Ventilation

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. P

  Kort om Ventilation

  Det finns i dag några olika sätt att ventilera våra bostäder/arbetsplatser på: • Självdrag (S) • Mekanisk frånluft (F) • Mekanisk från- och tilluft (FT) • Mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning (FTX) *Självdrag. Detta ventilationssystem är det äldsta. Det är ej tillåtet att använda sig av i dag när man bygger nytt. Hur funkar det? Självdraget
  Per-Erik · aug '07 · 0 svar · 40,5k läst
  ·
 2. L

  Placering av luft/luft för kyla?

  Här är några bilder på position 4. Blir den bäst tror ni? När det gäller rördragningen. Om jag drar kondensvattenröret separat behöver jag inget fall på de övriga rören, korrekt? Om jag ska ha fall på alla rören kommer det att bli tokfult då rören behöver gå mitt över en vägg i rum 4.
  LarsAgerstrand · 12m · 9 svar · 198 läst
  ·
 3. F

  Ventilation självdrag

  [citat] nej inget badrum på ovanvåningen över huvud taget, men på bottenvåningen ja, och den går konstant på fukt.
  Fattighuset · 10h · 7 svar · 216 läst
 4. U

  Rotorstopp - Heru

  All tape hade lossnat från rotor. Kan jag sätta silvertape? Eller vilken sort? Hjulet på bild är kladdigt. Hur rengöra? Bara vatten? Byta o- ring. Ja ni fattar min nivå. Tack för hjälp Edit. Nu funkar prylar. Silvertejp rengörning och ny o-ring. Första 1.5h funkar.
  Ulff · 2d · 32 svar · 2,4k läst
  ·
 5. FrittDrag_II

  2 st ytterväggsgaller

  Enklast blir en vanlig utetermostat. T.ex Över 15gr ute ta in på norr, under 15gr ute ta in på söder.
  FrittDrag_II · 3d · 5 svar · 203 läst
 6. L

  Förbättra ventilationen, vad göra?

  En sådan VL-100 kanske är ett bra sätt att säkerställa en bra miljö i gillestugen som är ungefär 35m2.
  LarsAgerstrand · 3d · 16 svar · 662 läst
  ·
 7. T

  En billig men bra ventilation?

  Innan du lägger ner stora pengar och tid i att bygga ett FTX-system skulle jag vilja påstå att du kan börja enklare och billigare med en eller två intellivent (eller pax om du föredrar dom) i befintliga ventiler. Har du inte några ventiler på "rätt" ställen tar du upp hål för det. Om det hjälper mot dina problem kan du börja titta på FTX sedan.
  tensiden · 4d · 5 svar · 305 läst
 8. T

  Extern motor till köksfläkt?

  Nej. En ac motor kan inte styras av en 10v signal rätt av.
  Tjoa · 5d · 21 svar · 2,8k läst
 9. Johannes Carlsson

  Fråga ang. FTX i lägenhet

  Vad har gjorts för "trixande"? Att få ner ljudnivån är inte speciellt svårt.
  Johannes Carlsson · 5d · 2 svar · 96 läst
 10. J

  Flexit s7r

  Till slut har jag fått tag i rätt manöverpanel till aggregatet, samt monterat ett nytt kretskort. På manöverpanelen kan jag ändra fläkthastighet och slå av och på eftervärme. Det verkar vara ungefär vad som finns på den.. Tempgivaren har jag monterat i tilluftskanalen. Men ingen värme återvinning får jag.. Ingen varningslampa lyser på panelen. Jag körde med aggregatet inatt, då
  j björk · 6d · 8 svar · 230 läst
 11. K

  Fläkt över spisen.

