Byggahus.se

Vad kan kalaset landa på?

 1. B
  Medlem · Jämtlands län · 34 inlägg

  Brittsbo

  Medlem
  Hej!
  Vi går i byggtankar och har funderat en del kring detta med belysning och eluttag..

  Ska bla prata med Trivselhus och Myresjöhus, som är tänkbara leverantörer av vårt nya hus som kommer bli i new englandstil med amerikansk veranda vid entrén och öppen veranda på baksidan.

  Vill inte gärna få en obehaglig överraskning hos dem när jag talar om hur jag vill ha elen dragen, och undrar därför om någon här i forumet skulle kunna dra till med en gissning vad detta kalas skulle kosta: Vill inte gärna svimma i famnen på säljaren, utan ta chocken nu..och en tanke på att tänka om innan:x

  Vad är TH (trivselhus) standard där egentligen? Eller Myresjöhus? Vad anses räcka för att man ska kalla det standard? Är det typ ett-två eluttag per rum? Allt utöver blir tillval?

  Vi vill helst ha alla brytare, eluttag och tele/mediauttag ska vara Renova Eljo (svarta, ser ut som bakelit men är plast). Vi satte in dem när vi renoverade kök och hall nyligen (i vårt radhus) och jag älskar dem!
  http://www.elonline.se/Shop/Page/Art/pgArtList.php?sSearchWord=renova&iPageNr=0

  Givetvis kommer dolda uttag, och de som inte BÖR synas, som under köksskåp, ovan fönster, under trappa osv vara standard vilka som helst......

  Om jag i övrigt får önska fritt för tex sovrummet:
  ett dubbeluttag på var sida om sängen för varsin sänglampa och varsin klockradio. Ev ytterligare dubbel uttag om vi har plats för en byrå med en-två lampor på.
  Och så eluttag vid fönstret förståss på varje sida
  Och då vill vi ha sovrum, varsitt rum till killarna, gästrum och kontor..alltså 4 sovrum, sammanlagt minst 15 dubbeluttag och 10-20 fönsteruttag.
  Bara för sovrummen! I kontoret lär det bli än fler då det ska in många apparater!
  Ett telejack vill jag också ha i kontoret!

  För mig är det viktigt att ha elkontakter på båda sidor om fönster, för sladdar är ju väldigt korta, och att vilja ha lampan på höger sida och dra sladden på diagonalen till vänster känns onödigt fult om man kan välja?
  Har läst om de som satt uttagen direkt i fönstersmygen..Vore kanske något!!:) Vill dock gärna se foto på det först!

  LED- belysning i övre fönstersmygen i kök/vardagsrum/hall och allrum vill jag gärna ha. I övriga rum struntar jag i det. Varje fönster ledlampa ska styras separat!!
  OBS!! Viktigt att ljuset inte är blåvitt, utan varmvitt (rent cremevitt alt. mot gult sken).

  Jag vill också ha lamputtag på VÄGGEN ovan fönstren. Inte i TAKET ovan fönstren, vilket medför en ful kabel på väggen ner till fönstret.
  Vill gärna ha tex julstjärnor kopplad dit, då jag tycker det är fult att ha sladden hängande på sidan av fönstren om jag inte har gardinlängder (gillar att ibland ha hissgardiner.

  Våra vänner fick igenom det med TH ´s el-entreprenör, men då fick de vara påstridiga (det skulle tydligen bli fult, inte gå, förstöra bjälklag osv, osv.men elektrikern fick ge sig tillslut. Min väninna är väldigt envis;) )

  Sen vill jag ha uttag till TV på minst två väggar i vardagsrum och allrum. Vill gärna kunna skifta vägg för TV utan att dra kabel längs alla väggar och kanske förbi en altandörr. En kollega ska renovera, och bygger in uttag mitt på väggen, och drar sladdar i väggen genom elrör som kommer ut vid golvet.
  Då slipper han sladdar ner till bänken under med video osv. smart!! Men då ska man ju veta var TV:n ska hänga. Hos han går det bara att ha den på ett ställe, jag vill ju kunna möblera om.

  Vill kunna dimra alla taklampor från mys till städbelysning (som i en op-sal ska det vara!).
  Vi vill också ha flertalet infällda spots i taket i badrummen och i vardagsrum/allrum. Gärna som styrs oberoende av övrig belysning.

  Belysning under trappan (vill bygga igen trappan och ha förråd under).

  Många eluttag ute på huset. Diskreta infällda med lock. För tex belysning till jul. Vill ha sån där dörrkrans med belysning. Förmodligen två då vi ska ha pardörr...
  Vill ha girlanger med belysning runt räcke på amerikanska verandan, extra eluttag på alla 4 ytterväggar till elträdgårdsverktyg osv istället för oändliga meter förlängningskabel.

  Uttag till gran på altanen. Och till festbelysning om sommaren. En partyslinga tex.

