17 697 läst ·
39 svar
18k läst
39 svar
Isolering till pizzaugn som klarar värme
Jag är klar med min ugn äntligen men kan någon guida mig till hur man använder den? Jag värmde först upp den en timme med öppen lucka för att sedan flytta glöden åt sidan men pizza blev knappt klar. Det var inte ens särskilt varmt på botten (självklar precis där veden varit). Ska man ha elden igång när man gräddar? Det kan väl inte vara mening att man ska behöva elda en hel säck för en pizza?
Allvetare
· Västra götaland
· 10 417 inlägg
Lite bilder på det färdiga resultatet kanske?D Danii KD skrev:Jag är klar med min ugn äntligen men kan någon guida mig till hur man använder den? Jag värmde först upp den en timme med öppen lucka för att sedan flytta glöden åt sidan men pizza blev knappt klar. Det var inte ens särskilt varmt på botten (självklar precis där veden varit). Ska man ha elden igång när man gräddar? Det kan väl inte vara mening att man ska behöva elda en hel säck för en pizza?
Nu har ju jag en murad vedugn, med betydligt större massa, men jag eldar minst två timmar innan, oftast mer...
Jag tänder elden längst ut i öppningen och matar elden nån timme där kanske.. Sen börjar jag trycka elden/glöden längre och längre in för varje vedträ .. Man ser när taket når bra temperatur när sotet från förra gången bränns bort... När jag sen bakar pizza har jag oftast ett lite grövre vedträ i bakkanten och ett på sidan som brinner...
Tänker man sig en "säck" som de där 40-literssäckarna man köper på macken typ, så gör jag nog slut på en sån per gång...
Men misströsta inte, det blir roligare att baka pizza när du får snits på eldningen... Sen är det dags för degen...
Här kommer lite bilder. Jag hann inte klart det utseendemässiga I år.
Allvetare
· Västra götaland
· 10 417 inlägg
Det kommer bli riktigt snyggt det där!D Danii KD skrev:
Vad är problemet med öppningen, höjden eller bredden?
Så länge höjden på öppningen är rätt proportion mot höjden av kupolen så är bredden mindre känslig..
Allvetare
· Västra götaland
· 10 417 inlägg
Ok, hur mycket?
Är det svårt att få upp temperaturen i ugnen?
Det går ju att göra nån form av plåt som man ställer i öppningen, tänk dig en "solfjäder" som står på två smala ben i ytterkanten, som reflekterar värmen in och tvingar röken under den...
Är det svårt att få upp temperaturen i ugnen?
Det går ju att göra nån form av plåt som man ställer i öppningen, tänk dig en "solfjäder" som står på två smala ben i ytterkanten, som reflekterar värmen in och tvingar röken under den...
Klicka här för att svara
Liknande trådar
-
Tilläggsisolering västkustskivor?
Byggmaterial & Byggteknik -
Ljudisoleringen i tilluftsventiler, hur bra är dagens standard?
Ventilation -
Tilläggsisolering invändigt i 70-talshus
Utbyggnad och tillbyggnad -
Hur lagar vi isolering inuti vägg till radiatorrör?
Vatten & Avlopp -
Öppna upp till nock - takstolar och isolering
Lösvirke & Timmerhus