  [citat] Funktionskontrollanten ska utfärda ett intyg som visar att besiktningen har gjorts, med datum för besiktningen, resultatet av kontrollen och datumet för nästa besiktning. Byggnadens ägare ska sätta upp intyget på väl synlig plats i byggnaden.
  klimt · 6d · 15 svar · 387 läst
 12. sandgren86

  Kylning Flexit Spirit UNI 2

  Dags att dra upp denna gamla tråd nu när det vankas 30+ utomhus igen och det är kallt på nätterna! När man installerat frånluftsgivaren - gör det att aggregatet då strävar efter inställd temperatur ända tills den uppnås? Jag vill att den ska ta in maximalt med kalluft under natten så jag kommer ner till 21 grader för att sedan under dagen jobba åt andra hållet med maximal
  sandgren86 · 7d · 24 svar · 2,3k läst
 13. Jarlingar

  Önskar lite input på mitt FTX-projekt!

  [citat] Bytte filter och passade på att ta lite kort på värmeväxlaren: Ovanifrån [bild] Från sidan [bild] In mot spjället [bild] Sporadiska pollen, men inte smutsiga direkt. Kraftig aluminium så det är bara lyfta ur och spola rent med högtrycken (y) Men jag kände inte att dom behövde rengöras ännu.
  Jarlingar · 7d · 28 svar · 3,8k läst
  ·
 14. T

  Självsdrag ventilation

  [citat] Tyvärr har hyresvärden idag sån makt . Då kommer de med hot och förtal mot den som gjorde anmälan för att få bättre luft.
  Tysk · 7d · 8 svar · 374 läst
 15. useless

  Kan man få ut kall-luft på sommaren från en frånluftvärmepump?

  Det bästa är nog en 'riktig' luftvärmepump. Men det kostar ju lite mer och förutsätter att man har en någorlunda öppen planlösning.
  useless · 7d · 4 svar · 282 läst
 16. ricebridge

  Är bullerdämpande friskluftsventiler fuktsäkra?

  Tvivlar på att materialet skulle suga åt sig fukt som sen sugs upp i väggarna, det låter långsökt. Men är du orolig så stoppa in det mjuka röret i ett hårt plaströr.
  ricebridge · 8d · 2 svar · 338 läst
 17. Johannes Carlsson

  För varmt i hus med FTX, Domekt REGO 200 VE

  Sen så blir det alltid varmt när det är varmt ute. 27 inne låter ganska normalt när det är så varma dagar. Troligtvis har det inget med ventilationen att göra. Har du solinstrålning i fönstren? -> markiser
  Johannes Carlsson · 9d · 5 svar · 297 läst
 18. D

  Hur räknar man ut arean på tillluftshål?

  [citat] Tack för bra info:))
  dell4 · 11d · 16 svar · 634 läst
 19. T

  Två FTX-aggregat i ett hus

  Nä. De justeras in separat. Man behandlar dem som två olika system. Alltså justerar in dem i balans på till & frånluft
  Tjoa · 11d · 3 svar · 180 läst
 20. Anna_H

  Fläkt som kan dra in kall luft istället för öppet fönster

  Nerfällda markiser är det ett bra sätt att hålla temperaturen nere. Man kan köra korsdrag sent på kvällen eller ännu hellre tidigt på morgonen när det är lägre pollenhalter. Kräver att det är vindstilla. Att köra frikyla förväntas även enligt vissa förlänga livslängden på borrhålet, då man ju i praktiken tillför värme som man menar återanvänds till vintern.
  Anna_H · 11d · 16 svar · 882 läst
  ·
 21. N

  Pollenfilter Nibe fighter 310p

  Frånluftspump..... Pollenfilter får du sätta i inventilerna.
  Noseone · 14d · 1 svar · 290 läst
 22. Staffan2000

  Konstigt rör sticker ut ur taket

  Det här måste vara ett rekord! Tre inlägg på samma minut 11:16. Inget ämne i BH (intressant förkortning) är för enkelt för att inte kunna resultera i en ändlös radda inlägg. Avloppsluftning är definitivt inget undantag. Skall hålet skyddas eller inte. Det är frågan! Läs och förundras! https://www.byggahus.se/forum/threads/fundering-kring-vad-som-aer-pa-taket.310323/ Staffan
  Staffan2000 · 15d · 6 svar · 433 läst
  ·
 23. K

