Ved, pellets, flis

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. J

  Rengöra glaset på kamin

  Har en Contura 660T som brukar elda rent glaset. Om någon har pyreldat. Sot är ingen konst att torka bort annars. Men nu var jag borta en månad och ungarna har eldat utan att torka rent. Och det har blivit som vita saltavlagringar på glaset. Dom är värre att få bort. Ska experimentera lite.
  Jehu · 27 feb · 110 svar · 214,3k läst
  ·
 2. T

  Övertrycksfritt system (på begäran)

  Hej! Vet inte om detta är rätt tråd att fråga i.. Tänkte riva ut oljepannan och installera vedpanna och tre accumulatortankar i mitt pannrum. Har 12-15 m kulvert in till huset. Har gjort en liten skiss på hur jag tänkt att systemet skall se ut i huvudsak. Har utgått från ett befintligt och fungerande system när det gäller framledning av värme till radiatorer. När det gäller
  tompa1976 · apr '14 · 221 svar · 151,6k läst
  ·
 3. G

  Gjuta keramik själv?

  [citat] Någon som har en uppdaterad webbadress till denne????? ///BG
  GordonE · mar '14 · 73 svar · 121,3k läst
  ·
 4. N

  Tappvattenautomat eller inte?

  Tva;n är en äldre modell av den här från VVFS fast min är en annan värmeväxlare och utan separat styrning. Den varvtalsreglerar pumpen efter flödet på vv sidan och jag tycker den håller tempen bra. Växelventilerna är från TA i Österike, när jag köpte gick det inte att handla direkt från dom så jag beställde från Echt shop i Tyskland. Allting, varvtalsreglering av
  Nybyggarn · 19h · 5 svar · 222 läst
  ·
 5. D

  Ny vedpanna med lambda?

  Jag monterade i somras in en begagnad panna från -96. Den var helfräsh invändigt. Jag vet efter som jag fick byta en del plåt på grund av arten läcka orsakat rost på utsidan. Så din panna har möjlighet att hänga med länge. Jag tror inte att du sparar märkbart med ved. Det är ju ingen dålig panna du har.
  Daniel 109 · 1d · 1 svar · 86 läst
 6. E

  Definition ”brandsäker” vägg vid installation av kamin

  Tändskyddande material är inte detsamma som brandvägg. Köper man en ny kamin står erforderligt avstånd till väggar,både brännbara o obrännbara, angivet i monteringsanvisningen.Inga konstigheter. Sätter man in en gammal kamin el spis gäller 0,5 m från brännbart material bakom o åt sidan och 1 m uppåt om man inte kan påvisa att det aldrig kan bli varmare än 85 gr på det
  exerg · 3d · 14 svar · 561 läst
 7. M

  Pellets - orkar man?

  [citat] Ha ha, vilken BR eller hyresvärd håller uppvärmt 24gr? Mina erfarenheter av både BR och HR genom åren säger att det ALLTID snålas med värmen. Över 21gr är snarare en bonus. Annars kan jag hålla med dig att en luftvärmepump i kombination med en bra kamin med daglig eldning klarar hålla värmen i ett hus på vintern. Jag har täljsten i min och lägger man in sista laddningen
  Markarbetaren · 5d · 86 svar · 10,2k läst
 8. R

  Hur göra med rörspis?

  När den väl blivit varm kommer det att vara jättebra drag som pga värmen i materialet hjälper till för att lätt få igång brasan nästa dag. Men konstruktionen är väl tänkt för att eldas alla dagar så om första uppstarten på hösten var lite knepigare spelade mindre roll. Är det enstaka myseldningar du tänker dig att göra så kommer du uppleva nackdelarna (lång krokig rökgång
  Räknenisse · 10d · 52 svar · 1,3k läst
  ·
 9. J

  Nybliven husägare med vedpanna

  [citat] Bor nån mil utanför Umeå tror att det blir färdigklyvd ved i år vill inte hålla på och jävlas med surved hela vintern :crysmile:
  Jimb0 · 11d · 5 svar · 231 läst
 10. Jon_Herrljunga

  Varför VVB i kombination med panna?

