personstar

Inkoppling acktankar

587 läst  20 svar

 1. E
  Medlem · Nivå 10
  För att ytterligare optimera används en bivalent shunt som i första hand använder den lägre temperatur som finns lägre ner i tanken och sparar det riktigt varma i toppen så länge det är möjligt. Detta är särskilt viktigt vid kombinationer med solfångare där tappvärmeväxlaren skapar mycket bra driftförhållande med bra skiktning i tanken. Kan man styra tillverkningen av tankuttagen så ju grövre ju bättre för att undvika turbulens alt förses tanken med stratifieringsrör el åtminstone diffussorer.
   
 2. GK100
  Medlem · Nivå 17
  Får du sådana förhållanden har du komplett misslyckats med din anläggning och får tänka/göra om. Rätt utfört kan du ta ut värme och VV via TVA till i praktiken sista droppen via anslutning upptill för båda. Av luftningsskäl bör det inte vara i toppanslutningen men högt lagd muff på sidan passar bra ladda och anslut avluftning mot imrör i toppen.

  Bivalent shunt är inte heller något som krävs i TS fall det är som namnet antyder något som helt kommer till sin rätt där man har två valörer på värmen. Skadar givetvis inte men vid ved och ack utan några andra källor inte mycket mervärde. Vill man skapa en liten reserv för VV är det enkelt att ta ut värmevatten via en anslutning en bit ner på tanken så det alltid finns lite toppvärme kvar till TVA.
   
 3. L
  Bannad · Nivå 20
  Håller med dig :)
  Absolut är det variant som kan fungera , ta ut en bit ner för värme så blir det kvar däruppe lite längre , blir lite knepigt med styrning om dom är parralella tankarna , ska nog vara i serie då
   
 4. L
  Bannad · Nivå 20
  Du säger till sista droppen , vilken sista droppe , värme eller VV är det slut på så hög värme som behövs för att ladda VV så är det slut på VV , men värme kan det finnas kvar för
   
 5. GK100
  Medlem · Nivå 17
  Den droppen gäller båda delarna om systemet är vettigt byggt. Skillnaden i volym vid uttaget när man passerar låt säga 50 grader till dess man får ut temperaturer i samma nivå som resten av tanken nedanför punkten är i praktiken försumbar. Och har man lyckats någorlunda med sin design både av ackumulering, varmvattenberedning och värmesystemet ligger denna temp kring dryga 20 grader. Alltså inget man normalt kan dra nytta av för uppvärmning direkt utan dags att ladda lite.
   
 6. L
  Bannad · Nivå 20
  Vi är sams :)
  Bara vi är lite olika i skrift , klart är att är det tomt så är det , räcker det inte till VV eller värme börja elda och ladda , det märks när frugan morrar om dålig diskvattentemp :worried:
   
  GK100 gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: