Byggahus.se

Ventilation

 1. P
  Aug '07

  Kort om Ventilation

  0 svar · 55,8k läst
  ·
 2. B
  2h

  Fast installerad AC - Ge mig tips

  BSOD: Med tanke på att cop i värmeläge är runt 5 på många värmepumpar, på hösten innan det blir för kallt ute, så skulle jag nog köpa en värmepump och i alla fall köra om man har fördelaktigt elpris i förhållande till fjärrvärmepriset.
  7 svar · 556 läst
 3. MrJay
  4h

  Är ni nöjda med ftx?

  MrJay: [citat] Misstänkte det.. tegel suger åt sig värme under dagen som den sedan utstrålar på natten. Vi har ett sådant hus i familjen, ett helv@#te att vara i under varma perioder. Vi fick köpa in AC.
  18 svar · 520 läst
  ·
 4. I
  6h

  Justera ventilationen på eget bevåg?

  Ironside: Hej, Vi fick ventilationen justerad av ett företag för ett tag sen. De sa att det var inte dåligt innan men nu är det mer i stil med nybyggnation vilket inte vårt system är anpassat till(än). Detta innebär att det blir ganska kallt framförallt i källaren där vi även vistas men också att undertrycket troligen ökat så att radonen kommer fram. Jag hade velat justera ner systemet,
  0 svar · 77 läst
  ·
 5. B
  6h

  Vibrationsdämpare för vägghängt FTX aggregatw

  Byggardave: [citat] Tack för tipset. Gummikuddar är nog den enklaste lösningen, men den dämpar inte i alla dimensioner. Aggregatet hänger i skruvarna och kan genom dem överföra vibrationer. Jag skulle föredra att hela aggregatets hänger/ligger på en gummidämpare. Det Kuntze kallar "vibrationsdämpare typ x" skulle funka om dessa klarar skjuvkraft. Jag misstänker dock att de bara klarar axial
  2 svar · 111 läst
 6. tensiden
  11h

  Val av badrumsfläkt

  tensiden: Har luften möjlighet att komma in i badrummet så fläkten har något att suga ut? Är det helt tätt vid dörren spelar det inte någon större roll vad du har för fläktlösning.
  3 svar · 365 läst
 7. BirgitS
  12h

  Spaltventil eller miniventilation

  BirgitS: [citat] 2 spaltventiler räcker för att försörja frånluftsfläkten i en dusch, dvs. 15 l/s.
  4 svar · 289 läst
 8. T
  14h

  Kanalfläkt av plast på vinden

  Toker_99: Jag har införskaffat mig en kanalfläkt som jag tänkte sätta på kallvinden och dra ut extra luft från köket eftersom det känns som att jag inte får in nån riktigt bra tillluft från övriga rum. Det var självdrag från murstocken förr men den har pluggats när köket byggdes om. Men frågan är om och hur man kan isolera en sån här fläkt eftersom det känns som att risken för
  0 svar · 105 läst
  ·
 9. M
  1d

  Behövs ventilation i varmförråd?

  Manhunter: Soldriven fläkt så slipper man dyr ström..
  5 svar · 736 läst
  ·
 10. K
  1d

  Ventilation klädkammare (sovrum)

  Kirre2021: [citat] Har en Mitsubishi VL-100 som jag satte in för att få bättre klimat inomhus vilket gett en god effekt enligt eget tycke. Detta eftersom de friskluftsventiler jag satt in på ovanplan sällan fungerar som tilluft, snarare som frånluft.
  11 svar · 321 läst
 11. F
  1d

  Sätta ny ventil, hur påverkas huset.

  Fideliox: Nej nu har jag bestämt mig för att det blir en miniventilation, borde ju funka fint. Får installera i sommar :D
  32 svar · 5,1k läst
  ·
 12. Zedoku
  2d

  Ytterväggshuv - tillluft luftaggregat

  Zedoku: Yes, aggregatet har filter precis innan själva fläktarna. Ja, överväger att renovera den men att göra det själv i så fall. Då faller blästring bort pga avsaknad av utrustning men funderar på att ge mig på den med en stålborste följt av rostskydd och hammarlack. Görbart under en dag må tro?
  2 svar · 145 läst
  ·
 13. J
  2d

  Frikyla, nu har jag fattat det här (tror jag)!

  jbernspang: Jag har skippar styrmodul för tillfället och kopplar istället in ett 0-10V zigbeedon (sunricher) som jag senaste styr från Home Assistant. Donet har även en 230-utgång som jag tänkte använda för att styra CPn. Började undra om jag även skulle styra ventilen med den utgången tills jag hittade det lilla schemat på sidan 38…
  110 svar · 21,2k läst
  ·
 14. mickesundström
  2d

  Byta från vanlig frånluft till ftxfläkt i garaget

  mickesundström: [bild] Har garaget ventilerat med en vanlig paxfläkt som drar via tilluftsventiler men fått mycket reklam för såna här ftxvarianter och i spartider på el och uppvärmning funderar jag på för/nackdelar med en sån som ersättare till paxfläkten vintertid https://soliduct.se/europlast-ftx-aggregat-vagg.htm
  0 svar · 90 läst
  ·
 15. J
  2d

  FTX flöden?

  Josth: Ca 90% tilluft i procent av frånluften. Ska garantera ett visst litet undertryck i huset som är viktigt.
  1 svar · 122 läst
 16. J
  2d

  Hur kyla ner huset med FTX?

