Byggahus.se

Jobb för två timmar, faktura för tre...

 1. S
  Medlem · Bromma · 27 inlägg

  Stiildakk

  Medlem
  Hej alla!

  Fick hem en rörmokare idag för att byta ut en kommod. I en sms-konversation säger han att han kommer mellan halv nio till halv tio.

  Han kom halv tio och var klar snart innan halv tolv. Jag verifierade med honom om att det var två timmars jobb som skulle faktureras.

  Plötsligt säger han att det är tre timmars jobb då transport också ska inräknas. Inget om det som blev sagt från hans sida enligt vår sms-konversation (se bild)

  OK, en timme är inte mycket att bråka om, det är mest en principsak tycker jag. En firma ska tydligt tala om att man tar betalt för transport också och jag hade ju kunnat välja en annan firma om det nu var fallet.

  Hur ska jag resonera här tycker ni?
   
  • Laddar…
 2. S
  Medlem · Dalarna · 2 859 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Men va??

  Han kom i tid, gjorde jobbet på en helt OK tid. Eran konversation via SMS känns inte relevant för dina klagomål över huvud taget mer än att du gör det glasklart att du försökte få någon slags rabatt genom att hinta om mer jobb. Det där är ett gammalt och välkänt trick som hantverkare ser igenom på en sekund...

  Begär du på riktigt att han ska arbeta gratis under tiden han tar sig till och från dig, slänger din gamla komod (om han gjorde det) samt skriver underlaget?...

  Om han fortfarande vill ha dig som kund så bör du ändra attityd omgående.
   
 3. Bästa svaret

  T
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Jag hade betalat för 3 timmar. Han lägger ju även transporttiden på jobbet han gör för dig. Skulle han sagt det innan? Nej, det tycker jag man förutsätter. Att han tillfälligt glömde räkna med den tiden när ni pratade och "plötsligt" kommer på det är mänskligt.
   
 4. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Det var väl ett lite väl hårt svar...? Vet man inte måste man ju få fråga om allt möjligt utan att bli anklagad för saker och ting...
   
 5. S
  Medlem · Dalarna · 2 859 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Anklagar honom inte för någonting :)
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Att ha fel attityd... Försöka fiska rabatt...? Tycker bara att man måste få ställa oinsatta, ja till och med dumma frågor om man inte vet saker och ting, utan att få höra att man har fel attityd och liknande. Det är ju därför forumet finns. ;)
   
 7. S
  Medlem · Bromma · 27 inlägg

  Stiildakk

  Medlem
  Bra svar! Jag slängde den gamla kommoden.
  Jodå, du bestämde dig att detta var ett klagomål. Jag undrade mest bara.
   
 8. S
  Medlem · Dalarna · 2 859 inlägg

  SueCia

  Medlem
  If it walks like a duck.... :)

  Du ifrågasätter dock en persons rätt att få betalt för tiden den lägger på arbete hos dig, det är en märklig syn på livet. Slaveri är avskaffat sen länge.
   
 9. S
  Medlem · Bromma · 27 inlägg

  Stiildakk

  Medlem
  Nja, jag vet inte hur du resonerar det här med slaveriet men min poäng är att man ska vara tydlig med vad det kommer kosta från början.
  Hade han sagt det från början så hade det varit en annan sak.

  Well God fortsättning på dig du med.
   
 10. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 207 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Det kam man tycka att allt ska redovisas men det är känt att hantverkare tar betalt för transporttid och servicebil. Se det från den ljusa sidan, du slapp betala för servicebilen.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Uppsala · 691 inlägg

  Strontus

  Medlem
  När TS frågar vad det kostar och samtidigt skriver att "det kan bli fler jobb om det känns bra" så är det rätt uppenbart att han fikar efter "bra pris".
   
 12. Krille-72
  Medlem · 974 inlägg
  Jag tycker att det är en bra fråga och på tiden att du lär dig och funderar en stund tillsammans men många andra på detta forum. Ett serviceföretag ska få ihop minst 8 Tim på en arbetsdag. Många börjar idag kl 07 på företaget och Slutar 16 på företaget. Sen ska dom transportera sig med bil till olika arbetsplatser. Handla material, tanka bilen etc. Hur ska man få ihop sin dag om man bara kan fakturera exakt den tid man är på arbetsplatsen? Använde han något material hemma hos dig? Osv.
  Många andra serviceföretag typ Larmtekniker, vitvarureparatörer etc har löst det genom att införa en startkostnad på runt 1500kr. Sen börjar timmarna ticka. Finns såklart flera olika varianter.
  Du har rätt i en sak. Kommer man överens om något ska man hålla det. Men skulle jag vara dig så skulle jag vara glad att du kom undan så billigt som du gjorde.
   
 13. P
  Medlem · Västra Götaland · 1 117 inlägg

  para

  Medlem
  Men har du fått fakturan än?
  Var det bara arbete? Inget material alls?
  Servicebil och lita annat brukar ju alltid tillkomma.
   
 14. M
  Medlem · 284 inlägg

  mojjen

  Medlem
  Om han inte debiterar ytterligare för framkörning och servcie bil etc, så tycker jag han gör helt rätt. Att räkna med att bara bli debiterad för tiden man står i källaren är nog lite naivt. Har sett en del trådar där folk har blivit debiterade för verktygshyra och allt möjligt, känns mer tveksamt. 1h för att ta sig till och från arb plats, om dessutom bilen är inkluderad är riktigt billigt. Vill man ha mer detaljerat svar än i ert sms så behöver man nog upprätta detaljerat kontrakt. men då går det en timme till som måste betalas av någon.
  Vi jobbar i en helt annan bransch, och inte mot privatpersoner. Men vi räknar all installation från kontor till kontor. De ytterst få gånger en kund får frågat om det, så har vi förklarat att vi kan inte ah en installatör som jobbar gratis, så all tid som läggs på kunden inklr restid måst debiteras. Hittills under alla mina år har ingen protesterat på det.
   
 15. Scouten
  Byggveteran · Lund · 705 inlägg

  Scouten

  Byggveteran
  Fast man hade ju kunnat tänka sig en lösning där man tar betalt för arbetad tid, men i det priset ingår bil, transport, inhandlingsrundor med mera.
   
  • Laddar…
 16. S
  Medlem · Bromma · 27 inlägg

  Stiildakk

  Medlem
  Nja, jag har flera saker i mitt hem som behöver fixas efter en vattenläckage, därav frågan för att min budget skall hållas. Blir det dyrare så vill man ju gärna veta detta innan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.