Byggahus.se

Olja & El

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Dan_Johansson

  Ersätta "antik" elementstyrning eller byta element?

  [citat] Det är två sovrum, ca 12 kvm styck, så relativt små...
  Dan_Johansson · 13h · 9 svar · 282 läst
  ·
 2. vcx

  Trasig elpatron på Göteborgspannan, bara att flytta anslutningarna?

  Nix, något elschema hittar jag inte. Mätte upp övriga elpatroner och konstaterade att gruppen bredvid hade också en kass slinga så att bara flytta alla sladdar tre steg gick inte heller. Och att bara flytta den som var trasig går inte utan att förlänga "nollan" som bara räcker om alla tre är bredvid varandra. Han får helt enkelt nöja sig med 3/4-dels effekt tillsvidare. Tillräckligt
  vcx · 1d · 3 svar · 151 läst
  ·
 3. G

  Olja/El jag panna CTC hur ställer jag den?

  [citat] Svårt veta vad du menar. Ska huset kallkställas eller har du annan varme än den som kommer från pannan? Kör slut på all olja först och palla under tanken lite så det blir fall mot utloppet. Gör inte som stolpskotten från stan som först byter värmesystem och sedan ska de "sälja" den skitiga oljeskvätt som finns kvar. När du inte ska elda mer så öppna luckan i änden på
  Granström2 · 2d · 2 svar · 192 läst
 4. GK100

  Min el går till grannen.

  Det man kallar motorskydd är troligare en kontaktor till stolpbelysningen. Verkar sitta skymningsrelä på ena gaveln av skåpet och antenn på andra. Ser ju bra ut i skåpet och tur att det nu kommit så långt att det får öppnas också. Hade varit märkligt annars iofs och förhoppningsvis blir det inget tema i grannfrågan heller.
  GK100 · 6d · 164 svar · 38,2k läst
  ·
 5. G

  Alternativ till ett modernt värmesystem med direktverkande el

  [citat] Du är helt ute i fantasiernas värld. All direkt elvärme har100% verkningsgrad och i ett stenhus gör nattsänkning knappast någon nytta. Värmespikar är inte kostsamma i ett värmetrögt hus. Behåll de element du har och sluta tro på tokerier. Du vill ju inte veta av de goda du fått i tråden och då finns ju faktiskt inte mycket att diskutera.
  Granström2 · 11d · 49 svar · 17,9k läst
  ·
 6. J

  NIBE euc13 påfyllning

  Ser att det står både Avtappning och Påfyllning på samma ventil. Behövs en trädgårdsslang med samma nippel som man normalt skruvar fast på tappkranen. I båda ändarna alltså.
  Josth · 14d · 1 svar · 181 läst
  ·
 7. C

  TMV-Pannan

  Jag har en gammal TMV Alpha 3 från 1984 och skulle behöva manualer på rörkopplingarna. Finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig med detta?
  century · 14d · 0 svar · 95 läst
 8. J

  Oljepanna (med pelletsbrännare) låter konstigt

  Är det alltså den röda cirkulationspumpen som har gjort sitt!? Hoppas det finns värmevatten i systemet så den ej gått torrt. Är en ganska enkel sak att byta om det finns avstängningar före och efter.
  Josth · 20d · 9 svar · 411 läst
  ·
 9. J

  Villaolja

  Finns en i Laholm som annonserat om olja köpes: https://www.blocket.se/annons/halland/eldningsolja___diesel/88950097 Hörby till Laholm blir ju bara drygt 8 mil så det kanske går.
  Josth · 22d · 1 svar · 214 läst
 10. Silver78

  Ingen värme i radiatorerna

  Det enda du vet i detta läge är att det är en driftstörning. Reservkraften är det enda som fungerar. Det kan finnas många olika orsaker. Lågt tryck från cirkulationspumpen, dåligt tryck i systemet, glassäkringen till manöver och cirkulationspump kan ha löst ut, utegivare, om sådana finns, fungerar? Bypassventil? Vad är det för panna?
  Silver78 · 25d · 1 svar · 266 läst
 11. E

  Söktråd - tjocklek

  [citat] Jag skummade genom dokumentation på denna: https://test-occ.cramo.se/sv/category/byggmaskiner_mat---och-kontrollinstrument_matinstrument-ovriga/product/kabelsokare-radiodeteccat4 och tror att det stod +-5% fel på djupet. Men det lär visa sig till helgen. Vissa sträckor kan jag mäta mig fram till djupet med tumstock och på så sätt kan kolla hur noggrann verktyget är.
  enverSultanov · 23 sep · 2 svar · 329 läst
  ·
 12. J

  Hur värma upp ett obebott gammalt hus kommande vinterhalvår?

  [citat] Intressant. Tack.
  JCS1 · 3 sep · 25 svar · 2,8k läst
  ·
 13. G

  Villaolja och oljecister

  [citat] Koppla in oljebrännaren och kör slut på oljan själv är enklaste lösningen. Den klimpiga smutsiga bottensatsen i tanken som sätter igen oljebrännaren är det nog ingen som vill ha.
  Granström2 · 22 aug · 1 svar · 562 läst
 14. S

  Riva gammal oljepanna själv, vad ska man tänka på?

  kapade upp min CTC kombipanna i 3 delar med vinkelslip o tigersåg , blev j-ligt skitigt av sot o skit
  stenna · 10 aug · 19 svar · 1,5k läst
 15. K

  Kombipanna - ta bort oljetank?