  Ja, det är väl så, att man håller runt 40 i tanken och värmer upp det till 70-75 i beredaren då. Har ställt om reglagen nu, så ska jag hålla koll på elmätaren. Tack för era svar.
  Jon_Herrljunga · 12d · 3 svar · 290 läst
  ·
 11. S

  Inmurning av murstos

  Stosen ska gå precis in till kanalen i skorstenen , så det blir att dribbla lite med kap , sen ska väl stosen vara så lång som möjligt utanför
  skutten11 · 12d · 1 svar · 153 läst
 12. D

  Öppet expansionskärl utan takgenomföring?

  Jag kör med en lösning som gk100 rekommenderar. Ev ska jag se om jag kan dra om skvallerledningen så att det går att ha en oljefilm i kärlet också.
  Daniel 109 · 13d · 8 svar · 362 läst
 13. M

  Pannrum i fristående garage

  Här kommer en liten uppdatering. Det som är kvar är lite klinker på golvet och att beställa nån sorts skorsten. Sedan går det att börja med rördragning. Trångt att koppla in kulvertrören mellan tankarna bild #5
  msjoqvist · 15d · 20 svar · 962 läst
  ·
 14. Staffan2000

  Sönderrostad anslutning ackumulatortank, övriga anslutningar som nya?

  Det har läckt lite lite, som till slut har rostat sönder muffen. Staffan
  Staffan2000 · 15d · 3 svar · 295 läst
 15. D

  Byta slutet expansionskärl

  Det är låga flöden så delfinens ingen anledning tillgripa rör. Fram till säkerhetsventilen kan det ju inte vara tunna rör. Men den satt ju redan på pannan.
  Daniel 109 · 15d · 6 svar · 247 läst
 16. G

  Svart vid rökkanal

  Nej ingen sådan, det där är allt som fanns under stenullen
  Gustaf Nilsson · 16d · 22 svar · 1,1k läst
  ·
 17. D

  Bensindriven vedklyv

  Elkyvar finns i mångavarianter, men de går normalt sett lagom fort.
  Daniel 109 · 16d · 8 svar · 889 läst
  ·
 18. C

  Hjälp mig att förstå min murstock

  [citat] Huset är från -68. Låter som ganska vettiga alternativ. Tror nog mest på det sista att det är för självdragsventilationen på vinden. Jag kommer nog göra så att jag stänger ventilen o tätar runt omkring.
  Cold Gin · 20d · 2 svar · 263 läst
  ·
 19. T

  Packning till MCZ cute pelletskamin

  Packningarna är rektangulära, 1 cm höga och mycket tunna. Kanske 1-2 mm tjocka, inte flätade utan tunn och löst sammansatta fibrer som faller i bitar. Tätningsbanden har jag kollat på men dom är mycket tjockare och jag är osäker på att skarven blir tät.
  trgis · 20d · 3 svar · 88 läst
 20. M

  Elda med tjärved?

  Ta fram bilyxan och gör virke av det, bli ett med naturen, köp en lusekofta och börja dricka kaffe ur träkoppar! :D
  Marcussjogren · 21d · 4 svar · 257 läst
 21. K

  Eldar i kaminen - luktar illa

  [citat] Har inte eldat sen detta inlägg för än idag. Samma lukt kvar, om än något mindre påtaglig men kan vara inbillning. Annat träslag och med frånluftsfläkt igång som var avstängd i vintras . Jag har kört fast, vad är nästa steg i felsökning? Verkar ju inte gå att montera isär kaminen. Känns drastiskt att köpa helt ny..
  kungcoopa · 21d · 48 svar · 8,3k läst
  ·
 22. F

  Uppgifter om Roslagsspisen

  Nu blir jag lite konfunderad och skriver här för att fråga: min kamin har dubbla luftintag, men har samtidigt spjäll som stänger sig halvvägs när man stänger luckorna? Trodde det vara vad gamla modellen som hade den spjället?
  Flukie · 23d · 6 svar · 179 läst
  ·
 23. GK100

  Vad hittar jag en sådan ventil?

