Byggahus.se
Byggde hus 2019, frågade lite om råd här tidigare angående förbereda med kabeldragning i marken inför framtida utebelysning när tomten skulle fixas.
Nu är framtiden här, och det börjar bli dags för utebelysning...
Har alltså kabelrör nedgrävda och förberedda med en 5g2,5 kabel, avstick och färdiga gropar där lyktstolparna ska stå.
Nu är frågan, en 5ledad kabel kanske inte är optimalt Nu när jag vill ha två olika "elförbrukare" i samma kabel?
Grejen är den, att lyktorna ska styras via en plejd puck med astrour (tanken från början var att dela av lyktstolparna så bara halva slingan lös närmast huset normalt, men att kunna tända och släcka den bortre halvan (utefter hela infarten) vid behov. Men nu verkar det lite overkill, så istället vill jag ha ett eluttag vid den bortresta stolpen, för att tex kunna koppla in en husvagn, batteriladdare etc etc..
Får man då koppla enligt bilden, dvs använda tex grå tändtråd som nolla istället? Eller ska jag räkna med att byta/dra en ny kabel för eluttaget?
(Får man dra 2 kablar i samma markör, oavsett om de ligger på samma eller olika faser?)
Allt kommer i slutändan ändå ligga på samma fas (10a)som det är förberett nu i undercentralen vi har ute i stallet.
Lyktstolparna är idag 4st med 3w ledlampor (ca 100m slinga), ev kommer det i framtiden dras vidare efter hela vägens sträckning med 4-5 stolpar till, varpå sträckan blir någonstans kring 250m)
Schematisk bild som visar kabeldragning för lyktstolpar och ett eluttag kontrollerat av en Plejd-enhet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Lamporna drar ju nästan ingenting så mata med en 10 A säkring och blå nolla för allt.
MEN kommer du klara utlösningsvillkoret med så lång kabel och relativt klen?

Än värre blir det om du ska 250 meter.
Nu har du säkert JFB så den räddar situationen.
Protte
 
När jag "planerade" inför detta för något år sedan, var det elektrikern som gjorde undercentralen som sa till om 2,5kvadrats kabel till lyktstolparna, då rörde det sig ju bara om den sträckan som är nu då iof, och 5ledad just för att kunna tända/släcka som olika grupper.
Sitter en egen jfb i undercentralen (osäker på hur många mA), det är ju några eluttag, elstängsel och belysningen i stallet som ligger på den, pluss ett 16a 3fas uttag för att kunna koppla in tex svets...
Markrören och kabeln lades ju ner i samma veva men planerna förändras lite med tiden :sweat:
Ja, man kan ju kanske använda samma nolla då, tänkte att plejd bryter både ledare och nolla men den bryter kanske inte nollan nä, vill ju fortfarande att uttagen ska fungera fast lamporna är släkta. (y)

Men då bör de iaf kunna lösa allt med dom grejerna som redan sitter där, tänker mest att det blir mycket extrajobb/kostnader om det ska börjas dra nya kablar osv.;)

Tack för input.(y)
 
H
Plejd-enheten bryter inte nollan. Den behöver bara nollan för att kunna dra ström och driva sig själv. Det går att se den som en vanlig förbrukare.
 
  • Gilla
JoKalle
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.