Byggahus.se
Vi behöver lite hjälp med vår lampa i hallen. Vi hade en elektriker här som drog om en del el (ändrad planlösning). Innan han gick sa han att vi fixar att sätta upp hall-lampan själva, men när vi väl skulle ta tag i det blev vi osäkra. Nu är det så att det lite plötsligt blev tal om försäljning och att fotografen ska komma och ta kort redan på tisdag. Så det blir svårt att hinna få hit en elektriker. Vågar vi ge oss på lampan själva? Vi har koll på hur man kopplar in t.ex enkla uttag, men här var det så många sladdar.
Några tips? Eller avrådan...
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Omöjligt att veta hur det är gjort med bara en bild, inte minst när man tycker sig se lite tveksamheter
 
elmont skrev:
Omöjligt att veta hur det är gjort med bara en bild, inte minst när man tycker sig se lite tveksamheter
Är det något som ser fel ut? Vi har haft väldigt stort förtroende för vår elektriker och fullt litat på att det han gör är korrekt.
 
Ser inget fel men det är allt för många ledare i dosan för att kunna säga hur lampan ska kopplas in. Man behöver titta i närliggande dosor för att hitta den tändtråd som ska användas. Dessutom verkar det vara så att det antingen finns en lampdosa till i taket, eller att det finns två strömbrytare kopplade som trapp. Det kan också finnas en helt annan (lamp)krets i dosan för att få antalet att gå ihop?
 
Skönt att allt ser bra ut. Det finns två strömbrytare, går på samma som lampan över trappan och har brytare både uppe och nere.
 
För att kunna reda ut vad som är vad i den där dosan kommer du behöva ta fler bilder.
Dels behöver man veta hur det är kopplat i strömbrytarna. Bryt helst strömmen innan. Vilken tråd går till vilken utgång plint där?
För att underlätta skulle det även vara bra att veta vilka håll kablarna går åt i takdosan. Alltså, att ett hål har två bruna och en vit som exempel. Det är svårt att se på din bild. Från vilken riktning rören går brukar man kunna gissa sig till var det tar vägen, men det är inte helt hundra.
 
Om jag tolkar dig rätt så styr trappkopplingen två lampor, en befintlig och nu även den nya som ni inte monterat ännu? Då går antalet trådar i dosan på bild ihop med en traditionell trappkoppling med två mellantrådar och en tändtråd. Det gäller bara att lista ut vilken som är tändtråden.

Man kan antingen titta i dosorna där strömbrytarna sitter, eller mäta. Fast då gäller det att inte lura sig på mätresultatet om man råkar mäta på någon av mellantrådarna, så det krävs fyra mätning med de två strömbytarna i alla fyra kombinationer och då få ett mätresultat som överensstämmer med den befintliga lampan.

Mät i så fall mot den blå ledaren. Finns det anledning att misstänka att den blå inte skulle vara en nolla, eller att den grön/gula inte skulle vara skyddsjord?
 
Lossa och titta under lampan över trappan om du vill tända denna med samma brytare. Då bör du få färg på tändtråden klar för dig och även de mer sannolika blå och gulgrön.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.