  Gå från FLVP till FTX

  [citat] Känslan är att den gör precis vad min FLVP gör idag? Värmer varmvatten och skickar ut viss uppvärmd tilluft vilket är vad FTX + VVB också skulle göra. Inbillar mig att jag kan få ut mer värme i huset om den inte skall värma vattnet med , samt att inköpskostnaden av dessa är ungefär 60% av FLVP eller den ovanstående.
  klasses · 17d · 7 svar · 302 läst
 24. K

  Ventilationskanal i puts och nät

  [citat] finns så många grejer det kan vara. dock skall man ju alltid riva bruk, betong och liknande med mask och bra ventilation.
  Klasklättermus · 19d · 7 svar · 232 läst
  ·
 25. K

  Övertryck på övervåning?

  Har en fläkt som sitter på takhuven som suger ur badrummen, spelar det någon roll hur tallriksventilerna är inställda för att få bättre undertryck på övervåning? Bör jag tex strypa frånluft på nedervåningen genom att skruva in tallriksventilen? Eller bör jag strypa tilluften på nedervåningen istället?
  kungcoopa · 20d · 23 svar · 8,9k läst
  ·
 26. T

  Ventilationshuvar

  Har renoverat en gammal tillbyggnad som nu innehåller kök och badrum, på taket finns det papptak som jag tänkte ersätta med plåttak. Finns det några bra och hyfsat billiga ventilationshuvar för kök och badrum att få tag i Har tänkt mig trapetsformad plåttak eller vanlig korrugerad plåt. Har jättesvårt att hitta något
  Tomasus · 20d · 0 svar · 107 läst
 27. ricebridge

  Hjälp med värmeförflyttning

  Byt mot en tystare fläkt, typ datorfläkt. Papst är en tillverkare med bra rykte t ex. Här är några förslag: https://www.mouser.se/Thermal-Management/Fans-Blowers/Fans/AC-Fans/_/N-dwasz?Rl=dwaszZer2fZ1z0vuxlZ1y9c0cvSGT&Ns=Noise%7c0 (Sajten mäter tyvärr luftflöde i CFM, men jag har filtrerat på runt 58 CFM = 100 m3/h)
  ricebridge · 21d · 6 svar · 198 läst
 28. B

  Tallriksventil ej sluten mot ventilrör, OK?

  Är det en tallriksventil som är inställd på ett visst läge för att ge ett visst bestämt luftflöde, t.ex. för att fördela en fläkts sug mellan flera rum? I så fall är det antagligen viktigt att det totala luftflödet är oförändrat och om det nu går luft på sidan av själva donet så behöver luftflödet genom ventilen minskas i motsvarande mån så att inte t.ex. luftombytet blir
  BirgitS · 21d · 4 svar · 184 läst
  ·
 29. maah

  Ventilationsproblem

  Återkoppling på hur det gick: Jag köpte 2st Pax Passad 30 och 2st Tilluftpaket RMP 100. Fläktarna installerade i dusch och toa och inställda på fuktstyrning. Så när fläkten i duschen går igång så går även den på toan igång efter en stund när den fuktiga luften börjar leta sig dit. Det fungerar helt ok. Men jag ska ta bort kanalfläkten på vinden för att minska motståndet.
  maah · 21d · 9 svar · 326 läst
  ·
 30. K

  PAX 231 startar inte efter rengöring - tips?

  Jag har inte svar på din fråga men när jag haft problem med Pax fläkt så har jag tagit kontakt med Pax kundtjänst och fått fantastisk hjälp varje gång, den är väldigt serviceminded.
  Kurtivan · 21d · 9 svar · 789 läst
  ·
 31. KnockOnWood

  Rengöring av tillufts kanaler i mark?

  Sånt där marknadsfördes väl för ca 40 år sedan som ett sätt att bo energisnålt. Men så upptäckte man de hygieniska riskerna med mögel i rören osv. Nu gör man inte så, man isolerar, installerar värmepumpar och ventilerar med återvinning. Du kommer nog alltid att vara orolig för vad som växer där nere. Jag hade inte velat ha ett sådant tilluftsystem i mitt hus!
  KnockOnWood · 21d · 4 svar · 207 läst
Laddar...