Byggahus.se

Så ska hemmapularna stoppas!

 1. F
  Medlem · Nivå 6
 2. U
  Medlem · Nivå 10
  Verkar vara en bra ide. Det finns ju trots allt mindre firmor som åtar sig mindre jobb.
  Att försöka få någon av de stora drakarna som har fullt upp med större jobb att åta sig ett uppdrag som inte ger full debiterbar tid för dagen är ju väldigt svårt.
  Ska bli intressant att se hur det kommer att fungera
   
  • Laddar…
 3. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 17
  Perfekt ju! En ny statlig myndighet, Företagsförmedlingen, borde genast inrättas! På bara ett par–tre år skulle man nog för några hundra miljoner ta fram ett system där alla företag sorteras efter kategorier som ingen kund vill söka på, för att kunden sen ska kunna märka att företagen egentligen bara har registrerat sig för att inte åka på en skatterevision.

  Det här kommer lösa allt!
   
 4. JLyck
  Renoveringsnovis Nivå 12
  Känns som ett slag i luften. På vilket sätt skulle detta stoppa hemmapulare?
   
  • Laddar…
 5. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 20
 6. JLyck
  Renoveringsnovis Nivå 12
  "Är du orolig eller inte orolig över att elinstallationerna i ditt hem utgör en brandrisk?" . 92 procent av de svarande uppger att de inte är särskilt oroliga eller inte oroliga alls”

  Kanske för att de vet hur man gör? :cool:
   
 7. Fairlane
  Medlem · Nivå 11
  Nästa år så kommer vi se en rejäl minskning i försäljningen av elmaterial till privatpersoner. Troligen kommer det försvinna helt.

  Kanske kan det finnas ett spår av ironi i ovanstående. Visst vore det trevligt med ett gemensamt ställe att söka efter en vettig elektriker, men att det skulle påverkar hemmapulandet mer än marginellt är det väl ingen som tror?
   
 8. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Urgh....

  Om man nu lägger massa tid och pengar på informationsinsatser kring elinstallation kunde man väl istället lägga energin på att informera om hur man gör säkra installationer. Den information som det rör sig om är en punktlista med fyra punkter (3 kap 1§ ELSÄK-FS 2017:2?), det borde alla normalt fungerande individer kunna förstå genom att titta på just sagda punktlista. Om man ändå installerar saker efter att ha sett punktlistan så är det inte bristande förståelse som är problemet.

  Man borde också lägga tid på att modernisera regelverket istället.

  Mest fantastiskt är att man säger att det ska gå att sortera på verksamhetstyper. Ungefär som att Svensson självklart förstår vad verksamhetstyperna innebär när man samtidigt anser att Svensson behöver handhållning och tolkning för att förstå en lista med fyra punkter. Det är en fascinerande uppvisning i dubbeltänk.
   
 9. K
  Medlem Nivå 4

  Eller så tror dom att det är en säker anläggning för att dom inte vet bättre.

  Bara för att vägguttaget eller taklamapn funkar betyder ju inte att allt är rätt kopplat.

  Flyttade in i en lägenhet förut där en kornbrytare var kopplad så att ena vippan tände lampan och den andra vippans tändtråd var kopplad på jord, Det funkar ja men totalt livsfarligt.
   
 10. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Eloge till reportern för att peka på elefanten i rummet:

  "Alla elfirmor är inte intresserade av småjobb i bostäder, som att installera ett vägguttag. Hur ser ni på risken att privatpersonen får en lång lista med företag som faktiskt inte vill åta sig jobbet?

  –Vi försöker skapa en tjänst som ska vara så användarvänlig som möjligt för konsumenten. I det ingår förstås att träfflistan blir så relevant som möjligt. Men hur långt vi kan komma med det är oklart idag. Sen är det ju upp till varje företag att bestämma vilken typ av stora eller små jobb som man vill åta sig. Det får elföretagen sköta i sin egen marknadsföring, säger Elin Cederholm."

  Och ett äktsvenskt godag-yxskaft-svar.

  Vad spelar en lista roll för kunden som inte kan sätta upp sitt vägguttag själv, när ingen på listan är villig att utföra jobbet? Ja, dvs till annat än rena ocker-priser då. (Njae, förresten, det är nog svårt att få till även med ockerpris...)
   
 11. E
  Medlem · Nivå 22
  Problemet torde inte vara att företagen inte vill sätta upp uttaget utan att "folk" inte vill betala vad det skulle kosta.
   
  • Laddar…
 12. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Nej, det är inte min erfarenhet. Man vill inte ha så små jobb, oavsett kostnader. Det är en grundläggande sanning inom näringslivet att man vill ha så mycket pengar som möjligt från så få kunder som möjligt. Det är så man skapar marginaler.

  Så man har ingen vilja att göra den sortens småjobb.

  Om inte annat så blir kostnaden så hög att kunden ändå inte blir nöjd, så varför skall man hålla på med det öht om man har alternativ. Det är mycket bättre att ta större jobb, så kan man det så gör man det. Dvs småkunden får "nej" oavsett.
   
 13. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 17
  I någon mening har du förstås rätt, låt oss säga att det kostar 5.000 kr.

  Då anser många av oss att lagstiftningen är orättfärdig, då vi själva kan göra jobbet tillräckligt snyggt och säkert själva. Och sen poppar skråets välbetalda lobbyister emellanåt in och säger att vi nu minsann kommer stoppas genom ett statligt slag i luften.

  Nä, nu ska jag plocka ihop mina verktyg för att byta ett par dimmers mot vanliga brytare. Gränsande till olagligt då jag ju byter till något annat än det är nu. Men inte bryr jag mig om det.
   
 14. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Nej, det där gränsar inte! Det är helt klart och tydligt på fel sida gränsen! Du kommer att elda upp huset, och ta livet av alla dina nära och kära. Det är bara någon som gått lärling i sex år som kan lösa en så grannlaga uppgift. Ta in en elektriker innan det är för sent.

  Om du kan hitta någon då... ;)
   
 15. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Glöm inte att elektrikern måste tillbe det heliga skrifterna (EKP) också. Utan vederbörlig respekt för denna ofelbara urkund kommer ingenting gå rätt.