Byggahus.se

Laga puts

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Hej! När vi la om vårt tak så passade vi på att lägga till plåt nertill på våra takkupor. Det innebar att man tog bort putsen precis där plåten skulle vara. Nu så är det en liten glipa mellan putsen och plåten som skulle behöva lagas.

  Hade en firma här som kollade och erbjöd att fylla gliporna med silikon för 8000. Själv känner jag att silikon kan väll inte vara den bästa lösningen, eller? Om så är fallet kan jag nog spara pengarna och göra det själv iaf.

  Är det värt att försöka fylla igen med puts i gliporna? Vilket förarbete behövs och hur väljer man puts?

  Tack!
   
 2. C
  Medlem · Nivå 18
  Silikon? Nej för h-e, vilken dåre.
  Putsen lär vara kalkputs, och det enda förarbetet du behöver göra är nog att vattna, men det är inte så lätt att fixa det där snyggt.
   
 3. S
  Medlem · Nivå 5
  Där ska vara en fog ex silikon baserad men bättre om den är övermålningsbar. Då plåten och putsen rör sig olika av temperatur kommer allt annat än en elastisk fog spricka.
   
 4. C
  Medlem · Nivå 18
  Det är ju putskant på plåten, dvs. putsen ligger kant i kant med plåten. Det kan röra sig bäst det vill utan att något spricker.
  Kolla: http://static.byggtjanst.se/amadocs/any_hus_1_2001_18-25.pdf
   
 5. S
  Medlem · Nivå 5
  Av erfarenhet rekommenderar jag starkt en fog. Men det skall vara med en bra fogmassa och inte första billiga på bygghandeln.
   
 6. L
  Medlem · Nivå 11
  Du ska ha fog där som du sen målar, puts bör aldrig vara rakt på plåt då rörelsen kommer knäcka putsen ungefär i höjd med det som saknas. 8000 var dock svindyrt, ett vanligt pris är ca 100-150kr Löpmeter

  Dock kunde plåtslagaren gjort ett mycket bättre jobb och sågat putsen rakt så hade det sätt bättre ut.
  Dåd är en genomfärgad grängputs är det svårt att laga snyggt då lagning inte får gå ut på den andra ytan (blir blankfläck) och det är svårt att få till rätt struktur utan att slå på bruket men det går inte med så lite.
   
 7. E
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla svar. Jag är mindre orolig för det estetiska eftersom taket sticker ut en del över samt att kupan ligger mot en skog på baksidan, dvs sällan man kollar på den direkt. Vilken puts är det man skall använda sig av?

  webercal 148 hydrauliskt kalkbruk eller 144 kalkbruk fin? Behöver man försöka få dit lite hönsnät där det är en större glipa?
   
 8. L
  Medlem · Nivå 11
  Vet du om vilket bruk som är där innan?
  Både hydraulisk kalkbruk och kalkbruk är både dyrare (x3) per säck och betydligt mer oförlåtande att arbeta med (både stackigt och klistrig på samma gång)

  Om inget annan information finns så är ett c-bruk lämpligaste att laga med, men eftersom du har sprutad ytputs så är det svårt att få det snyggt. Även kulören kommer synas mycket även om du får fram samma färg.

  Så det är viktigt att du tejpar en ordentlig linje så nära skadan som möjligt så kommer det synas minst. Om du inte tänker måla över allt sen dvs
   
 9. N
  Medlem Nivå 3
  Hej.
  Tycker inte den glipan gör så mycket, låt den vara.
  Ska du lappa så kommer det bli fulare. Det är bara ett kosmetiskt fel, inget annat.
  Murare sen 24 år.
   
 10. E
  Medlem Nivå 1
  Nej, vet tyvärr inte vad för bruk som finns där innan. Men c-bruk låter ju som ett bra val
   
 11. E
  Medlem Nivå 1
  Jag är mest rädd för att det kommer in vatten eller snö bakom putsen. Därför känns det som att man borde laga det så gott som det går.
   
 12. E
  Medlem Nivå 1
  Är det här en fogmassa man skulle kunna använda? BOSTIK
   
 13. N
  Medlem Nivå 3
  Såvida du inte har plastfärg på fasaden behöver du inte oroa dig för det, men ser ju faktiskt ut som det är plastfärg.
  Lägg en transparent mjukfog där, så är det klart sen. Dra fogen, spruta på med vatten med blomspruta och lite diskmedel i, spruta lite på fingret, och dra av överflödet med fingret.
   
 14. N
  Medlem Nivå 3
  Men jag hade inte faktiskt inte gjort någonting. Verkar ju inte vara i blickfånget vid ytterdörren.
   
  • Laddar…