Byggahus.se
Ja, jag tycker också att det är en dum fråga. Anledningen för att jag ändå ställer den är att jag nyligen tittat in på brytaren för vårt uteljus och ute-vägguttag och det såg så här ut:

upload_2020-8-9_23-9-4.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag var helt förbannat att se att bara fasen bryts eftersom

a) jag trodde att man ska bryta 2-polig vid sådana utomhusinstallationer (för att undvika problem med jordfelsbrytaren vid eventuell vattenintrång mm). Vårt andra uteljus är kopplat på det sättet.
b) jag trodde t.o.m. att brytaren är en tvåpolig brytare (och då utgår jag ifrån att den är kopplat på det sättet). Så här ser den ut på baksidan:
upload_2020-8-9_23-16-56.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Huset är byggd 2011 så det är så det installerades från början och eftersom det inte ens finns någon utgående nolledare gissar jag att elektrikern missade att dra den och när han (eller kanske en annan kollega) sedan kom med uppdrag att för att koppla en tvåpolig brytare fanns ingen utgående nolledare att koppla och istället att dra denna valde han att använda det som finns.

Eller missade jag något här?
 
Det finns inget krav på tvåpolig brytning. Här verkar det lite ”halvtänkt”, men inte fel.
Ja, jag gissade att det inte finns något formellt krav, men varför sätter man in en tvåpolig brytare då? Och varför använder man tvåpolig brytning vid vissa uteinstallationer men inte vid andra (i samma hus)? Halvtänkt kanske. Men jag tror nog mer att det var "heltänkt" men "halvgenomfört".

Man har dragit en 4-ledare till brytaren, fullt normalt skulle jag säga.
Helt normal inomhus, ja, men utomhus?
 
Jag brukar hålla mig till apparatdosorna och har inte kollat kopplingsdosorna ännu. Men så här ser den kopplingsdosan närmast brytaren ut:

upload_2020-8-10_16-35-41.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Om vi nu antar att en av de blå kommer från brytaren och en annan går till utebelysningen, hur skulle man då omvandla dessa till tändtråd utan att dra någon ny ledare?
 
Från denna dosa kan du dra en ny kabel för en andra belysningsgrupp om det nu är så att kabeln från brytaren går hit. Du kan då nyttja blå ledare som tändtråd mellan brytare och appsratdosan, i dosan kopplar du blå tändtråd till den nya kabeln
 
Jag
du dra en ny kabel för en andra belysningsgrupp om det nu är så att kabeln från brytaren går hit. Du kan då nyttja blå ledare som tändtråd mellan brytare och appsratdosan, i dosan kopplar du blå tändtråd till den nya kabeln
Jag hänger inte med. Hur kan jag använda den befintliga blå ledaren som tändtråd? Om jag gör det, så har jag ingen nolla i brytaren som jag kan koppla vidare till tändtråden. Det som saknas är alltså en ledare från brytaren till kopplingsdosan. Däremot behövs ingen ny ledare från kopplingsdosan till lampan eftersom det räcker med den befintliga som bara kopplas ur nollan och ihop med den nya tändtråden från brytaren. Eller?

Hur som helst så tänker jag i dagsläget inte dra några ledningar alls utan ville bara konstatera att man skulle behöva dra nya ledningar för att ha det så som det var tänkt från början (med tvåpolig brytare). Gissar att det inte är någon mening att be företaget som missade det för 9 år sedan att göra det nu...