Byggahus.se

Torr brunn - dela på kostnaden?

 1. V
  Medlem · 8 inlägg

  vickis

  Medlem
  Köpte ett hus i vintras med grävd brunn och redan ett par vckor efter inflytt tog vattnet slut. Kontaktade då mäklare och säljare som menar att det hela är märkligt och att dom aldrig varit med om något liknande...

  I köpekontraktet menar säljaren att vattenmängden aldrig varit otillräcklig..

  Mellan slutet av maj och mitten av augusti har det varit så torrt i brunnen att vi har fått "spola" i toan med regnvatten och skött hygien och tvätt hos grannar och vänner.
  Till saken hör att säljarna var fyra i familjen (2 vuxna+2 tonåringar) och vi är endast två.
  Visst var sommaren torr men man tycker ju att om dom klarade somrarna på fyra personer så borde vi fixa det på två om vi supersnålar,eller?
  Nu måste vi fixa vatten på annat sätt...
  Känner att säljaren borde vara med och dela på kostnaden. Vad tror ni?
  Vi hade ju skäl att tro att det var god tillrinning i brunnen...

  Snälla ni som läser detta...skriv gärna en spontan kommentar!
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 086 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Torr brunn - dela på kostnaden?

  Kontakta villaägarförbundet (www.villariks.se). De ger gratis juridisk rådgivning, medlem kan man bli samtidigt som man ringer och frågar.

  Som jag ser det så har ni ju 2 möjliga vägar, ingen av dem verakr solklar.

  Antingen så har säljaren ljugit om att de aldrig haft problem, av formuleringen i inlägget så antar jag att ni har ett frågeformulär om brunnen och andra saker om husets skick som bilaga till köpevtalet (det är brukligt). Detta låter ju som det sannolika. I så fall bör ni kunna få ersättning. Men ni har bevisproblem, ni måste i så fall bevisa att säljaren visste att det var problem med brunnen. Ni kanske kan fråga grannar lite diskret (inte säkert att de vill tjalla på sin f.d granne), om säljaren inte haft huset jättelänge så kan man ju ta reda på vem som ägde huset tidigare osv.

  Eller så skulle det kunna vara ett dolt fel. För att få ett fel klassat som ett dolt fel så måste ett antal kriterier uppfyllas. Generellt sett så är det svårt att få fel klassade som dolda. I det här fallet så har ju felet uppstått först efter er inflyttning (om man skall tro på säljaren), i så fall är det inte ett dolt fel.
   
 3. AnnaKanin
  Medlem · 534 inlägg

  AnnaKanin

  Medlem

  Re: Torr brunn - dela på kostnaden?

  Dolt fel =

  - Felet ska ha funnits vid köpetillfället.
  - Felet ska inte gå att upptäcka vid köpetillfället.
  - Det ska inte finnas orsaker som gör att köparen kan förvänta sig felet, tex husets ålder, läge, byggnadssätt osv.
   
 4. R
  Medlem · Simrishamn · 149 inlägg

  rolsie

  Medlem

  Re: Torr brunn - dela på kostnaden?

  Det är ju inte vad du frågar efter, men; det finns ju metoder att prova för att öka vattentillströmingen i grävda brunnar genom att driva ned en spik/dorn i botten på brunnen. Hittar man rätt 'brunnsgubbe' så är det en enkel, snabb och relativt billig lösning som är värd att prova innan man borrar nytt eller ger sig in i en tvist.
   
 5. V
  Medlem · 8 inlägg

  vickis

  Medlem

  Re: Torr brunn - dela på kostnaden?

  Tack för svaren!

  Här är lite mera info...
  Jo, vi har varit i kontakt med advokat och fått lite tips. Vi har även varit i kontakt med den lokala vatten/värme killen som kände till våra problem. Han talade om för oss att "där är det dåligt med vatten" och "dom som bodde där tidigare var sparsamma av sig". Då syftade han iof på den förrförra husägaren men man får väl anta att problemet har varit konstant och inte haft ett uppehåll på några år...hihi..

  Vi har ett möte inbokat med säljaren (eftersom vi skrivit ett brev och berättat att vi kontaktat advokat) och det är inför detta mötet som jag nu gärna skulle vilja höra lite flera åsikter...

  Fast man betalat dyrt för huset känner man ju sig lite obekväm i sådana här situationer...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.