  Josth: 100 lit/sek motsvarar dessutom ett mycket stort hus på hela 286 kvm. Få som har så stort. Kyleffekten blir alltså betydligt mindre i ett vanligt hus.
  6 svar · 385 läst
 17. M
  3d

  Baksug från öppen spis

  mrPersson67: [citat] Vad händer om du stänger pax-fläktarna och öppnar köksfönstret när du startat köksfläkten? Inte kan väl köksfläkten hämta luft från skorstenen då?
  6 svar · 298 läst
 18. J
  3d

  AC eller värmepump om man endast vill ha kyla?

  Josth: Om det mot förmodan blir något fel på fjärrvärmen på vintern kan det vara bra om det även går att få värme från AC-aggregatet. Och beroende på var man bor kan priset på fjärrvärmen dra iväg uppåt så man tjänar på att använda luftvärmepump istället som komplement. Flera aspekter att tänka igenom.
  1 svar · 157 läst
  ·
 19. Mere
  4d

  Byta eventuella aggregat till ny

  Mere: SIMAB förslag var att lägga den nya aggregat ovan på den nuvarande köksfläkt och byta fläkten mot en fläkt som passar till den nya aggregat. Detta lösning passar inte mig eftersom min fläkt är 80cm och anpassat till spisen som är också 80cm. SIMAB vill ha 68000:- Mitt kök med tillhörande vitvarorna är nästan ny , i juli har vi renoverat köket totalt.
  2 svar · 155 läst
 20. R
  4d

  Bastuventilation mot luftspalt utomhus.

  Redgeneral: Sålänge det är minst 10 centimeter emellan så är det lugnt. Mindre än det så börjar det bli tveksamt, speciellt om ni använder det som torkrum med just risk för kondens på antingen din eller hans vägg. I långa loppet finns det ju en liten risk för påväxt/fuktskada.
  2 svar · 345 läst
  ·
 21. Micke Sep
  4d

  Systemair / Villavent VM

  Micke Sep: Hej, Detta är sent kanske men det ser ut som du har sommarblocket installerat. Nu är det ju sommar så det är bra. Men i vintras så lär det ha varit drygt.
  5 svar · 785 läst
  ·
 22. BirgitS
  4d

  Hitta rätt tilluftdon

  BirgitS: 1. Låter som att det då bara skulle dras in luft någon annanstans. 3. Utan att veta hur nuvarande don ser ut är det ju svårt att veta om det finns något bättre. Men det finns don som skickar upp luften mot taket.
  1 svar · 154 läst
 23. FredrikR
  5d

  Fläkt källare

  FredrikR: [citat] Källare i lägenheten ni flyttade till, eller har det hunnit blivit husköp sedan 1/4? :cool:
  13 svar · 489 läst
  ·
 24. mikulur
  5d

  Husqvarna takfläkt har stannat

  mikulur: [citat] Verkar inte finnas mycket reservdelar till gamla Husqvarna grejor. Letade också febrilt utan resultat. Fick installera nytt aggregat och ny köksfläkt till slut. Men då hade jag redan fått problem med mögel på vinden Så vänta inte för länge....
  16 svar · 14,4k läst
  ·
 25. BirgitS
  5d

  Frånluft övervåning 1,5 plans villa

  BirgitS: [citat] Det kan ju vara bra att mäta upp vad det blir för flöde så att summan minst motsvarar 0,35 l/s och kvm golvyta.
  11 svar · 432 läst
  ·
 26. N
  6d

  Klaffventil lösning efterlyses

  Niklas Fjellman: Hej Vi renoverar en sekelskiftslägenhet och vill installera klaffventiler för att få in friskluft genom en tjock tegelvägg. Bilden är från Statens fastighetsverk: [bild] Vi har ett ca 105 mm hål borrat genom väggen för att kunna installera ett "vanligt" ventilationsrör i plast. På insidan skulle jag vilja installera en klaffventil och det hade varit bra om följande kunde uppfyllas:
  0 svar · 142 läst
  ·
 27. E
  7d

  Renovera eller byta ventilationssystem typ VEVEX från SVAB

  Eby90: [citat] Vibrerande ljud kan vara ett spjäll som fastnat i stängt läge eller skräp som sitter fast i fläktens skovel. Om det bara är vibrationerna som är problem så hade jag nog börjat med att försöka hitta den felkällan. Inte fel att ta ut och göra rent värmeväxlarna när du ändå är i farten. Byta fläktar kostar runt 6500kr stycket för material, men är ett enkelt ingrepp att
  1 svar · 160 läst
  ·
 28. Bart
  7d

  Avluftning avlopp i gammalt hus

  Bart: Jag tror att vakuumventilen servar hela avloppsstammen. Om det inte är väldigt långt från anslutningen för avloppet i källaren till den gemensamma stammen.
  1 svar · 188 läst
 29. H
  8d

  Flexit s2 med cl3. Inställning för sommar??

  Hamzter: Hej! Bor i ett nybyggt radhus där det finns en Flexit S2 ventilation med en cl3 styrakärm installerat. Nu till mitt problem... Det blir väldigt varmt i hela huset redan tidigt under våren. Det är cirka 21 grader ute och 27.5 grader inne. Funderar på om det går att göra något med ventilationen för att göra livet inomhus drägligt. Har såklart inte värmare på i ventilationssystemet.
  0 svar · 164 läst
 30. A
  9d

  Snygga till ventilationsrör (bild)

  Anvandarnamn_: Bump :)
  3 svar · 399 läst
  ·
 31. J
  9d

  Ventiler i golvlist?

  jonaserik: Inga element eller golvvärme i huset ? Troligtvis är det för värmen i huset. För ca 20 års sedan så fanns denna typ att köpa. Kallades för omslutande värme. Reklamen för det var en gravid kvinna som omslöt fostret med sin kropp- Den typen har gått ur tiden, vart ingen respons, men inte helt fel heller, då värmen gick upp utmed ytterväggarna.
  2 svar · 245 läst
  ·
Laddar...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.