Byggahus.se

Pannans tank som acktank?

 1. P
  Medlem · 2 inlägg

  porter

  Medlem
  Går det att använda pannans tank på 145L som acktank? Vill ha lite hjälp av solen för att sänka pelletsförbrukningen på sommaren.

  Om det går. Vad behövs för att koppla in solpanelen? Jag har två lediga utgångar på pannan. En längst ner och en längst upp.

  /Pelle
   
 2. Karkulla
  Medlem · Örebro · 191 inlägg

  Karkulla

  Medlem

  Re: Pannans tank som acktank?

  145 liter är inte tillräckligt stor ackumulatorvolym. Du kan du inte lagra mer än ca 10 kWh i den volymen och frågan är hur bra isolerad pannan är om du ens kan få såvärst mycket mer än "realtidsvärme".
  Rent praktiskt så kommer solkollektorn väldigt sällan att vara rätt dimensionerad. Är det högsommar och solen eldar på så kommer det snart att koka i systemet om solfångaren är för stor, men en molnig dag så får Du för lite.

  Jag skule köpa en acktank med värmeväxlarslingor för både sol och tappvarmvatten och ladda den med både sol och pelletsenergi. Då får du ett driftsäkert system som gör att du kan få nytta av solen en fin vinterdag och spara pelletspengar!

   
 3. 2
  Medlem · 3 137 inlägg

  2an

  Medlem

  Re: Pannans tank som acktank?

  En del kör ju pelletsbrännaren 1 gång/dygn i pannan o klarar vv så det skulle kanske gå få att funka hyfsat iaf dom soliga dagarna med elpatronen som backup på ca 50°. ::)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.