Byggahus.se

Renovering av ett badrum från 1986 steg för steg [guide]

 1. S
  Medlem · Värmland · 238 inlägg

  salkin85

  Medlem
  Hur tänker du med tätningen kring rören ? Känns som om det är stor risk att det kommer in vatten där
   
 2. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 831 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Hur menar du? Det sitter ju en manschett bakom tätskiktet där genomföringen är elastisk (det gråa). Så ser tätningen alltid ut när man drar rör genom tätskiktet, även i golvet runt avloppsrören.
  Den lilla öppning som man ser på nedre röret mellan prisolen och själva röret sträcker sig alltså bara några cm in, sen är det tätt och det kan omöjligt komma in (mer) vatten mellan prisolen och röret i sig. När sen kaklet är på plats drar man sen dessutom silikon runt hålet för rören.

  Muttern och klämringen som syns här har alltså tagits bort när röret sen löddes dit.
   
  Redigerat 7 okt 10:30
 3. Onsalakorven
  Badrumsbyggare · Onsala · 1 413 inlägg

  Onsalakorven

  Badrumsbyggare
  Var man tvungen att skala röret så pass långt in? Det blir ju en avvikelse till där. Synd att du inte kollade upp eller flyttade det där röret innan... :cry:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F92CD9E8-3325-48A5-998F-A762386A059C.jpeg
   
  • Laddar…
 4. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 831 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Lustigt, jag frågade en rörmokare om just detta och han sa att det är inte så noga, bara den elastiska manschetten sitter där och inte kan åka ur och det förhindras ju rätt hårt av kakelplattan.
  Flytta eller dra om röret var inget alternativ, då hade väggen behövt rivas.
   
 5. Onsalakorven
  Badrumsbyggare · Onsala · 1 413 inlägg

  Onsalakorven

  Badrumsbyggare
  Reglerna finns där av en anledning, tänk på att det inte krävs mycket för att röret ska tryckas in och glida av manschetten så som det är nu. Du har ju t ex ingen väggbricka som stoppar den. Vad är det för cc på rören och varför använde du ingen dubbel-manschett?
   
 6. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 831 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Röret går inte att trycka in en millimeter om man ens försöker och det stoppas på baksidan av en regel. Sen står det ett badkar där nu så åtkomsten är obefintlig. Det är cc 60 ungefär och det fanns ingen dubbelmanschett med detta mått. Ställde samma fråga till rörmokaren: ska jag sätta upp en väggbricka? Om du vill men det behövs absolut inte sa han.

  Slutresultatet efter att ha bytt två plattor.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211009_105935.jpg
   
 7. B
  Medlem · 136 inlägg

  ByggPlankan

  Medlem
  Spännande rördragning må jag säga. :rofl:
   
  • Laddar…
 8. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 831 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Spännande = oprofessionell? Tja, valet av flexslang gjordes främst av tidsbrist då vi den kvällen saknade såväl rör som rörbockningsverktyg och kanske byts ut sen. Men det är fortfarande bakom ett badkar och inte synligt så det är kanske mindre prioriterat.
   
 9. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 831 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Nu är jag i mål! Några före -> efter bilder är då på sin plats, rentav en liten filmsnutt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211010_153443.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211009_161010.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211009_161005.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211009_160954.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211009_160944.jpg
  Logga in för att se filmer.


  Vad finns att anmärka på då? Ja som jag berättat tidigare så finns det både kakelplattor och klinkers som kunnat satts annorlunda; vissa vertikala linjer är inte spikraka och hörnövergångarna linjerar inte exakt på vissa ställen. Spalten mellan vägg och golv varierar lite och i området runt brunnen skulle en del plattor justerats en del. Dom (alltför) breda spalterna som finns på vissa ställen på väggarna syns inte så tydligt när fogen sattes men det gör mindre då en del av dessa områden är bakom spegeln.
  Men huvudfrågan: syns detta så att det stör? Nej, det kan man inte säga - bara om man synar det noga eller vet om det. Andra saker: silikonet runt toan kunde gjorts snyggare. Flexslangarna från väggen skulle kanske ersatts med rör. Skulle satt uttaget ovanför tvättstället lite mer åt sidan, nu hamnade det rakt över. Sånt här är faktiskt svårare än man tror att planera!

