Ah
Drivtid på max effekt 25 minuter
Klippbredd 30 cm
Vikt inkl. batteri 3,8 kg
Ljudnivå 62 dB
Trådmatning Manuell
Övriga funktioner

Justerbart handtag, vridbart skaft. Två kraftlägen.

Trimning (1-5) 4
Kraftfullhet (1-5) 4
Ergonomi (1-5) 3
Betyg (1-5) 4