Byggahus.se

Orimligt många timmar mm

 1. L
  Medlem Nivå 6
  Eh, han tog in någon för att göra 200h.... Inte 350h, eller löpande utan stopp, utan just 200h.

  Projektledning kallas det, att hålla koll på sina anställda.;)

  Edit: Kommentaren var på Henrik Nordlander som tydligen citerat en person som tydligen hade just löpande. Sidospår alltså.
   
 2. L
  Medlem Nivå 6
  Detta kan jag hålla med om, man ska kanske vara lite försiktig att nyttja dessa regler. Om en expert man anlitar för tidsuppskattning säger att han skulle bygga något på 200h, innebär det att nästa snickare inte får bygga det på 235h?

  De som gjorde det på 235h kanske representerar 80% av alla snickare som inte är vana vid produkterna eller alla byggmoment...

  Eller så kanske något moment som inte tas med i tidsuppskattning tar extra tid - oavsett vem som gör det.
   
 3. H
  Medlem · Nivå 12
  Man ska få det skriftligt! Vi bygger komplementbostad på gården, med gjuten platta på 31.5kvm, svenskt företag med svenskar, såklart! Nån annan kommer inte in på denna gård! Fast pris.

  Tror inte byggaren går vidare, tar för mycket tid, har du skickat hem dem och anlitat en ny?
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  För det första... Den här snickaren byggde på tre hus parallellt och tidsrapporterna stämde INTE när vi jämförde dessa.
  För det andra... han hade möjlighet att motivera eller gå till ARN - det gjorde han inte!
  För det tredje... listan på fel som inspektörer skrev var rätt lång, och vissa saker rätt allvarliga. Som att en bärlina satt lös och höll på att kollapsa pga vridning.
  För det fjärde.. en viss fördyring får man ta varför vi betalade 10% mer än den beräknade kostnaden av de oberoende hantverkarna.
  För det femte... vi fick aldrig information om problem eller annat, tex hamnade mitt hus inte riktigt där det skulle ha stått. När snickaren upptäckte ett problem med placeringen ändrade han utan att höra av sig ens!
   
 5. pelle plåttak
  Medlem · Nivå 5
  Mitt svar begrundar sig att jag själv är hantverkare och leder ett team på 4 anställda

  I detta fall har ju ts kommit fram till en egen uppskattning på ca 200 Tim , och hantverkaren sagt att det vekar rimligt (enligt ts själv alltså)
  Det betyder rent juridiskt ingenting om inget avtal finns
  Om ts räknat själv på arbetet skulle han tagit ett fast pris utav hantverkaren på 200 timmar och sedan hade denna tråd inte behövts .

  Det jag menar är att beställare har ett större ansvar än vad han tycker själv. Jobba med fast pris och skrivna avtal så behöver man inte hamna i onödiga situationer som denna .
  Gällande konsument tjänstlagen har vi varit i tvister vid 2 tillfällen på drygt 10 år med precis denna situation att kunden inte vill betala, utav kanske 500 projekt. Vi var tvungna att gå till tingsrätten och få ut våra pengar. Vi fick allt båda gångerna . Skittråkigt när det blir så.
   
 6. P
  Medlem Nivå 3
  Tycker det är dags att köra en betydligt tuffare stil mot dessa hantverkare som håller på så här. betala vad ni avtalat möjligen plus dessa 15 % men har man gett ett pris och tänker ta mer betalt än det så ska kunden informeras om det så snart det går. Att bara köra på och hoppsan det blev 350 timmar istället för 200 är inget jag skulle betala för. om dom dessutom misslyckats med att följa instruktioner och bygga enligt den ritning man ska följa så ska dom felen rätats till utan att den tiden läggs på kunden. Det är rent back jobb på den delen som inte ska belastas på kunden såvida inte kunden orsakat den. folk skulle behöva tuffa på sig lite och betala enligt det man kommit överens om och inte tolerera dessa hopsan hejsan det blev dubbelt så dyrt som vi prata om fast vi bygger det vi kom överens om, Att allt är kundens fel verkar vara nån underlig hantverkar lösning på allt som går åt helvete. Är felaktigheterna enligt ritning byggarens fel så skulle jag dragit av det som nån annan byggare ger fast pris på att fixa den biten rätt av fakturan. eller fryst hela fakturan tills det rätats till. Att byggaren har en tidrapport där det står en massa tok lär ju inte ha nåt större bevisvärde då dom kan vara skrivna i efterhand osv och lär ju knappast se så bra ut om man själv och kanske du har nån vän som kan intyga att det inte var nån snickare där den dagen det står. bara lägga hårt mot hårt men bästa är att inte betala innan det är utrett eller betala det man var överens om och som är korrekt utfört. M¨ånga byggare är också stöddiga med att då går vi till rätten för dom vet att många som är lite tveksamma betalar då för man vill inte till rätten men det vill oftast inte byggaren heller så oftast är det ju ett spel för att se vem som viker först. han ligger nog minst lika löst till som du med tveksamma avtal och han ska föreställa att vara företagaren i det här. du är bara kund och borde då inte ha lika mycket bevisbörda på dig att allt är korrekt.
   
  • Laddar…
 7. L
  Medlem Nivå 1
  Tycker ni hantverkare även att ni skall ha lokala löner om ni skickas på ett jobb utomlands där ett betydligt lägre löneläge gäller?

  För det verkar ju gå som ett mantra på detta forum att alla hantverkare skall ha lön enligt vad som gäller där arbetet utför. I detta fall svenska löner i Sverige även om det är en pollak eller någon från baltstaterna som gör jobbet.
  I och med vårt medlemskap i EU så gäller fri rörlighet för arbetskraft och att även utländska företag kan verka på vår marknad.

  Jag skulle i alla fall bli djäkligt förbannad om min arbetsgivare helt plötsligt krävde att jag skulle jobba för indiska löner när jag är där på uppdrag. Jag skulle bli lika förvånad (men troligen inte arg) om jag helt plötsligt fick tysk ingenjörslön när jag är där på uppdrag.
   
 8. F
  Medlem Nivå 3
  15% men kan under vissa förutsättningar bli max 30%, exempelvis om man sagt en prisuppgift om att byta innertaket, och man inte på något sätt kan se in på vinden vid prisuppgiftens lämnande. Sedan när man ska börja byta visar det sig att det är ruttet eller annat som gör att man inte kan byta innertaket.
   
 9. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det är bara att köra på.
  Har hantverkaren inte något avtal så är det bara för han att bita i det sura äpplet, han kan inte få mer betalt än vad han kan bevisa.
   
 10. E
  Medlem · Nivå 19
  Kan ej finna någon referens till 30% i lagtexten, men det är riktigt att det får förekomma pristillägg för omständigheter som inte har kunnat förutses vid avtalets ingående.
   
 11. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Hur långt hade dom kommit efter 5 dagar och hur många snickare hade jobbat på stommen dom fem första dagarna.
   
 12. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Ingen mer diskussion om utländska hantverkare. I morgon kommer jag att rensa i tråden. /moderator