Byggahus.se

Papptak och ytterkanter

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej,
  Har lagt papptak på garaget som jag håller på att bygga och tror inte jag fick till ytterkanterna riktigt rätt. Under yt-pappen ligger underlagspapp och i ytterkanterna har jag skruvat 45x45 trekantläkt och en 45x45 regel till det. När jag lagt yt-pappen så har den sträckt sig något och lämnat en glipa vid varje skarv. Skall också nämnas att pappen ligger horisontellt och att taklutningen är 45 grader.
  I anvisningarna (Mataki Självtäck 3) så står det nämnt hur avslutningen skall se ut, men jag får inte ihop det... :confused:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P7310419.jpg
   
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Har du inte missat vindskiva och vattbräda/vattbrädeplåt?

  Och är det inte därför som pappen beter sig "konstigt" när du böjer ner den på yttersidan, i stället för att sätta en vindskiva med tillhörande plåt/bräda ytterst?
   
 3. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Är det inte bara att lossa dina skruvar och limma/trycka ner pappen där den ska vara? Och sedan fästa i kanten igen.
   
 4. M
  Medlem Nivå 2
  Jag är just lite osäker på hur långt yt-pappen skall gå.? Som nämnt så borde den böja sig lite "snällare" om jag inte kröker den runt hela vägen.. Men hur fäster man då änden ? :confused:
   
 5. P
  Medlem · Nivå 22
  Du har glömt att lägga kappan från nock till takfoten, en remsa som ligger över trekantslisten sedan 15-20 cm in på taket, beroende på vilken plåt du använder.
   
 6. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Jag skulle göra som det står i anvisningen, men skippa att lägga den runt vindskiva eller trekantlist. Lägg pappen ovanpå och kapa i liv med din kant. Därefter avslutar du med den vertikala våden (kappa). Du måste dock fortfarande få bort gliporna.
   
 7. P
  Medlem · Nivå 22
  Alltså en lång remsa som ligger vertikalt....
  Mvh P-A
   
 8. K
  Medlem · Nivå 11
  Nej. Det är rätt som du gjort! Problemet är att pappen är sträckt för hårt, före man drar i skruven tycker jag att man bör pressa ner pappen mot råsponten nära trekantslisten, och därför inte klistrar ihop ordentligt. Det är väl förmodligen därför som instruktionerna föreskriver en kappa över hela kanten!

  När jag la mataki självtäck tre på vårt 12* tak lade jag stenar på för att hålla ihop tills det härdat. Sen avslutade jag med den vertikala kappan!
   
 9. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Kanske med spik i trekantlisten bara.
  Sedan täcker vindskiva/vattbräda pappkanten.
   
 10. M
  Medlem Nivå 2
  Jag får testa att lossa skruvarna och klämma fast det med regel och ett antal skruvtvingar så att jag klämmer ihop gliporna. Blir lite svårt med stenar på 45graders takvinkel :). Finns det något tips på hur kappan viks över trekantlisterna ?
   
  • Laddar…
 11. K
  Medlem · Nivå 11
  Jag hade bara problem med att jag ville ha kappan obruten över nocken.. det löste sig genom att jag kapade trekantslist och regel (jag körde 28x70) i överkant så att man kunde sträcka den runt.

  Annars är det inget svårt att dra en kappa runt. Jag gjorde så att jag kapade en rulle i till tre och satte den kring listen och drygt 20 cm ut på taket. Limmade med tre strängar (två där den skulle ligga och den tredje precis under kanten när de var ditlagd). Sen vindskiva på och plåt på toppen. Är jättenöjd med resultatet blev jättesnyggt!
   
  • Laddar…