Byggahus.se

Trappkoppling

Status:
Stängd
 1. O
  Medlem Nivå 1
  Hej Allihopa har ett litet problem med att göra en så kallad trappkoppling. :mad: Jag ska koppla in 2 strömbrytare och 2 st lampor, Jag använder mig av FAS(brun) NOLLA(blå) Tändkabel(svart). Om jag ska skriva ut vad jag har gjort, 2 fas till S2 ifrån S1 och 1 till lampa, S1 tar emot 1 fas ifrån inkommande EL, lampa tar 1 fas ifrån S2 + nolla ifrån inkommande.. Om det hjälper er något men annars kan ni lägga upp något fint schema eller liknande. behöver man något speciella strömbrytare som är gjorde för exakt trappkoppling ?.


  // oBieeoneeeenennene tack.
   
 2. prototypen
  Medlem · Nivå 22
 3. pefo
  Medlem Nivå 10
 4. O
  Medlem Nivå 1
  Pefo så alltså man måste ha en speciell strömbrytare ? kan d vara därför propparna smäller varje gång jag trycker på knappen =)
   
 5. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Låter som om du ska kalla på en som har utbildning för detta (proppbytare)

  Protte
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Här är något som inte stämmer. Din beskrivning på vad du hade gjort är iofs inet så lätt att tolka. Men så vitt jag förstår så har du bara kopplat in nollan direkt till lampan? Inte någonstans in på en brytare?

  I så fall skall inte proppen lösa ut oavsett hur fel du kopplat i övrigt.

  Sluta genast med dina experiment, koppla aldrig på ström på en koppling som du inte är absolut tvärsäker är helt rätt.

  Det finns inget utrymme för experimenterande när det gäller elinstalltioner, du kan råka koppla så att lampna lyser, du tror att alt är rätt. I själva verket har du kanske fixat så att både den lampan och det mesta annat i huset blir strömförande, någon dör.
   
 7. O
  Medlem Nivå 1
  hempularen har gjor det ett par gånger i skolan både i multisim som vi då använder och lite smått men kommer inte ihåg dom små detaljerna i det hela känns som att jag har gjort rätt, jag känner till att hur många gånger man än gör det så kan det gå fel i vilket fall. och det där med nollan så enligt mina skisser som jag kollade lite på så skulle det inte vara direkt till Strömbrytarna..
   
 8. E
  Medlem Nivå 12
  Den blå (nollan), observera att den blå inte alltid är Neutralledare...

  Den skall inte kopplas in i strömbrytaren.
   
 9. O
  Medlem Nivå 1
  el_rikard har dragit själv i från början asså så jo nu är det så.. men en bra tanke Ljug lite där men har pratat med han som har gjort det =)
   
 10. F
  Medlem Nivå 7
  rita ett schema på hur du kopplat så vi får se vad som är galet... något luddig beskrivning du ger!
   
 11. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Jag tror vi ska bryta strömmen till Gotland innan det händer något.

  Protte
   
 12. S
  Medlem Nivå 9
  Om du nu skall fortsätta med ditt "exprimenterande" så ta en ordentlig titt på denna bild som finns i länken som refereras till ovan;

  [​IMG]
   
 13. E
  Medlem Nivå 12
  Ja, nu förstår jag inte riktigt vad du menar, men men. sådant som fötter.
   
 14. O
  Medlem Nivå 1
  Nu är mitt problem löst, det var inge fel på kopplingen överhuvuttaget det var dessa j'vla strömbrytare som var lite fel på sorten alltså. men tack ändå nu fick man lite att tänka på man lär sig av sina misstag har jag hört..

  TRÅD LÅST!
   
 15. M
  Moderator · Nivå 18
  Nej den är inte låst.
  Men nu är den det :)