  Ute vill jag ju ha vanlig fasadbelysning också. En lampa på var sida om entredörren, en lampa bredvid groventren.
  Belysning som lyser från nocken ner över fasaden runt hela huset.
  Belysning i taket på amerikanska verandan. Hur många beror på hur lång den blir.

  Vill ha en fin lyktstolpe vid grinden.

  Belysning vid garagedörrarna o vid förrådsdörren.

  Köket måste ha många uttag. Dessa ska sitta UNDER köksskåpen. Inte på kaklet!! Det är INTE snyggt!

  Vill alltid kunna ha vattenkokare, kaffebryggare, Kitchen Aiden och Soda Steamern inkopplad. Sen två extra där jag kan koppla in tex brödrost/mixer/elvisp eller vad det nu kan vara vid behov.

  Jag vill också ha två eluttag på köksön. I alla fall om den ska vara fast. Har inte bestämt om jag vill ha en flyttbar på hjul än...Det kan ju även bli så att vi har både spis och en ho i köksön..Vi får se.
  Belysningsuttag i tak för tre små lampor ovan köksö.
  Även tre takuttag för små lampor hängande över köksbänken (vill ju knappt ha några överskåp).
  Vid matplats vill jag också ha extra uttag. Tex så äter vi ca 1 gång per månad raclette..och då behövs ju eluttag. Nåja..här lär det bli förlängningskabel till något uttag, då matbordet inte kommer stå mot en vägg utan fritt i matrummet/köket...

  Petigt värre kanske det låter, men ska jag bygga nytt vill jag ha genomtänkt el.

  Kom med tips och idéer.
  Är det billigare att köpa alla kontakter, brytare, uttag osv själv på nätet, och sen be elektrikern koppla in?
  Vår elektriker la ett rejält påslag på uttagen, i förhållande till vad de kostar att köpa på nätet, så det känns som om vi tjänar på att köpa dem själv?

  Tacksam för ALLA råd ang el-tele-media!!

  Mvh Susanne
   
 2. J
  Medlem · Dalarna · 209 inlägg

  Jacro

  Medlem
  Jag hade kanske lagt upp 3 trådar med uttag i ett, belysning i ett och delat upp det lite. Jag orkade tyvärr inte läsa allt...
   
 3. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 7 901 inlägg

  Patrik_Hed

  Medlem
  Jag tror att Jacro är inne på något... denna tråd måste delas upp lite. :p

  //Patrik
   
 4. B
  Medlem · Jämtlands län · 34 inlägg

  Brittsbo

  Medlem
  Haha..OK..jag ska försöka bena ut det lite;)
   
 5. T
  Medlem · Kalmar · 236 inlägg

  tsarraz

  Medlem
  Ja de har nogh rätt just nu fastnar bara det att du vill ha ström till sodastreamern i mitt huvud.
   
 6. T
  Medlem · Stockholm · 185 inlägg

  Tessan100

  Medlem
  Vi har byggt med Myresjöhus. Tänk på att där har du ett antal begränsat antal vägguttag som du får placera i ytterväggarna ( 5 per våningsplan har jag för mig ) .De går inte in i ytterväggarna efter stomresning så de uttagen måste bestämmas innan hus byggs i fabriken. Inga lamputtag sätts av samma anledning i vägg ovan fönster utan i taket ovanpå...inte snyggt!
   
 7. B
  Medlem · Jämtlands län · 34 inlägg

  Brittsbo

  Medlem
  Haha:D
  Ja, det var väl inte den som var viktigast i sammanhanget;)

  Mvh Susanne
   
 8. B
  Medlem · Jämtlands län · 34 inlägg

  Brittsbo

  Medlem
  Verkligen!?
  Låter sanslöst lite..

  Uttagen ovan fönstren fick som sagt min väninna strida för med näbbar och klor hos Trivselhus. Elektrikern sa att det var otänkbart, men, men...idag sitter de på väggen:)
  Vi får väl höra med dem.

  Susanne
   
 9. Entertainer
  Medlem · Stockholm · 26 inlägg

  Entertainer

  Medlem
  Underbar tråd! Som en liten roman, men nästan precis så som jag också tänkt mig elen.

  Vi håller som bäst på att bygga upp vårt tioåriga hus som brann ner i juli. Vi hade redan riktigt genomtänkt el, men nu har vi chansen att göra det ännu bättre. I förra huset drog jag all elen själv och passade då på att dra så mycket rörsystem som möjligt (bl.a. till högtalarsystem i alla rum som ändå aldrig kopplades in - det skippar vi denna gång...). Nu kommer någon annan att göra det så då gäller det att speca det rätt.

  Lamputtag över alla fönster är verkligen guld! Alla fönsterlampor och julstjärnor hängde direkt i uttaget och sattes upp på nolltid (lite pyssel att kapa sladdar och sätta nya kontakter på armaturerna, men det är det klart värt). Vissa av fönsteruttagen var dessutom tidsstyrda från elcentralen.

