Byggahus.se

Oisolerad fristående bastu

 1. MaLu2
  Medlem Nivå 1
  Jag bygger en fristående bastu med en liten relax/omklädning.

  Utmanar mig själv genom att göra ett riktigt budgetprojekt. Virket har jag huggit och sågat själv. Även asparna som ska bli panel och lavar. Sedan hyvlade jag alla reglar, bräder och bastupanelen.

  Skruv o spik, spikbleck, vindduk, och underlagspapp måste så klart köpas. Funderade länge på att använda en stålpipa som ligger och skräpar i förrådet men bestämde mig för att köpa en färdig skorsten från Jeremias känns liksom tryggast ändå. Går det som jag tänkt mig slutar notan ändå under 10 tkr för hela projektet.

  Som synes på bilden blir det stora fönster, 2 i relaxen och 1 i bastun 90 x 160 cm som jag hittade begagnade för flera år sedan.

  Regelstommen är en vanlig 45x95 med en vindduk på utsidan. Utanpå det en halvstockspanel som jag recyklat från en tidigare byggnad.

  Men inåt tänkte jag skippa isolering, bastun ska bara användas på sommaren. Jag funderar ändå på att hänga upp en plastfolie innanför bastupanelen. Panelen har jag hyvlat fram själv men är utan not och spånt så risken är ju att den torkar och blir ganska gles med tiden. Skulle kännas bättre med en folie så att det inte blir korsdrag när det blåser.

  Golvet tänkte jag använda ett 120 mm furugolv där jag hyvlar bort not och spånt. Slår man dem kloss mot varandra tänkte jag att det blir en glipa med tiden så slipper man fundera på hur man blir av med vattnet.

  Jag tar tacksamt mot synpunkter på mitt bygge.

  Kommer fönstret i bastun att palla för värmen? Det är ju ett vanligt gammalt 3-glasfönster inget härdat glas.
  Är jag dum som inte isolerar?
  Kan plastfolien ställa till med nåt elände, själv tror jag inte det men...
  Kommer golvet att kännas kallt? Eftersom det är en sommarbastu tänker jag att det ska funka.