Husdrömmar

Husdrömmar: Therese och Daniel bygger lyxigt utanför Halmstad

Det planerade huset inritat på tomten.

Det planerade huset inritat på tomten. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Veckans avsnitt av Husdrömmar handlar om Therese och Daniel som själva projekterade och ledde bygget av ett stort, lyxigt arkitektritat hus utanför Halmstad. Tomten ligger högt med utsikt över Tylösand och Båstad.

Är du intresserad av byråkratin runt ett husbygge, konstruktion och vad saker kostar, då kan du bli besviken när du tittar på det sjunde avsnittet av Husdrömmar, som handlar om Therese och Daniel Salomonsson som bygger ett arkitektritat suterränghus strax utanför Halmstad.

Daniel och Therese
Daniel och Therese, som har en byggbod rakt över gatan från sitt husbygge. 

Vi blir inkastade i handlingen mitt under bygget, när grunden är gjuten och väggarna håller på att byggas upp. I förbifarten någonstans nämns att en arkitekt har ritat det här huset, som ska vara anonymt och smälta in så mycket som möjligt. De vill ha vinklar och vrår, det får inte vara helt öppet.

Husfakta
Fakta om huset de ska bygga.

Fokus i handlingen är istället på när smålänningen Daniel, som är 39 år och inköpare på ett medicinteknikföretag till yrket, byggleder och köper in material, med målet att hålla nere kostnaderna. Hustrun Therese som är 35 år hjälper till. Hon arbetar som koordinator på ett tillverkande företag som hon är delägare i.

Bottenvåning
Planlösning bottenvåning.

Huset ska bli 347kvm stort och värmas med bergvärme. Här kommer att finnas både SPA, gym, teknikrum och vinrum, utöver fyra sovrum, kök och badrum. Bygget startar i september 2016 och beräknas bli klart i september 2017. 

Entreplan
Entréplan.

Detaljer som t ex hur kök och badrum ska se ut löser de efter hand som bygget fortlöper.

modell av huset
En modell av huset.

Barnen Max och Hugo som är 5 och 3 år tycker att husbygget är spännade. De bygger själva en trädkoja i två våningar med takterrass utanför huset.

Bygger koja
Max och Hugo bygger koja.

Byter hantverkare mitt i bygget

De har anlitat en byggfirma som använder hantverkare från Litauen. Att gjuta grunden gick bra, men när de håller på att bygga väggarna uppstår problem. De upptäcker att hantverkarna inte följer ritningarna. Daniel och Therese väljer då att avbryta bygget med den firman och bygget står stilla en period under hösten. Allt känns hopplöst, det känns som att de aldrig ska bli klara.

Daniel menar att det gäller att inte bli desperat för då tappar du övertaget i förhandingarna. Istället ska man behålla lugnet och ta nya tag. De ska inte göra om sitt misstag och anlita en dålig entreprenör en gång till.

Hantverkare
Byggfirman följde inte ritningarna.

– Det kändes som att vi hade gjort allt rätt när vi valde byggfirman, tagit referenser och så vidare. Jag tar det riktigt hårt att det funkar så dåligt, säger Daniel.

Men så kommer de på att två av de litauiska hantverkarna Martinez och Mundas som hade varit vid huset ju hade varit duktiga. De kommer överens med dessa två om att bara de ska fortsätta att bygga klart huset. Då löser sig alla knutar och äntligen kan huset byggas klart.

Handlar byggvaror i Polen

Vi får följa med när de tar en tur till Polen för att köpa kakel och porslin till badrummet.

Väljer kakel
Therese är i Polen och handlar kakel.

Här är det bra mycket mer prisvärt än i Sverige, och annorlunda lite roligare tillverkare.

Följer två av tre råd från Gert Wingårdh

När Gert besöker bygget passar de på att fråga om saker de är osäkra på.

Det första handlar om planlösningen i köket. Hur ska de placera köksön och matplatsen? De visar att de tänker ställa matbordet på tvären utmed det stora panoramafönstret. Gert ger raka besked om hur de istället ska placera matplatsen. Bordet måste stå med kortändan mot utsikten så att ingen vid bordet behöver vända ryggen mot utsikten. Det här rådet följer de.

Kök med matplats
De följer Gerts råd vad gäller placering av matplats.

Sedan önskar de råd vad gäller träden.

– Gert nu när vi ändå står här. Therese vill ta ner alla träden och jag vill ha dem kvar. Vad tycker du om det?

– Jag skulle aldrig ta ner träden, säger Gert.

husbygge
Får råd från Gert.

Han poängterar hur viktiga träden är, att utsikten, havet och träden i förgrunden är en sammansatt komplicerad komposition som inte får förstöras. I slutscenen står träden kvar där, så det här rådet följde de.

Men sedan visar de materialproverna till fasaden som de tänkt klä med corten och trä. Gert tycker dock att huset är komplicerat och att det vore bättre att ha bara ett material på fasaden - bara corten. Det här rådet följer de inte. När huset börjar bli klart är fasaden klädd i både corten och träpanel.

Två material
De väljer att klä fasaden i corten och trä.

Mycket nöjda men inte riktigt klara

När vi får titta på huset sista gången är familjen Salomonsson inflyttad på övervåningen, som är inredd och klar. Bottenvåningen är dock inte inredd ännu.

Del av huset i corten
Programledarna besöker huset när familjen är inflyttad.

I köket har alla skåp inte fått luckor än, men man kan ändå föreställa sig hur det kommer att se ut. Köksön är klädd i järnplåt. Blandarna är svarta. I taket sitter samma träpanel som på utsidan av huset.

Köksö
Köksön är klädd i järnplåt.

Gert gillar skarpt att de har visat en sådan omsorg om detaljerna. Dörrarna har inga karmar, bara en runn linje och ett handtag avslöjar att det finns en dörr här.

Dörr utan karm
Dörr utan karm, omsorg om detaljerna.

Daniel är mest nöjd med badrummet.

toalett
Badrummet klart.

 

dusch
Detalj i duschen.

Sovrummet är mysigt och otroligt smakfullt inrett.

sovrum
Sovrummet.

Therese tycker att allt har blivit så mycket bättre än hon hade kunnat föreställa sig.

Hus
Huset är klart på utsidan.

Gerts slutord:

– Jag tycker att helheten här är rätt fantastisk, hur huset går från en enkel modest framsida och sedan spelar upp ett enormt arkitektoniskt register på baksidan utemot havet. Det är en symfoni av komponenter där jag kanske hade valt att väga de här komponenterna på ett annat sätt. Loungen blev för tillbakadragen och byggnadens egna väggar hackar sönder utsikten där. Men det är en anslag, en lust. Det är arkitektur och det älskar jag.