Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. P

  Kort om Ventilation

  Det finns i dag några olika sätt att ventilera våra bostäder/arbetsplatser på: • Självdrag (S) • Mekanisk frånluft (F) • Mekanisk från- och tilluft (FT) • Mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning (FTX) *Självdrag. Detta ventilationssystem är det äldsta. Det är ej tillåtet att använda sig av i dag när man bygger nytt. Hur funkar det? Självdraget
  Per-Erik · aug '07 · 0 svar · 42,6k läst
  ·
 2. B

  Kondensisolera spirorör - var går gränsen

  Hej Ett Setup: Har ett envåningshus med källare. Det går ett spirorör i innervägg på uppevåningen (alltså på gatuvåningen). Spiroröret i frågan drar luft från badrum och tvättstugan i källaren upp till taket där det sitter en takfläkt som blåser ut luften. Frågor: Ska jag kondensisolera spiroröret som sitter i väggen på uppevåningen? Temperaturen i källaren är i snitt 5
  bortek · 16h · 0 svar · 114 läst
 3. Rostig_9000i_-88

  Ventilation i villa

  Hej, posta gärna resultat / reflektioner av vad freshventilerna gav eller inte gav.
  Rostig_9000i_-88 · 1d · 7 svar · 468 läst
 4. T

  Isolera spirorör

  [citat]
  Tolundb · 1d · 7 svar · 539 läst
  ·
 5. Bricco

  Uppstart av Heru 100 S EC - Tryckfall, varvtal, flöde

  Tycker det är ett relativt högpitchat vinande ljud från frånluftsdonet. Kan inte höra det vid aggregatet men kan höra ungefär samma ton i rummet under aggregatet. Det sitter ett sådan takhuv på frånluften. Är det normalt att det är ett vinande ljud (tänk slipmaskin på håll) eller ska det mer susa som vid inluft? https://www.soliduct.se/takhuv-vf-160-svart/p-1797.htm Sen en kanske
  Bricco · 2d · 51 svar · 11,7k läst
  ·
 6. K

  Ventilation drar in matos utifrån

  Om lösningen är godkänd i bygglov och i de kontroller som görs så är det förmodligen knepigt. Det enda vettiga är nog om systemet byggs om så att utloppet läggs långt från någons inluft. Du kan läsa om ansvarsfördelning i föreningens stadgar. Troligen är det så att en ombyggnad kräver ett föreningsbeslut, ligger nog inte inom styrelsens mandat. Trots det så förekommer det
  klimt · 4d · 2 svar · 182 läst
  ·
 7. M

  Hus fläkt

  [citat] Tack Peter, bra idé. Det är viktigt att sänk årets energiförbrukning, så ska jag kolla och troligen byta ut.
  MrCurry · 4d · 3 svar · 205 läst
  ·
 8. Oldboy

  Tilluft övervåning 1.5-plan - undvika kallras

  Då kan det fungera. Det märker du efter att takfläkten installerats, dvs om det drar in luft genom ett marginellt gläntat fönster. Har ingen koll på dessa olika ventiler, men skulle själv också till varje pris undvika kalluftsdrag. (Det är bl a därför vi har FTX med riktigt varm och go tilluft (+29 - +39 C).
  Oldboy · 4d · 3 svar · 224 läst
 9. B

  VM2 kvalite

  Tack för alla bra tipsen i den här tråden! :) Vi har ett lite större Systemair-aggregat som nu efter sex år har fått problem med lagren. Ja, det började vissla redan förra våren d.v.s. efter fem år. Återkommer om några veckor med aggregatets beteckning och en rapport och kanske även några bilder. ;)
  Brun kärrhök · 4d · 37 svar · 13,1k läst
  ·
 10. S

  lustiga mått stoss/rör

  Ja men förlängningen är antagligen anpassad för att sticka in i vanligt ventrör. Då kan rimligen inte den vara 100 invändigt. Finns en otroligt massa olika fläktar och den där kan ju vara såld med rör så att det hör ihop. Då måste ju inte nödvändigtvis fläkten hålla standardmått.
  Stefan1972 · 4d · 3 svar · 139 läst
  ·
 11. B

  Göra om gammal köksventil till frånluft?

  Välkommen till forumet! Gamla skafferiventiler brukar man stänga. Det är ju bättre att ha all frånluft ovanför spisen/hällen så att man får ut allt os där i stället för att det ska åka runt i köket.
  BirgitS · 5d · 1 svar · 81 läst
 12. T

  Ventilationsfilter heru 130 T

  Hej Finns det någon som är intresserade av 6st camfil filter till Ftx Heru 130 T? Ge ett bud
  Tolundb · 5d · 0 svar · 79 läst
 13. Claes Sörmland

  Fråga om avfuktare MJ-E16VX

  Den drar väl lite mindre ström då så det är en vettig idé. Ingen idé att vispa luften när den inte skördar vatten.
  Claes Sörmland · 5d · 3 svar · 128 läst
 14. A

  Vitmögel på vinden

  [citat] Mmm, okej. Rent spontant så vill jag ta bort det just för att minimera risken med att det får fart igen. Men då vi har andra större renoveringar på intåg så ville jag bara bolla med erfarna om vi ska prioritera saneringen. Men eftersom det inte har blivit mer påväxt så kan vi nog skjuta på det till senare i höst tänker jag.
  Anna84 · 6d · 9 svar · 507 läst
 15. M

  Placering av från och tilluft, mm, FTX

  [citat] Aa, då är jag med. Kruxet är att arbetet med håltagning på BV är mångdubbelt större än på ÖV och vinden pga av sten/betong i väggar. (förutom i utbyggnaden) Men vi får kanske fundera på om det är värt det ändå :)
  m.hi · 7d · 5 svar · 264 läst
  ·
 16. M

  Ventil på badrumsdörr, hur göra?