  Oljetanken kan ni själva ta bort om ni känner att ni fixar det. En tigersåg o bra blad så fixar ni det på några timmar. Den ser dessutom ganska liten ut, så det bör gå ganska snabbt.
  knipo · 5 aug · 7 svar · 672 läst
  ·
 16. J

  Shuntar på panna

  Jepp det blir bökigt men enda möjligheten om det inte finns någon annan stans att koppla en slang, det går var som helst, bara det är på ett rör som är för värmesystemet, normalt brukar det sättas ett rör+ ventil mellan VV eller KV för att fylla på.
  jonaserik · 5 jul · 7 svar · 793 läst
  ·
 17. Zacke64

  Oljetank..

  [citat] Tack för länken !!
  Zacke64 · 4 jul · 4 svar · 467 läst
 18. E

  Oljefyllda element?

  Som sagt moderna element är billigare och minst lika bra som oljefyllda. Det som du ska vara noga med är att du köper element med nog hög effekt minst 70 Watt/m2. Hög effekt innebär ingen ökad energiförbrukning men lägre temperatur på elementen. Då dom oljefyllda elementen kom en gång på 70 talet var dom bättre än "vanliga" men på dom senaste 50 åren har utvecklingen sprungit
  elmont · 30 jun · 4 svar · 472 läst
 19. F

  Kombipanna el/olja

  [citat]
  Fredrikalteblad · 25 jun · 9 svar · 640 läst
 20. J

  Elpanna temporärt driftstopp?

  I första hand reglerar man värmen med shunten som ska öppnas och stängas i takt med hur utetemperaturen varierar. Därför är det bra med automatisk shunt. Sedan kan termostaterna på vissa radiatorer utföra finjusteringen av temperaturen när t.ex, solen ligger på och värmer den sidan av husen eller man vill ha lite svalare i sovrummen.
  Josth · 9 jun · 13 svar · 1,5k läst
 21. snuttjulle

  Oljefyllda radiatorer eller inte

  Har du riktigt gamla elradiatorer med bimetal termostat går det att spara ström genom att en modern elektronisk termostat ger en jämnare temperatur vilket ofta gör att man kan ha lägre intälld temp och på det viset sparar ström.
  snuttjulle · 4 jun · 6 svar · 802 läst
 22. Jyhon

  Strömbrytare Byte av enpolig

  Stort tack för svaren! Det fungerar jättebra.
  Jyhon · 23 maj · 7 svar · 752 läst
  ·
 23. J

  Kapa ner oljetank, tigersåg, skärolja??

  [citat] Jag använde en firma för att plocka ut min oljetank och panna. Trevliga grabbar. http://www.fristadboservice.n.nu/ // Jimmy
  Jimmy T · 13 maj · 7 svar · 1,1k läst
  ·
 24. V

  Ta bort oljepanna och skorsten

  Gissar att det är en gammal cortenstålskorsten, isf är det ingen förlust att riva ut den. Det är ingen bra idé att ge sig på att installera något nytt på en sån modell, dom har i regel levt ut sin livslängd. Inget farligt i den, men isoleringen dammar och kliar. Väger en del också så du lär få såga några bitar. Alternativet är att hyra någon med en kranbil som får lyfta ut den
  vinylskiva · 29 apr · 5 svar · 715 läst
 25. C

  Elpatron, rostfri eller koppar?

  Ok det var det jag var rädd för, blir ju lite dyrare elpatroner då. Hoppades att det inte skulle ha lika stor betydelse i en värmepanna som i en varmvattenberedare. Har fyllt värmesystemet med vanligt kommunalt vatten de få gånger jag behövt tömma det. Tack för hjälpen.
  CJE · 27 apr · 3 svar · 514 läst
 26. T

  Mätare till oljetank

  Är nöjd med svaren, det är med största sannolikhet kvicksilver. Skalans längd är 66 mm, det är i alla fall i närheten av Avemos beräkning. Antingen lämnar jag den som farligt avfall, eller också bygger jag om den till en termometer. :)
  TorG · 16 apr · 7 svar · 793 läst
  ·
 27. S

  Kombipanna öppet system

  [citat] Du får nog förklara lite mer vad du menar, gärna med lite bilder. Vilket tak? Var droppar det, i pannrummet?
  Stegatorparn · 31 mar · 1 svar · 740 läst
 28. G

  Är flexrör i plast i rökkanalen tillåtet ut från kondensationsoljepanna?

  Lutningen ska vara ca tre grader här och det är den
  gråsten · 30 mar · 18 svar · 984 läst
  ·
 29. G

  Inställning radiatortemp - ny Buderus oljepanna med varmvattenaggregat.

  Som synes har varmvattenaggregatet ställts direkt på underlaget utan de ben som ger ett par centimeters distans. Oljepannan är fastmonterad ovanpå. Den totala vikten är flera hundra kg som trycker ned gavelplåten mot kaklet. Gavelplåten går omlott med resten av höljet tre centimeter och ligger unders. En möjlighet är att såga av gavelplåten ett par cm ovan golv. Det kan jag göra,
  gråsten · 29 mar · 5 svar · 619 läst
  ·
 30. G

  Får inte eldningsolja säljas av privatpersoner?

  U
  gråsten · 28 mar · 13 svar · 1,6k läst
Laddar...