Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Sveriges coronavirus Covid-19 (SARS-CoV-2) strategi, diskussionstråd

 1. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 27 830 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Gränsen mot Danmark är ju lätt att kolla och där kollas bilar över bron, alla som kommer med tåget samma väg, färjorna Helsingborg-Helsingör och färjorna från Bornholm.
  Däremot är ju gränsen mot Norge mer komplicerad men visst är det så att polisen inte övervakar varenda gränsövergång hela tiden utan de åker runt. Det finns så många vägar in i Värmland och om det alltid är samma vägar som kontrolleras kommer trafiken att ta andra vägar. Det är ju på samma sätt som Norge har gjort när de har kontrollerat gränsen mot Sverige.

  Militärer får inte förhindra någon utan bara informera.
   
  • Laddar…
 2. B
  Allvetare · Stockholm · 9 409 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  EN orsak är att tilldelningen beräknas på antal invånare över 70. Region Stockholm har en lägre medelålder än de flesta (unga flyttar från landsbygden till storstaden), så därför blir tilldelningen räknat som doser/invånare lägre i Stockholm.
  Men det är bara en del av det hela. Precis som du är inne på har Region Stockholm valt att stoppa in även vårdpersonal som hanterar äldre bland de prioriterade grupperna, medan andra regioner prioriterar dem lägre.
   
  Redigerat 21 feb 2021 19:30
 3. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 27 830 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Än så länge distribueras vaccinerna utifrån andel av befolkningen som är över 70 år. Stockholm har den lägsta medelåldern så per person får Stockholm mindre än andra regioner nu i början.

  Antalet vaccinerade i Stockholm har en kraftig eftersläpning. Det kan ta upp till en vecka innan regionen har fått in uppgifterna från vaccinatörerna och sen skickar regionen uppgifterna till Fohm typ 1-2 gånger per vecka så totalt handlar det om 1-2 veckors eftersläpning.

  Det är problematiskt att åka runt med Pfizers vaccin (temperatur, skakkänsligt) och därför hade regionen planerat att använda Astra Zenecas vaccin för vaccinering av de med hemtjänst och liknande i deras hem. Nu gick det inte utan man har fått vänta in mer doser med Pfizers vaccin så endast ett mindre antal i den gruppen har vaccinerats men kommande vecka så börjar den gruppen vaccineras i större utsträckning. Vårdpersonal på IVA och covidavdelningar samt personal på äldreboendena har vaccinerats sen 11 januari.
   
 4. Ulltand
  Medlem · 6 674 inlägg
  Kan vara ett stort misstag. Bättre då att kolla personalen med dagliga antigentest och jabba de äldre.

  Måste passa på att ge FHM lite beröm ändå. De har stridit för att vaccinera de äldre allra först,
   
 5. A
  Anonym
  Mja, jag har en i bekantskapskretsen som jobbar med äldre, personen har haft Covid men har ändå fått först dosen och kommer få andra dosen nästa vecka.

  Prioriteringarna i Stockholm fungerar sådär....
   
 6. E
  Medlem · Vingåker · 352 inlägg

  Eklunda

  Medlem
  De som bor på äldreboenden idag är ofta mycket skröpliga (även många som vårdas i hemmet) skulle de inte ha kompetent vårdpersonal kring sig skulle de troligen dö mycket snabbt av utebliven omvårdnad alternativt hamna på sjukhus. Tror det är klokt att vaccinera vårdpersonal med hög prioritet. Antigentestet är ju onödigt om alla äldre vaccinerats och hjälper ju föga vad gäller att hålla personalen frisk och på plats för att vårda (med undantag av smitta inom personalgruppen förståss - som borde kunna hindras med vanliga hygienåtgärder).
   
 7. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 27 830 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Man får tänka på att i början av januari var det rätt osäkert om hur bra vaccinerna skulle fungera, t.ex. precis hur bra de skulle skydda de äldsta, om man kunde vara smittspridare fast man var vaccinerad etc. och då var det viktigt att vaccinera personerna runt om de äldsta för att skydda dem. Likaså är det ju inte alla med covid som fått antikroppar och en del förlorar sina antikroppar.
   
 8. blackarrow
  Elektroniktokig · 4 489 inlägg
  I USA säger dr Fauci att man ska fortsätta med 2 doser vaccin och inte ”frestas” att ge en dos för att vaccinera fler även om en dos faktiskt ger ett ganska bra skydd.
  Det fins två risker
  Att immuniteten avtar eller försämras tidigare om man inte ger den andra ”bostetdosen” som gör att antikropparna blir fler och mer långlivade.
  Att man kan gynna mutationer genom ett mindre effektivt skydd mot viruset. I teorin kan det bli så att man hjälper till att selektera fram mutationer. :oops:

  It's too risky to go to a single-dose coronavirus vaccine regimen, Fauci says, CNN
   
 9. Ulltand
  Medlem · 6 674 inlägg
  Analysen med att vänta med dos 2 för de vaccinerade är säkert rätt. Tyvärr har gubben inte med en analys av hur det på påverkar samhällspridning och död i resten av samhället.
   
 10. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 27 830 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Hur ska man kunna göra en analys för risken att det uppstår värre varianter därför att folk har sämre skydd?

  Israel har ju sett att det är skillnad på skyddet 1 resp. 2 veckor efter dos 2.

  Sen låter det rätt nedvärderande att kalla honom för "gubben".
   
 11. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Fick kolla.
  Han är åttio år. Så gubben har sedan länge passerat gubbgränsen. Precis som jag :D.

  GubbStaffan
   
 12. B
  Allvetare · Stockholm · 9 409 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Frågan är bara vilken värdering man lägger i ordet. Betyder ”gubbe” att man är gammal, vis och erfaren, och därmed väl värd att lyssna på och ta råd av, eller ska man tolka det som ”senil, och hänger inte med”?

  Hur ser du det själv? ;)
   
 13. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  En gubbe, är en gubbe, helt enkelt.
  Sedan kan man lägga till: djävel, tjuv, snål, klurig, lurig, lilla etc. Inte att förglömma, supporterklubben: Goa gubbar.
  -"kom igen nu, gubbar" kan ropas till karlar (och kvinnor!) i alla åldrar.
  För egen del, är en gubbe, en äldre man. Inget annat.  I Ulltands fall, användes "gubben" istället för hans namn, troligtvis för att variera språkbruket.

  Staffan
   
 14. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 12 523 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
 15. B
  Allvetare · Stockholm · 9 409 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Vi får hoppas det, så att det inte betydde "tjurig äldre man som inte hänger med".;)
  Men det kan bara Ulltand svara på.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.