Byggahus.se

Tomt som SKA anslutas till VA 2023-2025

 1. H
  Medlem · 2 inlägg
  Hej alla proffs!

  Vi är sugna på att köpa tomt och bygga hus men området är nytt för oss.

  Vi vet att vi kommer sikta in oss på tomter som har eller ska kopplas på mot VA.

  Vi har nu hittat ett område som ska anslutas 2023-2025, allt är planerat och klart men då det är flera etapper tar det tid. Tomter har börjat säljas nu.

  Om vi köper en tomt som ska kopplas på om ett par år, vad händer med bygget?

  - Avvaktar man med bygget tills allt ska kopplas på?
  - Vi kommer inte att casha tomten utan den kommer att belånas, hur blir det då? Vi vill inte ha ett dyrt byggkreditiv i flera år i väntan på att VA kopplas på?
  - Något annat jag inte tänkt på?

  Stort tack på förhand!
   
 2. H
  Moderator · 42 551 inlägg
  Det är nog rätt vanligt att man påbörjar bygget så att det skall bli klart när VA är planerat att vara klart. Det är ganska riskabelt, Det är mer regel än undantag att sådana planer blir försenade, ofast kanske bara någon månad, men ibland mycket längre.

  För ett par år sedan när vi började fundera på att skaffa fritidshus, så tittade vi ett tag på att bygga. I området vi var intresserade av, finns det ett antal tomter. På flera av dem fanns det avbrutna byggen. På ett par tomter var det grävt för grund, på någon fanns en färdig betongplatta. Allt var övervuxet med ogräs. Man kunde se att byggena övergivits minst ett par år tidigare.

  Efter lite sökningar på nätet upptäckte vi att kommunen hade haft planer på att lägga VA i området. Med dessa planer som grund hade folk fått bygglov. Sedan ändrade kommunen sig och sköt planerna på framtiden. Därmed kunde inte villkoren i bygglovet uppfyllas, det går inte att få slutbevis och flytta in. Några hade då försökt få bygga enskilt avlopp, kommunen vägrade ge tillstånd med motiveringen att kommunalt VA var på gång...

  Jag skulle inte våga köpa en tomt utan färdig avloppslösning, eller där det iallafall kommit till pågående anläggningsarbeten för avloppen (på just den gatan). När de väl börjat gräva för det, så borde risken för att det avbryts vara låg.