Byggahus.se

Lågt tryck?

 1. E
  Medlem Nivå 7
  Har nyss köpt ett hus med oljepanna. Ska visserligen byta den inom några månader, men hade en kompis som tyckte det var lite lågt tryck på expansionskärlet.
  Stämmer det och hur gör jag för att höja?
  Bifogar lite bilder på det.
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  Kompisen har rätt.
  Ratten för påfyllning brukar vara en liten svart knopp av plast som sitter vinklad på kallvattenröret. Leta lite
  Sedan ska det fyllas på så att det blir husets höjd från pannrummet till högsta elementet i meter delat med 10 och lägg till 0,5. Ex 7 meter högt så ska trycket vara ca 1,2.
   
 3. E
  Medlem Nivå 7
  Är det luft som ska fyllas på? Sitter en svart knopp och vid den ett munstycke likt ett däck under expansionskärlet. Isf behövs kompressor eller? Har det men så jag vet vad jag behöver. :) Mäter man från golvet i pannrummet till högst upp på översta elementet?
   
 4. Peter2400
  Medlem · Nivå 20
  Nej, vatten ska det vara, uppe i högra hörnet på din sista bild, borde du hitta något att vrida på.
   
 5. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  Det röda kärlet har en ventil som kan pumpas med bilventil, luft. Trycket i kärlet kan vara fiffigt att kolla innan du fyller på vatten. Finns massor med trådar här på forumet som handlar om vad förtrycket i expansionskärlet ska vara.
  När det är klart kan du fylla på vatten i systemet.
   
 6. A
  Medlem · Nivå 9
  Ska du verkligen byta oljepanna? Är det inte lämpligare att passa på och välja annat uppvärmningssystem, luft-vattenvärmepump, bergvärmepump eller liknande. Finns oljepannor att köpa fortfarande?
   
 7. E
  Medlem Nivå 7
  Var kanske lite otydlig, men menar att jag ska byta ut det till bergvärme.
   
 8. M
  Medlem · Nivå 12
  Du behöver inte bry dig om det nu ty du lär knappast försöka pumpa runt någon värme nu heller. Trycket kommer stiga sedan när ni (vilket ni iofs inte ska) börjar elda igen.

  När man kör med höga temperaturer i radiatorerna (vilket man ofta gör med olja) så kan det skilja en del i tryck mellan sommar och vargavinter.
   
  • Laddar…
 9. E
  Medlem Nivå 7
  Eldar ju för varmvatten förvisso nu, men tack för info! Kan jag låta det vara då.
   
 10. M
  Medlem · Nivå 12
  Varmvattnet påverkas med största sannolikhet inte och skulle det påverkas så märker du det eftersom det blir jäkla trist att duscha och alla i familjen börjar lukta lite funky efter ett tag ;)

  Behövs inte så mycket tryck för att cirkulera varmvattnet i beredaren :)
   
  • Laddar…