  Är glad att jag valde ljus fog för då blir missar som beror på halvdålig kapning inte lika tydliga. Tips: om man i efterhand tycker att det blivit lite väl lite fogmassa i något eller några skarvar eller upptäcker ett litet hål är det ingen fara, det är bara att blanda till lite mera och toppa upp med i detta. Torkas av precis som innan. Gäller både golv och vägg.

  Belysningen? Jag valde en snygg och diskret rund, låg LED-lampa (ej utbytbar eller dimbar ljuskälla) för ca 175,- med varmvitt sken på 18W och sen har spegelskåpet från IKEA inbyggda LED-lister på dörrarna - som även belyser skåpets insida. Dessa båda opereras separat och den första duger gott om man bara ska in en snabbis och den andra är perfekt som lite mysbelysning när man badar. Har man båda på blir det ännu bättre och fullt tillräckligt, möjligen kan jag sakna en liten list som skulle belysa inre delen av tvättstället.

  Vad har kalaset kostat då? Ja strax under 50' slutar det på och det innefattar rubbet: fibergips, skruv, tätskikt, golvbrunn, kakel, belysning, klinker, primer, fix, golvvärme, el, VVS, färg, nya möbler och nytt porslin. Det som lejts bort: flytspacklingen, eljobbet och det sista rörjobbet är också inräknat i detta men jag har inte fått räkningen för eljobbet ännu utan bara gjort en uppskattning. Har inga rabatter eller har kunnat köpa ut materiel från någon hantverkare fast en del saker har jag lyckats köpa extra billigt. Har försökt följa branschreglerna minutiöst anser jag själv och allt är dokumenterat i skrift och med bilder så det ska inte kunna bli några framtida tvister där även om jag gjort några mindre avvikelser. Tror inte 200' hade stoppat om jag lejt bort hela jobbet. Man kan också säga att jag har bättre förståelse idag varför det är kostsamt med badrumsrenoveringar då jag själv har fått se hur mycket jobb det är. Har ju även ett till badrum som står på tur…Dock bara hälften så stort, utan fönster och inga värmerör eller radiator men ändå...

  Vilket moment var värst? Om jag får rangordna dem från jobbigast till mindre jobbigt:
  1. Tätskiktet på väggarna. Kladdigt jobb med oerhört mycket pyssel och mycket att tänka på under tidspress.
  2. Sätta upp fibergipset. Tunga skivor, dammigt och svettigt.
  3. Rivningen av gamla väggarna och riva bort golvmattan. Dammigt, svettigt och tungt.
  4. Kaklingen, innan man kommit på metodiken. 1000 plattor tar tid!
  5. Rörmokeriet. Att böja rör snyggt är svårt i sig men att få kopplingarna täta mot gamla rör kan vara hopplöst fick man erfara.
  Övriga moment har inte varit så tungrodda; eldragning, målning, lister, putsning/uppfräschning av rör, kortla/regla, skruva ihop och sätta upp skåp/kommod/spegel, montering WC, byta avloppsbrunn, fixa tröskel, fogningen, sätta upp dusch, få radiatorn på plats, förbereda för golvvärme etc.

  Något jag skulle gjort annorlunda?
  - Ja...jag ångrar faktiskt inte att jag valde fibergips för det har sina uppenbara fördelar på flera sätt, även om det är tungt och jobbigt att hantera.
  - Maskering av tak, rör, fönster och dörr skulle gjorts noggrannare för då hade jag sluppit en del extrajobb.
  - Röranslutningen för utkommande tapprör skulle ha säkrats och kollats innan väggarna kom på plats.
  - Skulle ha använt lasern mer för att säkerställa vissa vertikala linjer, jag byggde främst på kakelkryssen och det behövs så liten avvikelse för att det ska skena iväg på så lång sträcka.

  Konsensus: Om jag hade anlitat proffs för att utföra jobbet och resultatet blivit som mitt hade jag absolut haft åsikter om några saker men i det stora hela är jag nöjd och vissa defekter ser man bara om man vet om dem och det är ju bara jag som känner till och kan lida av detta. Det så viktiga helhetsintrycket tycker jag (och även andra) är bra och det är första gången jag gett mig på nåt sånt här, bara uppbackad av forum, några kompisar tillika hantverkare att fråga ibland, en händig granne och lite youtubefilmer.