  Uttag på kökskaklet må vara fult men praktiskt! Jag kommer aldrig att ha uttag under överskåpen igen eftersom jag är närmare två meter och aldrig såg var jag stack in sladden vilket resulterade i att de uttagen aldrig användes. Bättre med synliga på väggen.

  På köksön hade jag ett Evoline Powerport-eluttag som funkade utmärkt, speciellt som det kunde tryckas ner med sladdarna fortfarande sittandes i.

  I vårat sovrum hade vi ett dimrat uttag för sänglamporna, med trafon sittandes i väggen vid dörren (skönt att slippa ha vid huvudet). Det hela styrdes med en fjärrkontroll liggandes på nattduksbordet.

  LED-strips i övre fönstersmygen låter spännande. Ska de sitta i framkant eller i bakkant?

  Vi kör också med Eljo Renova, dock vita. Hustrun tordes inte svarta, men har å andra sidan inte sett dem i verkligheten. Jag tror det är snyggt med svart, men över fönstren skulle jag nog välja diskretare vita.

  Inget trådburet datornätverk?

  red: Förlåt, missade att det skulle vara spottar och inte strips i smygen. Nu har jag läst den andra tråden om det ämnet :D
   
  Redigerat 15 nov 2010 10:42
 10. zno
  Medlem · Stockholm · 452 inlägg

  zno

  Medlem
  Elen som ingår i Trivselhus är "standard"-dragning. Det innebär i princip uttag för en taklampa i varje rum samt en brytare innanför dörren med ett dubbeluttag vid golvet. Sedan följer ett dubbeluttag var 4:e meter. Utöver detta ingår också dragning för el till vitvaror, värmepump, toalettskåp etc. Allt för att få kåken att funka, men inte en millimeter mer.

  Spottar schablonberäknas till 1000:-/spot. Övrig el kan du inte få prisuppgift om då du måste ta det direkt med entreprenören. Så du får svimma i famnen på elektrikern istället för säljaren ;)

  (Mina uppgifter är drygt 2 år gamla)
   
 11. J
  Medlem · Västra Götaland · 87 inlägg

  John Pohlman

  Medlem
  att tro att det blir billigare att köpa eluttag mm själv och be elektrikern koppla in dem är att bita sej själv i svansen.

  Antingen blir det blankt nej från elektrikern eller så höjer de timpengen. Det fungerar inte i praktiken att kunder köper material själv.
   
 12. Rrrrr
  Medlem · Västerbotten · 4 882 inlägg

  Rrrrr

  Medlem
  Exempel på vad tillkommande EL saker kan kosta vid nybyggnad:

  Byte standarduttag/brytare till Renova: +80kr
  Extra infällt uttag på befintlig grupp: +750kr
  Extra infällt uttag på egen grupp: +1500kr
  3fasuttag på egen grupp: +2100kr (Alla BÖR ha minst ett 3fasuttag, förslagsvis i garaget)
  2st små LED i fönstersmyg: +1500kr
  Dimmer istället för strömbrytare (max 300W glödljus): +530kr
  Astrour för automatisk styrning av ytterbelysning med hand-0-auto brytare: +2100kr

  Lite riktpriser i alla fall.. Beställer du mycket extra så borde du kunna få ett bättre paketpris.

  (Priserna är inkl. kring-material (rör/dosor etc), inkl moms och inkl arbete)
   
 13. Enk Projektet
  Medlem · Uppsala · 5 893 inlägg

  Enk Projektet

  Medlem
  Tur man kan själv...
   
 14. B
  Medlem · Jämtlands län · 34 inlägg

  Brittsbo

  Medlem
  Låter lite underligt...
  Köper jag en lampa som jag inte kan koppla in själv, och vill leja en elektriker för det, kan han väl inte ta betalt för själva lampan också? Eller höja timpenningen för att han inte får ta ut rövarpriser på materialet? Riktigt ocker i så fall....

  När vi lejde för renovering av hall och kök, såg vi på den specifierade räkningen, att alla uttag kostade nästan det dubbla mot om vi köpt dem själv....Kändes sådär kan jag säga.....Men det var ju bara 5 dubbeluttag och 3 brytare som det rörde sig om, så vi brydde oss inte om det just då.

  Men om man letar lite här på forumet och i övrigt på nätet, så kan man ju själv se och läsa om diverse tvister där främst elektriker och römockare, men även byggare, har saltat räkningar mer än nödvändigt...Vem kan man lita på tar NORMALA RIMLIGA priser egentligen? Var kan man kolla det? Konsumentverket?

  Nåja..det blir nog så att vi använder standarddosorna trots allt, och sen får min pappa, som faktiskt är elektriker i botten, men jobbar med fjälrrvärme sen några decennier, byta ut uttagen eftersom. Helt gratis:)
  Att jag inte tänkte på det innan är lite pinsamt faktiskt:blushing:

  Mvh Susanne
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.