Byggahus.se

Renovering av Deckel FP2 från 1958

13k läst  212 svar

 1. D
  Medlem Nivå 11
  Lite större inköp idag, men inte så stort som man kunde tro ändå. Bra pris fick jag.

  [​IMG]
   
 2. NyaTorpane
  Verktygstokig Nivå 6
  Jädrar! Ingen dålig pjäs, (y)
   
  • Laddar…
 3. V
  Verktygstokig · Nivå 21
  Vad är det för något, metallfräs? Vad väger pjäsen?
   
 4. D
  Medlem Nivå 11
  Jepp det är en Deckel FP2a, en av de finaste metallfräsarna i sin storleksklass. Den bör väga litet över 1000kg
   
 5. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Ja jävlar den va fet. Va ska du göra med den? Jag vill också ha metallfräs men mest till småsaker.

  ...Vad jag kan dra mig till minnes är detta första gången @Frustrator INTE skrivit "du kan förvara den hos mig om du vill" när någon köpt en rolig maskin:D
   
 6. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 16
  Har ju inte hunnit :) Tyvärr får den inte plats hos mig :( Typ en Raglan hade passat perfekt..

  Sen går det ju att fulfräsa i metallsvarven förstås..
   
 7. D
  Medlem Nivå 11
  Den är tung, men för en metallfräs har den ganska liten storlek, en av de mindre fräsarna. Här är en slumpmässig bild jag letade upp på google som visar skalan:
  [​IMG]

  Vad jag ska göra, tja något kommer säkert på... Ett projekt vore mera verktygshållare till svaren t.ex.
   
 8. D
  Medlem Nivå 11
  Börjat rengöra den här. Fick dock inte in den i rummet, den passade inte i dörren! Jag börjar fundera om jag ens borde sätta in den dit... Kanske jag ska se över hela min verkstads layout och lägga in snickerigrejer dit istället och fixa ett annat utrymme åt denna och svarven...

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  • Laddar…
 9. D
  Medlem Nivå 11
  Hållit på med fräsen, det var en orsak den var billig det gissade jag. Bordet är helt fastlåt i X-ledet och den kilformade skenan som ligger mot gejdern så har gått sönder. Nu håller jag på och demonterar en del av bordet så jag kan prova få ut skenan. Digitala skalan i X-led var också krossad.

  Man kan se här där skruven som man ställer in skenan med att en bit har brutits av, det ska vara ett litet spår i skenan som passar i en fläns på en skruv som man sen justerar den med. Jag hoppas den kan repareras.
  [​IMG]


  Började ta av handhjulen
  [​IMG]

  För att få av denna del använde jag en 4-backs chuck för att hålla fast delen, sen dra av den
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Nu är jag på andra sidan och där är det samma story eller tema av misshandel då jag tar av kåpan, spår av låstänger som glidit på delen och ett koniskt stift som är så misshandlat jag fick borra ur det igår. Nu behöver jag köpa en brotsch för att göra om hålet.

  edit: stavfel
   
  Redigerat 12 nov 2018 07:40
  • Laddar…
 10. mattiasp
  Moderator · Nivå 17
  Det måste vara rätt frustrerande att du skulle behöva en fungerande fräs för att göra vissa delar till den trasiga fräsen. Smart med fyrbackschucken!
   
  • Laddar…
 11. F
  Medlem · Nivå 14
  Det är förstås ett problem nu men tänk hur mycket lättare det blir med nästa fräs.
   
  • Laddar…
 12. D
  Medlem Nivå 11
  Om jag får ut den där skenan så hoppas jag den går att fixa, men jag kan behöva hjälp av någon med fräs eller så får jag fila för hand, planen är att göra en flat sektion där materialet har brutits av, sen borrar jag 1-2 hål och gängar dom.

  Sen skruvar jag in en ny bit metall i passlig storlek och filar den tills det passar, det är väl inte så exakt så den kan vara lite mindre bara, den ska huvudsakligen funka som stop för justerskruven. Hoppas det håller sen. Men först måste jag få ut skenan, en ny skulle vara väldigt jobbigt.... Måste slipas och skavas in...

  Jag kommer ta bort gjutjärnskåporna på båda sidorna och sen skruven och muttern tas ut. Som tur är har jag flera manualer för deckeln tack vare hjälp från flera människor i tyskland.

  Sen blir det att rigga upp en sorts jigg... Planen är jag tar en M14 skruv genom hålet och lägger mutter och bricka på ena sidan och på sidan som handhjulet är på lägger jag en stålplatta istället för gjutjärnskåpan som nu är där och stålplattan har ett hål för skruven, på den sidan lägger jag en till mutter och bricka och använder detta för att lägga kraft på bordet så det vill röra sig.

  Sen kan jag också på samma gång ge skenan några smällar och så lossnar allting förhoppningsvis under kombinationen av olika krafter.
   
 13. H
  Medlem · Nivå 17
  Jag förstår inte riktigt........ men jag vet att det kommer att ordna sig till slut. Antingen på egen hand eller med hjälp av mina verkstadskontakter.
  Skicka en bild på den skadade delen då du har fått loss den så skall vi se!
   
 14. D
  Medlem Nivå 11
  Det är faktiskt svårt att förklara så man förstår själv. En bild kanske hjälper vad gäller skenan (gib på engelska):
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2018-11-12_14-15-12.png


  Ovanför ser man skenan och det svarta ska föreställa skruven som skruvas in i ett hål i bordet. Genom att justera skruven så får man skenan in och ut, eftersom den är avsmalnande så ställer man in hur mycket glapp det är i gejdern på det viset. På den här maskinen har den lilla biten brakat av (och skruven är böjd) så skenan har sluppit till att kila sig fast riktigt ordentligt och sen har någon gorilla gjort det värre. Jag tror det är därför maskinen såldes. Iallafall den där biten som saknas, tänker den kan ersättas med nånting, som typ kan skruvas fast. Jag funderade på att löda did nånting men vet inte om jag vill utsätta en såndär del för en massa värme, och jag är inte hundra det blir mycket starkare ändå. Det är förmodligen inte så stora stress på den där saken i normal operation, det var nånting här som gick snett.

  [​IMG]

  Som tur är har jag fått hjälp av några tyska och amerikanska deckelägare som kommer med mycket råd och hjälp. Bland annat manualer.

  p.s. ska prova trycka dit lite hemmagjord krypolja också, läst 50/50 med ATF olja och aceton funkade bättre än alla komersiella produkter i test. Kan inte skada....
   
  Redigerat 12 nov 2018 13:25
 15. H
  Medlem · Nivå 17
  Jaha......

  Med tanke på att den avbrutna biten är i yttersta ändan där litet värme inte kan kröka någonting så undrar jag om man skulle kunna svetsa dit en ny klack och fila den till form.