Byggahus.se

Vad kostar ett hus att bygga? Enkel kalkyl

38k läst  8 svar

 1. C
  Medlem Nivå 1
  Vi har börjat tänka tanken på att bygga nytt hus, men behöver tips för enkla kalkyler över de "stora kostnaderna". Hustillverkarna är knappast duktiga på att ge information om kostnaden för ett färdigt hus. Vissa av dem uppger kostnaden för ett byggsats, men då tillkommer ju enormt mycket: Tomt, anslutning vatten och avlopp, arbetskostnaden...

  Vi har ingen aning om kostnader kring detta och visst finns det säkertstora skillnader beroende på val av tomt, husmodell etc.

  Förutom tomtkostnaden, finns det några ungefärliga siffror för de övriga stora kostnaderna innan ett hus står klart? Hur ska vi tänka och kalkylera? Är det t ex möjligt att bygga ett hus för en totalkostnad på ca 2,5 miljon (varav tomten kostar 500 tkr)?

  Tacksam för alla tips och svar!

  / Peter
   
 2. M
  Medlem Nivå 2
  Hej! Det borde vara möjligt, men inte utan kompromisser. Själva huset kan gå på allt mellan 5000 och 30000 per m2 beroende på hur mycket man gör själv och vilket standard man väljer på stomme och inredning. Ett "normalt" nyckelfärdigt hus med bra standard bör hamna kring 15000 kr per m2.
  Till detta tillkommer tomt, lagfartsavgift 1,5%, bygglovsavgift mm till kommunen, bankkostnader (pantbrev 2% på uttagna pantbrev + räntor under byggtiden), anslutningavgifter VA, el och telefon (hör med kommunen mfl vad detta kostar), kvalitetsansvarig, byggel, omlastning, containers, markarbeten och eventuell sprängning (kan klara sig med 100k men kan gå på betydligt mer beroende på markförhållandena), och slutligen trädgården. Det går inte att ge något enkelt svar på vad dessa övriga kostnader går på; vi hamnar troligen på närmare 1 Mkr inklusive trädgården men då har vi rätt dyra markarbeten.
   
  Redigerat 23 apr 2009 10:31
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Allt beror ju på vilket sorts hus ni vill bygga. Vi håller på att bygga ett älvsbyhus. De har ju ganska billiga hus med ganska låg standard. Men vi har gjort massa tillval i huset, plus att vi har valt till ett dubbelgarage.Vi kommer hamna på ca 2,4 miljoner inklusive allt. Då kostar tomten 690000:- . Detta va ett pris som vi hade råd med, och med alla tillval vi gjort i huset så kommer huset ha samma standars som de flesta andra hustillverkare också har.

  /Jessica
   
 4. C
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla svar!
  Jessica, för ni något av arbetet själva eller är det totalentreprenad?
  Vilken husmodell har vi valt och hur många kvadrat är det?
  / peter
   
 5. loffes
  Medlem Nivå 6
 6. M
  Medlem Nivå 2
  Ett bra tips är att sätta totalbudgeten en bit under 2,5 Mkr, eftersom det alltid tenderar att tillkomma oförutsedda utgifter (vi trodde t.ex. att vi hade betalat all byggel, men så kom det en ytterligare faktura på 26000 i fredags - jättekul överraskning). Dessutom brukar man alltid bli lite frestad att välja till saker som man inte hade tänkt från början. Lycka till :)
   
 7. Suhagg
  Medlem Nivå 13
  Allt beror tyvärr på förutsättningarna.

  En tomt för 500 innebär det att avlopp, vatten och el är klart och framdraget till där huset ska vara?

  Annars kan det lätt bli 500 för tomt + 500 ytterligare för detta.

  Men i normal fallet så tror jag att 2.5 bör vara rimligt att få upp ett hus i normal standard för. Men tro inget, skapa och bilda dig en egen uppfattning. Ta reda på vad saker bör kosta, fråga runt och lita inte på banken eller hustillverkarens siffror. .
   
 8. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Vid det här laget, drygt två år senare, är huset kanske redan byggt :D
   
 9. timmelstad
  Medlem Nivå 9
  Eller för att vara än mer konkret.

  ÄR det det?
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka