Byggahus.se

Konflikt med grannarna ang placering garage

 1. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
  Vi har hamnat i en riktigt knepig sits och hoppas på lite juridiska och allmänt kloka råd...

  Bakgrund: För några år sedan köpte vi en tomt direkt av säljarna (nu grannar på ena sidan). I köpeavtalet villkorades en del saker så som att vi ska plantera en häck på ett visst ställe. Något om vart garaget skulle stå fanns dock inte i avtal men vår plan var att ha det på motsatt sida från säljarna vilket de tyckte var bra. Vi lämnade aldrig in bygglov för garage när vi byggde huset eftersom vi var osäkra på storlek, placering mm.

  Nu: Kort efter vi börjat bygga vårt hus kom en stor negativ förändring för oss. Tomten mittemot bebyggs med flerfamiljshus och en parkering anläggs och kommer vara utsikten från våra stora fönsterpartier. Vi är såklart mycket ledsna över detta och har därför tillsammans med arkitekter hittat den bästa lösningen för planering av tomten så vi ska slippa ljus från billyktor in i vardagsrum, bättre insynsskydd, bättre säkerhet för barnen som slipper gå ut från tomten precis vid parkeringens infart, med mera...

  Placeringen av garage blir motsatt sida av tomten men följer givetvis detaljplan. Grannarna är minst sagt upprörda över detta och kommer göra allt för att hindra placeringen då de anser att det skymmer så man inte ser deras hus från gatan. Därtill anser de att vi fört dem bakom ljuset eftersom vi ändrar oss men enda anledningen är bygget mittemot annars hade den bästa placeringen varit den ursprungliga.

  Nu undrar vi dels hur mycket man ska anpassa sig till grannarna för att undvika en långvarig och sur konflikt? Samt vad har de för juridiska möjligheter att hindra detta om vi följer detaljplanen?
   
 2. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 228 inlägg
  Ni kanske tänker rätt, ni kanske tänker fel.
  Lägg upp en enkel ritning så kanske vi kan komma med andra begåvade lösningar.
  Kanske en ändring gör att ni får ett bättre resultat OCH blidkar grannarna.
   
 3. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 829 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Är det samma granne som styckat av mark till dom som ska bygga flerfamiljshuset som till er?
  Om deras enda klagomål är att huset inte syns från gatan kan man börja undra lite tyvärr. Kör med öppna kort och en schysst stil så kommer dom glömma det inom kort...
   
 4. D
  Besserwisser · E · 17 990 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Lyssna på grannarna och ta in deras synpunker. Men det är i första hand ni som ska få en vettig lösning. Juridiskt har de sannolikt inget att komma med.
   
 5. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
  Nej det är inte samma granne som sålt den tomten. Från början var där en helt vanlig villa där men den såldes på öppna marknaden och köptes av ett byggbolag som har exploaterat pga att det fanns en mycket gammal detaljplan som tillät detta. Vi måste således anpassa oss till det nya läget och har gjort vad vi kunnat i bygglovsprocessen för flerfamiljshuset för att påverka så att åtminstone parkeringen fungerar på den trånga gatan. Det man kan fundera är om grannarna visste om denna möjlighet i detaljplanen men inte sa något.

  Vi har kört med öppna kort hela vägen och har varit extremt öppna med hur huset vi skulle bygga såg ut och bland anpassat vilken sida vi har entrén på osv för att göra det så bra som möjligt. Nu känner vi att just detta är för avgörande för vår trivsel för att backa och ta en helt annan placering.Tyvärr tror jag inte att det kommer glömmas inom kort. Grannarna pratar nu om att de känner sig tvungna att flytta om vi placerar garaget intill deras garage...
   
 6. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
  Tack för input! Vi har ägnat några timmar hittills åt att samtala, titta på tomten och diskutera med dem. Hittills har det enbart resulterat i att de säger sig vilja flytta om vi gör som vi tänkt och att det snarare är så att vi kommer vänja oss med parkeringen. Med den investering vi gjort i hus och som vi nu gör på tomten så vill vi såklart inte lägga ner dryga 600 tkr på att planlägga en tomt med garage på ett sätt som vi inte vill.
   
 7. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
  När vi lämnade in bygglovet för huset till kommunen hade vi biluppställningsplats planlagd på andra sidan huset men med tanke på att detaljplanen tillåter placering av garage på båda ställena borde det inte vara något hinder för att flytta det eller hur?
   
 8. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 829 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Då verkar ni gjort allt rätt mot grannar och bygglov kommer förmodligen beviljas. Även om dom överklagar kan ni bygga direkt när startbesked kommer. Verkar inte vara några drömgrannar, sånt som händer, man kan inte tillfredsställa alla tyvärr.
   
 9. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Om det nu skulle bli en tvärnit på allt , bygg garaget
  CITAT :: Hittills har det enbart resulterat i att de säger sig vilja flytta om vi gör som vi tänkt och att det
  Ni kanske får bättre grannar då
   
 10. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
  Eller så får vi en långvarig och infekterad konflikt som resulterar i att allt vi gör kommer det klagas på. Jag hoppas ju såklart inte det eftersom vi vill komma överens och ha en god relation, därav den svåra avvägningen i hur mycket vi ska försöka.

  Det svåra är att vi inte heller riktigt ser problemet med placeringen då det blir fullt logiskt intill deras och symmetriskt sett till hur gatan ser ut. Det skuggar inget viktigt på deras tomt och all yta som de använder utomhus ligger i stor utsträckning på andra sidan deras tomt och därifrån ser man inte vårt tilltänkta garage för deras egna hus och egna garage är i vägen. Det enda är att deras hus blir mer gömt bakom bebyggelse.
   
 11. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Är det inte tät åt andra sidor ,tätbebyggelse , och dom har sagt om att det skulle skymma deras hus , från att synas från någon väg som du sa
  En sak till ert ska ju vara intill deras garage , kommer ert att synas för deras del , eller ert att vara en form av höghus eller vara på samma höjd takmässigt . Så förstår jag och inte någon annan heller varför de morrar . Kan dom inte se garaget utan att gå runt på något vis , då är det fix ide hos grannen ,
  Normalt läggs garage bredvid varandra .
  Som sagt , det går inte att bilda sig en uppfattning av det hela , rita en enkel skiss så begriper alla här
   
 12. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
 13. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
  Granarna ska visa tänkt tujahäck som skyddar mot insyn och ljus från parkeringen.
   
 14. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Vad morrar grannen om , detta är ju en helt vanligt byggsätt i tätbyggt samhälle , skit i grannen och bygg , sedan det med ljus från parkering , ert garage kommer att skärma av
   
 15. N
  Medlem · 56 inlägg

  Nicasin

  Medlem
  Garaget skärmar bara till viss del, ska vi sedan ha en ingång intill så blir det en helt öppen yta just där och det är precis i linje med våra fönster i allrummet där vi sitter och äter. Samt att det finns andra fördelar att slippa ha utfart/utgång precis mittemot parkering. Ex känns det säkrare för barnen när de går där, många är stressade just när de svänger ut från parkering.
   
  Redigerat 26 sep 2017 18:30
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.