Byggahus.se

tomtkontrakt

 1. M
  Medlem · 17 inlägg

  mikasa

  Medlem
  Vi ska köpa mark av en lantbrukare för att bygga hus. Vi vill gärna skriva någon form av kontrakt innan vi lämnar in ansökan om förhandsbesked. Hur ska vi gå tillväga.. ? Vi vet ju inte exakt hur många m2 som det blir innan avstyckningen är klar.. och avstyckningen kommer inte på fråga innan vi fått ett positivt förhandsbesked.

  Alla råd och tips är välkomna.

   
 2. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: tomtkontrakt

  Det är klokt att först skriva kontrakt innan ni lämnar in förhandsbesked. På så sätt garderar ni er mot att bonden senare vill ha mer betalt för marken när det väl finns en byggrätt på den. Byggrätten uppstår ju till följd av förhandsbeskedet. Tänk bara på att fastighetsköp (markköp) är formbundet och att vissa uppgifter måste ovillkorligen finnas med i kontraktet för att köpet skall vara giltigt. Tänk också på att villkora köpet med att ni verkligen får ett positivt förhandsbesked. Ytterligare något som ni måste tänka på är kravet på fastighetsbildning inom en viss tid för att köpet skall vara giltigt.

  När det gäller storleken på fastigheten och hur byggnaden skall se ut osv. är det inget som behöver specificeras i detalj. Syftet med förhandsbesked är just att krut inte skall behöva läggas ned på saker som är döfödda.
   
 3. C
  Medlem · 232 inlägg

  cat_stevens

  Medlem

  Re: tomtkontrakt

  Tackar familjen b..

  Vet ni om det finns något standardkontrakt som brukar användas för detta ändamål?

  /
   
 4. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: tomtkontrakt

  Antingen kan man köpa ett avtalsformulär i bokhandeln eller så kan man gå till ett bibliotek och låna en bok. Förslagsvis Norstedts juridiska handbok, där avtalsformulär står i slutet av boken, eller Norstedt formulärsamling, vilken som det låter bara innehåller formulär med lite nyttiga anvisningar. Någon av dessa böcker borde egentligen finnas i var mans hem. ;)
   
 5. A
  Medlem · 128 inlägg

  asdl2

  Medlem

  Re: tomtkontrakt

  Fast vad jag minns kostar ett kontrakt ca. 25 kronor i bokhandeln, det är ju billigt. Fast som sagt glöm inte villkora om avstyckningen och att ni får tillbaka ev. handpenning vid återgång. Eftersom lantmäteriet har sitt finger med i spelet hur marken ska avstyckas (vad de anser lämpligt, tex vid dike etc) så kan ju tomstorleken påverkas av det. Så sätta pris innan kan ju vara vanskligt. Ni kan ju alltid diskutera ca. pris tex. X kronor för ett visst antal m2.

  Kontraktet för fast egendom består eg. av 2 delar. Ett köpekontrakt där ni skall villkora köp går åter vid negativt förhandsbesked samt (om jag var er) att ni verkligen ser till att ev. handpenning går åter så ni inte förlorar den (samt ALLA andra villkor ni har, tex vem ska betala avstyckning, elanslutning etc). Sedan när avstyckningen är klar betalar ni resten och skriver köpebrev. Köpet är då definitivt. Inga villkor gäller längre. Var beredd på att avstyckningen kan ta ett tag så varför inte skriva in ett villkor att ni får disponera marken redan i med köpekontraktet (om ni vill vara där och drömma lite).

  Att observera: har ni inget kontrakt så äger markägaren - givetvis - rätten att sälja den avstyckande marken till vem han vill, oavsett om han muntligen lovat er den.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.