  Hoppas att min tråd, min dokumentation, mina bilder och mitt resonemang kunnat hjälpa andra på traven som stått inför liknande uppgifter. Jag har inte bara visat det färdiga resultatet som verkar vara brukligt utan även försökt förklara hur jag har tänkt, vilka problem och val jag ställts inför och även varför jag valt just dom lösningar och tillvägagångssätt som jag som glad amatör har anammat.

  Svarar gärna på frågor.
   
 10. V
  Medlem · 24 inlägg

  Variosboy

  Medlem
  Då jag står inför ett liknande jobb inom ett år eller två har tråden varit mycket intressant att följa och jag kommer garanterat läsa den en gång eller två till innan det blir dags för min del.

  Stor tumme upp! (y):)
   
 11. G
  Medlem · Uppsala · 11 inlägg

  Gamern

  Medlem
  Superbra tråd! Har följt den nästan från start. Mycket förklaringar och fokus på såna frågor som vi som inte arbetar som hantverkare kan ställa oss.

  Kommer definitivt läsa tråden igen när det blir dags för renovering för oss! :)
   
 12. B
  Medlem · 136 inlägg

  ByggPlankan

  Medlem
  Till att börja med så gratulerar jag till ett väl utfört arbete. Måste kännas otroligt skönt att äntligen gå i mål.

  En sak måste jag dock kommentera. Du vet säkert om det men jag tänker på andra som följt din tråd och kanske tänker renovera badrummet.

  ”Har försökt följa branschreglerna minutiöst anser jag själv och allt är dokumenterat i skrift och med bilder så det ska inte kunna bli några framtida tvister där även om jag gjort några mindre avvikelser”.

  Vattenrören som kommer ut bakom badkaret är en avvikelse som du verkligen borde ha försökt göra något åt. Ska rören komma ut i Våtzon 1 ska dom ut minst 2 m ovan golv.
  Nu hoppas och tror jag inte att du kommer få någon läcka den vägen. En rekommendation är att om ca 10 år se över silikoneringen runt rören som jag misstänker att du gjort utanför rör manschetterna.
   
 13. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 831 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Tack.

  När jag har pratat med certifierade och godkända yrkesmän och frågat hur dom gör så har jag förstått att även dom genar lite i kurvorna ibland och tycker vissa regler är väl fåniga, skapade av byråkrater som inte jobbat med praktiska göromål och fått se hur saker och ting fungera irl. Se bara hur gamla "tätskiktet" ser ut och ändå har det hållit bra i 35 år!
  Fast visst finns det ett syfte med ett regelverk, det är jag den förste att erkänna men ibland verkar regler skapas/ändras bara för att sysselsätta branschen. Vad är det t ex för skillnad att i stället ha använt en väggmonterad blandare med anslutning bakifrån; då skulle samma hål som jag nu har gjort och tätas på samma sätt också behövt göras fast då något högre upp. Öh?

  Jag vet att inkommande rör är ett avsteg och detta diskuterade jag även med andra byggare. Rören är alltså ursprungligen dragna i golvet och på baksidan av väggen dom kommer ut på nu är det fastbyggda garderober så skulle man gjort helt rätt så skulle hela bakre väggen öppnats och man skulle gjort ett inbyggnadsskåp där kopplingarna hade funnits men det tyckte såväl jag som andra som jag frågade var att skjuta över målet då det ändå ska stå ett badkar där. Hade det varit en duschhörna kanske man har fått tänka annorlunda. Alternativet att dra om hela röret från där det nu börjar skulle innebära att bryta upp golvet i två närliggande rum och, nä, nån måtta får det vara.

  Silikonet runt rören har ingen tätande utan mer fixerande roll, det kan ju ändå komma in vatten via fogarna över hela väggen.
   
  • Laddar…
 14. R
  Medlem · 2 inlägg

  Rale101

  Medlem
  Utan våtrumsintyg och vid olycka kan försäkringsbolag neka skadestånd, samt problem vid försäljning.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.