  Det som syns på bilden är för varmvatten och en säkerhetsventil 6 eller 9 bar. Bör ju inte ha att göra direkt med värmen i huset. Men är det den du är ute efter så är det en vanlig del som är enkel att få tag på. Ser ut att vara typ med utvändig gänga som går in i andra delen och troligtvis då dimension R15 eller som det ibland kallas 1/2".
  GK100 · 24d · 6 svar · 217 läst
  ·
 24. Hyltran från Veglemyren

  Elda med thuja?

  Jag har en gång eldat upp en gigantisk tuja brabant i min gjutjärnskamin och i min överförbränningspanna. Jättebra ved var det och jag tyckte inte alls att den var lik gran, mycket bättre. Men om man har en kamin och har ved som min vill bli av med så finns det väll ingen anledning att inte elda upp den där? Oavsett vilken träslag som det rör sig om?
  Hyltran från Veglemyren · 26d · 5 svar · 545 läst
  ·
 25. A

  ved-pelletskamin med låg elförbrukning

  Jag köpte en begagnad baxi calimax, så det blir att köra på 230v inverter Har inte installerat den ännu, men snart så letar skorsten just nu. Har skaffat en större batteribank på ca 500Ah och en ca 10m mast till solpanelen, för att få till soltimmar Blir test i vinter om det räcker till. Satt upp en Raspberry pi och labbar med, har en tanke att fjärr starta kaminen via den i längden.
  ason · 27d · 5 svar · 2,1k läst
 26. greenteng

  Fälld ekstam

  [citat] Ah! Vad bra. Tack för infon. Då har jag lite bättre koll och ska testa att röka lite i sommar med ekstammen
  greenteng · 21 apr · 8 svar · 604 läst
 27. K

  Insekt i veden

  Det var snabbt svarat, tack för det.
  Knarren · 20 apr · 2 svar · 430 läst
  ·
 28. Bösahus

  Erfarenheter av små kaminer till sovrum?

  Någon som har ångrat sig om den där kaminen Visingsö eller Milano som den också kan heta? Är det ett bra köp för den pengen?
  Bösahus · 19 apr · 6 svar · 8,3k läst
 29. I

  Ombyggd Orlan funderingar

  Flammtronik hade varit trevligt. Förstår dock inte iden med att styra med fläktar,Istället för med spjäll. Man vill ju att pannan ska stänga efter eldningen så draget stannar. Men antar att det är så att folk går och stänger spjällen efter eldningen.
  Izvek · 18 apr · 11 svar · 1,6k läst
  ·
 30. E

  Bärande vägg bakom eldstäder

  [citat] En 5 cm skamotec brandskiva räcker
  exerg · 18 apr · 2 svar · 157 läst
  ·
 31. aroncbds

  Göra om pannrum

  Okej. Vad säger ni om att koppla såhär då (jag tänkte återanvända nedre VV-slingan för solladdning)? Två faktorer: 1. Eftersom solladdningen inte sker via VVX, försvinner "poängen" med seriekoppling av tankarna. 2. Vad tror ni om att ändra returen mellan acktankarna, så att den går mot pannan direkt från tank 1, sedan 2 och sedan 3 (i stället för tvärtom, som det är på
  aroncbds · 18 apr · 34 svar · 3,3k läst
  ·
 32. S

  Nylonkrejs

  [citat] Ja, men kan jag handla lokalt gör jag gärna det. Blir troligen inte dyrare heller.
  Snickerick · 17 apr · 4 svar · 290 läst
 33. S

  Vedpanna 2018 ??

  Har försökt sikta mellan 2-3kbm, frågan är då bara vad jag ska ha för panna som du säger. Har räknat lite baklänges och huset verkar dra 9-10kw när det är som kallast. Man vill ju inte elda ihjäl sig. Hade hoppats de skulle räcka med 1 eldning/dag normal vinterdrift(ca -5 till -20) och två gånger/dag när det är som kallast. Vilken storlek på panna behöver jag för att hålla
  sandstrom · 17 apr · 7 svar · 688 läst
  ·
Laddar...