Här är de nominerade i Ung svensk arkitektur

Tidskriften Arkitektur har nominerat sju arkitekter till priset Ung svensk arkitektur.

Fyra av de nominerade bidragen i Ung svensk arkitektur 2024.

Fyra av de nominerade bidragen i Ung svensk arkitektur 2024. Foto: Kollage

I en hyllning till innovativ och djärv arkitektur har tidskriften Arkitektur än en gång satt fokus på framtidslöftena inom svensk arkitektur, detta genom sin prisutdelning i kategorin "Ung svensk arkitektur". Priset delas ut vartannat år till arkitekter under 40 år, som med begränsade resurser lyckas skapa banbrytande projekt. 

Juryn, bestående av medarbetare från Arkitektur, har detta år haft det svåra uppdraget att välja ut de nominerade bland ett brett spektrum av projekt sträckandes från södra Skåne till norra Dalarna och utöver landets gränser till de Brittiska öarna. En tydlig trend bland årets nomineringar är att fritidshus dominerar.

Bland de uppmärksammade projekten finns flera som utmärker sig för både sin arkitektur, och sitt sätt att förhålla sig till landskap och lokal tradition. "Ett hus" på Värmdö charmar med sin minimalistiska estetik och draperiets centrala roll i gestaltningen, medan "Ford Park House" i Ulverston, Storbritannien, visar hur ett viktorianskt stenhus kan omvandlas till nio samtida hem med respekt för det omgivande kulturarvet.

Alla bidrag

I Stockholm har "Gårdshuset" gett liv åt en bostadsgård genom ett slags intelligent förtätning, och i Karlsborg bjuder "Höghult" på en fascinerande blandning av trähantverk och subtil monumentalitet. "Nabben" i Nynäshamn hyllas för sitt sätt att integrera byggnaden med sin naturliga omgivning under björkarna.

Vinnaren koras under Sveriges Arkitekters Arkitekturgala 9 april.