  Jag har ventilhål/hål/ ventil i botten på badrummsdörrarna. Ev badrummsfläkt ger mycket bättre effekt på så sätt. Kan bli acceptabelt snyggt att bara borra tre små hål en decimeter upp på dörren (från golvet). Måla även insidan/kanalen i samma färg som dörren så blir det snyggt. Se till att ha ett riktigt vasst borr.
  mendelsohn · 7d · 10 svar · 1,7k läst
  ·
 17. M

  Till- och frånluft via skorsten?

  Tilluft via murstock känns sådär bra
  mendelsohn · 7d · 8 svar · 3,2k läst
 18. M

  Vägg genomföring pax-fläkt?

  Friskluftsventiler i paket med galler, kanal, ventil finns. Exvis från Fresh. Men till fläkt har jag inte sett dessa, det är nog för att de flesta fläktar mynnar i tak, och då förutsättningarna är olika med längder etc Men det du vill ha finns på samma hylla i byggvaruhusen, gå dit och ta vad du vill ha istället?
  Martenw · 8d · 5 svar · 220 läst
 19. M

  Frånluft portabel AC ut på kattvind?

  Det sistnämnda borde fungera utan problem. Jag köpte en "torktumlarslang" som förlängning till utblåset på min portabla AC som jag hade när jag bodde i lägenhet (har nu LLVP).
  Magnus E K · 8d · 7 svar · 219 läst
 20. I

  Frånluft till kök

  Som demmpa skriver så behöver du ingen frånluft i sovrummet. Om du ser till att det finns tilluft där kommer luften hitta vägen till kök eller badrum under skjutdörren. Om man har en väldigt tätt dörr kan man istället sätta in ett överluftdon.
  Ingenjör Daniel · 9d · 12 svar · 582 läst
  ·
 21. J

  Ftx värden

  Nu är ju det här en tillfällig situation pga renoveringar i källaren. Tidigare körde jag jag också mitt aggregat utan eftervärme när hela värmesystemet var inkopplat. Men jag förstår att det finns de som hamnar i situationer där frånluften inte klarar av värma tilluften tillräckligt. Speciellt då aggegatet hamnar i en kallvind.
  Jerfed · 9d · 31 svar · 1,2k läst
  ·
 22. T

  Östberg Heru 130 S EC 2A

  [citat] EC motorer ja
  TheGame · 10d · 8 svar · 2,2k läst
 23. H

  Nytt FTX-aggregat: oljud i hemmet

  [citat] Varför ska man ha så högt luftflöde? Är väl totalt onödigt, vi kör vår FLVP med under hälften av injusterat värde, betydligt bättre klimat inomhus, samt bättre luft/luftfuktighet.
  Husqvarna220Ac · 10d · 66 svar · 5,4k läst
  ·
 24. T

  Måste det vara väggskåp vid köksventilen?

  Var slutar kanalen i andra änden? Kan du inte knacka bort hela kanalen och fästa stosen där den går in i väggen? Då kan ni ha väggskåp hela vägen upp.
  term · 10d · 8 svar · 261 läst
  ·
 25. Mikael_L

  Råkat skruva på frånluftsdonen

  Nja, jag förstod nog, eller jag vet nog inte egentligen vad jag förstod, läste för snabbt och slarvigt också. Men jag märkte att det verkade raljeras lite, av folk som egentligen vet hur det funkar, men för de som inte vet ett skvatt om hur fukt funkar så tänkte jag att en lite snabb förklaring vore bra. Så kom pedagog-micke igång igen ... :oops:
  Mikael_L · 11d · 24 svar · 1,4k läst
  ·
 26. A

  Imkanal till ny köksfläkt, 120 eller 150

  [citat] Det verkar så!
  aweste00 · 12d · 4 svar · 205 läst
  ·
 27. T

  Blåst ute skapar oljud och "utsug" för köksfläkt

  [citat] En gissning utan belägg. Prova att blås i en drickaflaska. Förmodligen samma fenomen.
  Tjoa · 12d · 10 svar · 7,1k läst
  ·
 28. H

  FTX med frikyla - Spjäll eller ej?

  Det fungerar jättebra. Den sitter högt upp på väggen, Vi har 5,7m till tak. Så det är självfall ned till tvättstugan. Lite sämre i sovrummet, där måste vi pumpa kondensatet.
  Hasse_Lorentzon · 12d · 7 svar · 391 läst
 29. BegeZjamt

  SveboVex värmeåtervinningsaggregat - fläktproblem

  [citat] Tack för svar! Ja, det brummar lite i själva fläktmotorn vid startförsök. Får börja med att byta ut kondensatorn. Känns billigare än att beställa en ny motor på en gång.
  BegeZjamt · 13d · 2 svar · 185 läst
 30. Lizzardo

  Systemair eller swegon ftx

  [citat] Du missförstår mig, jag har inget eget men är ofta i kontakt med dem.
  Lizzardo · 14d · 8 svar · 292 läst
 31. A

  Frånluftsventilation Tvättstuga. In i murstock eller ut ur vägg?

  Jag hade kör murstocken som frånluft och behållit tilluften som den är idag. Har liknande med den skillnaden att det också finns ytterligare en frånluft med fläkt i källarväggen som har kallrasskydd, som bara körs vid behov. Tilluften har en termostatventil.
  AndersS · 15d · 1 svar · 186 läst
  ·
Laddar...