Byggahus.se

Rexovent aggregat RDAA-2-4-1

 1. J
  Medlem · Västerbottens län · 98 inlägg

  jonkeboy

  Medlem
  Hej!

  Vi har köpt ett hus som är byggt -77 och med ovan installerat ventilationssystem. Vi har nu bott i huset ca 1år och nyligen har tilluftsfläkten börjat stanna och starta som hela tiden. Detta inträffade inte förra vintern så jag blev fundersam och gick upp på vinden och började utreda vad som skulle kunna vara galet? Blev att rengöra filterna (beställde nya också), värmeväxlaren och dammsög lådan på insekter. Märkte också att enligt märkskylten så ska vi ha en eftervärmare men någon sådan sitter inte där alt borttagen.
  Hittade en manual på nätet där det står enligt följande:

  "RDAA-a4-012 Aggregaten har termostatreglerad förvärmare på 1,8 kW. Om tilluftstemperaturen efter värmeväxlaren blir lägre än 11oC kopplas förvärmaren in för on/off-reglering. Temperaturen kommer då att variera mellan ca 11 och 13oC. Temperaturen inkluderar ≈ 0,5oC höjning över tilluftsfläkten. Om temperaturen efter värmeväxlaren trots detta skulle sjunka under 8oC stoppas tilluftsfläkten kortvarigt."

  Är de detta ovan som händer nu? Alltså att det är normalt att systemet gör så här?:thinking: Det som är skumt är att det var ju minusgrader förra vintern också och då märkte vi aldrig av detta.
   
 2. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 3 970 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
  I mitt RDAA 1-3-1, så sitter värmeelementen under växlarpaketet. Lyft upp hela paketet försiktigt, så syns elementen. Vet inte om termostaten också stänger en fläkt, men det är möjligt. Huset byggt 1978.
   
 3. J
  Medlem · Västerbottens län · 98 inlägg

  jonkeboy

  Medlem
  Det sitter bara ett element och det är just efter filtret på inkommande luft utifrån.
   
 4. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 3 970 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
  Det är förvärmaren, som ska förhindra för mycket kondens och isbildning. Jag har en sådan, men ingen ytterligare värme.
   
 5. J
  Medlem · Västerbottens län · 98 inlägg

  jonkeboy

  Medlem
  Uppträder din tilluftsfläkt samma som min frågeställning i första inlägget? :thinking:
   
 6. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 3 970 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
  "Uppträder din tilluftsfläkt samma som min frågeställning i första inlägget?"

  Vet inte. Aggregatet sitter på den oinredda vinden och jag har inte kollat hur fläktarna går över tid. Har bara rengjort filtren ( 2 ggr/ år)och även bytt fläktar, när de började låta illa.
  Vid några tillfällen ( typ var 5:e år) har jag även diskat ur själva växlaren.
   
 7. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 3 970 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
 8. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 687 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Hej,

  Då FTX har en förvärmare vid luftintaget men beskrivningen av funktionen verkar motsägelsefullt. Lägre än 11 grader kopplas värmaren in och under 8 grader stannar TF fläkten?

  Att fläkten stannar tycker jag borde bero på överhettning pga lågt luftflöde och i sin tur att förfiltret måste bytas.
   
 9. J
  Medlem · Västerbottens län · 98 inlägg

  jonkeboy

  Medlem
  Jag förstår det utifrån manualen som jag citerade i första inlägget att förvärmaren går igång om gradtalet är lägre än 11 och skulle inte den tillsammans med värmeväxlaren få upp tempen till över 8 så stannar tilluftsfläkten tills gradtalet stigit rill då termostaten sluter. :thinking:
  Jag förstår det utifrån manualen som jag citerade i första inlägget att förvärmaren går igång om gradtalet är lägre än 11 och skulle inte den tillsammans med värmeväxlaren få upp tempen till över 8 så stannar tilluftsfläkten tills gradtalet stigit till över.
  Jag förstår det som att är luften
   
 10. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 687 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Jo såg det verkar vara standard. eftersom det är en korströmsväxlare så antar jag att den låga temp plus fartvined från TF fläkten kan skapa isbildning.

  Problemet finns ej på rotationsväxlare då samma plåtkassett snurrar runt till både TF + FL fläktarna
   
 11. L
  Medlem · 38 inlägg

  Lotez83

  Medlem
  Tjena

  väcker tråden lite. Har likvärdigt system. Varmt o gott i lådan när man öppnar lådan men bara 1 av 2 motorer snurrar. Problemet började med kondens i tilluftsventilerna droppa ner på golv. Stängde av systemet och gjorde en ordentligt rengöring. Inte bytt filter i mitt ägo (bott här 4år) men nu är det rent och fint. Beställde även nya filter.

  nu när jag gick upp och titta så snurrar inte tilluftens motor (den övre) men den undre motorn går för fullt. I badrummen och tvättstugan så är det bra drag alltså utsug men i samtliga rum med ventil så blåser det nada. Tycker det ska komma lite luft hela tiden?

  bytt varvtalsstyrningen och rpm går upp o ner när frun stör där nere och vrider upp/ner.

  frågan är helt enkelt, ska tilluftsmotorn gå hela tiden eller råka jag komma in bara nu när den va på paus?
   
 12. J
  Medlem · 5 406 inlägg
  Båda fläktarna ska gå annars växlar dom inte ( värmen i luften ) tänk till på EL-räkningen, när elementet startar vid en temp som understiger den luft som ska gå in i huset, inkommande ca - 5 så kan det gå ca 1500 Kw i månaden, jag kopplade ur mitt element och det fungerar om man har lite mindre luft utifrån så utgående luft värmer växlarpaketet.
   
  • Laddar…
 13. L
  Medlem · 38 inlägg

  Lotez83

  Medlem

  Tack för svar! Men då är en motor paj. Såklart

  Har ”normal” förbrukning på elen tycker jag så den verkar inte dra extremt ändå. För värmen funkar helt klart. Det är varmt o gott i lådan precis när man öppnar

  men då får man byta motor till helgen. Ska även bytas kondensator säg internet.

  Svårt jobb?
  Hyfsat händig normalt
   
 14. J
  Medlem · 5 406 inlägg
  Inte så svårt , fläktarna brukar sitta i en burk/släde som kan lyftas ur och kabeln kopplas ur. inte säker men googla på typbeteckningen på motern så kan de se att det finns en viss skillnad på priser, byt kondingen med till samma värden som står på den, inte många kronor.
   
 15. L
  Medlem · 38 inlägg

  Lotez83

  Medlem
  Tack!
  Men då kan jag

  Stänga av
  Demontera övre motorn
  Slå på igen i väntan på ersättningsmotorn?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.