Byggahus.se

Ved, Pellets, Flis

 1. Andreas_Hansson
  27 Feb

  Gjuta keramik själv?

  77 svar · 151,7k läst
  ·
 2. FredrikR
  16 Feb

  Rengöra glaset på kamin

  154 svar · 290,3k läst
  ·
 3. F
  May '19

  Övertrycksfritt system (på begäran)

  224 svar · 173,4k läst
  ·
 4. A
  5h

  Elda lastpallat i contura

  Avemo: [citat] Ibland är saker inte så självklart som man tror när man skriver. Jag trodde det var uppenbart att det var volym som avsågs i mitt inlägg. Därför besvarade jag vad jag uppfattade som en dryg besserwisserkommentar med en annan dryg besserwisserkommentar. Men då är vi troligen överens om att en korg torr granved innehåller mindre energi än en korg torr björkved. Dessutom är
  8 svar · 398 läst
  ·
 5. S
  16h

  Rengöra ett kamin rör från fingeravtryck, med vad?

  Slashcont: Hej, Fick min contura kamin installerad för nån månad sen, men har fingeravtryck på vissa ställen på röret då montören hade skitiga händer av massan de tätade röret med, syns ibland mer och ibland mindre beroende på hur ljuset slår. Vad skulle man kunna rengöra detta med, vill helst inte ta det med något grovt då jag kan skada den svarta färgen..
  0 svar · 116 läst
  ·
 6. dof
  8d

  ”Prisexplosion” på pellets sommaren 2022

  dof: [citat] Fyllde 1.5ton för ett tag sedan då dom hade sänkt till 4000:-/ton. Mest för att det är bekvämt att köra nu på sommaren. Blir det inga mer sänkningar blir det ved i vinter igen. Har 30m3 staplat och klart.
  198 svar · 59,9k läst
  ·
 7. N
  8d

  Bygga om välvd kaminlucka till plant glas

  Neptim800: [citat] Det är stålplåt i luckan så det borde kunna svetsas. Min oro är då i första hand att luckan slår sig... Borde kanske räcka om plåtbiten punktsvetsas?
  2 svar · 353 läst
  ·
 8. A
  10d

  Sätta in spiskassett själv?

  AndersS: Har satt en Keddy själv, finns bra instruktioner med hur man ska göra. Du bör knacka bort eldfasta teglet för att få utrymme och sedan ta upp hål ovanför eldstaden för att kunna täta och fixera det nya rökröret. Finns det ett spjäll idag tar nan bort det.
  2 svar · 303 läst
  ·
 9. M
  10d

  Billig ved i höst?

  Markarbetaren: [citat] Min gissning är att många lager är fulla. Har inte kollat senaste tidens lagersaldo hos byggvaruhus men i våras reade man ut ved och pellets då man köpt på sig för mycket samtidigt som elpriset normaliserades. Tror höstens elpris sätter priset på fastbränslet. Tittar man på elpriset idag så ser det lovande ut för vedpriset.
  1 svar · 315 läst
 10. Norrtull
  10d

  Vedtråden för oss alla som tillverkar och eldar

  Norrtull: Idag ska jag rensa ner en stubbe av större mått, se om det fortfarande duger till ved. Bilder kommer. :cool:
  1,1k svar · 83,9k läst
  ·
 11. S
  13d

  Köpa ved pallvis från östeuropa?

  SWIN: Hej! Har nu under många årtionden värmt huset med ved. Veden kommer delvis från annonser som man kunnat hämta gratis, eller nästan gratis. I dagsläget är folk närmast galna med allt som eventuellt kan eldas med, en hög ris utannonseras för flera tusen, och ser hela tiden annonser där man vill ha runt tusen kronor kubiken för hela stockar. Samt att detta med kubikmeter är verkligen
  0 svar · 340 läst
  ·
 12. M
  14d

  Tilluft till kamin.

  Markarbetaren: Jag har 70-tals hus med självdrag och oljepanna i begynnelsen. Har en 10kW modern kamin som tar luften från vardagsrummet som den står i. Aldrig haft problem med inrök eller annat. Ser det snarare som ett plus att jag tillför huset uteluft genom ventiler när jag eldar. I vardagsrummet (35m2) blir det 30-32 gr utan problem när jag eldar på vintern. Samtliga fönster är utbytta så det
  11 svar · 895 läst
 13. F
  17d

  Sjuka priser på pellets

  fsn: [citat] Hur var det här egentligen? @Queen15
  157 svar · 15,5k läst
  ·
 14. L
  19d

  Skorsten luktar typ tjäraish och ser ut på detta vis, hjälp!!!

  lordi: [citat] Fast det måste väl vara någon plåt runt skorstenen, annars regnar det ju in? Eller är takbeklädnaden bortplockad? :thinking:
  11 svar · 695 läst
  ·
 15. JesperKn
  19d

  Är 90:-/säck standard pris för pellets nu?

  JesperKn: håll koll på pellets från utlandet. I April kunde man köpa tyska pellets i Danmark för ~66 SEK/säck vid pallköp - Har gått upp till 80 SEK/säck nu, men det ändrar sig hela tiden. Historien med bättre exportpriser och högt exporttryck va kanska sant i höstas, men gäller inte längre. Producenter på kontinentet har ökat produktionen, och har i pricip trängt bort svenska pellets
  4 svar · 1,2k läst
 16. A
  22d

  Vad är det för bagge?

  Abies koreana: [citat] Nej, det är vare sig husbock eller manet, rätta svaret lämnade TorpAnders redan i torsdags så ni kan sluta gissa.
  20 svar · 5,7k läst
  ·
 17. F
  24d

  Installation utav Insatskamin

  fredrik_pe: Glömde återkoppla, men blev besiktigad och godkänd av sotaren i mitten av april (inkl kort proveldning) :) Redo för nästa vinter helt enkelt!
  74 svar · 7,1k läst
  ·
 18. K
  24d

  Får jag installera gammal kamin?

  kaffetorsk: [citat] Det stämmer till största del. För att förtydliga mig, som jag tolkar reglerna. Husets ålder/kulturvärde spelar en avgörande roll framför prestandadeklaration om det redan finns kamin eller om "utifrån vad som tidigare rimligen hade kunnat finnas i byggnaden". Man kan alltså installera en kamin på nytt utifrån detta kriterie. En aning luddigt faktiskt.
  52 svar · 9,5k läst
  ·
 19. fgo
  27d

  Tips på skiva för inklädnad av kamin

  fgo: 100mm måste jag ändå ha för att få dit slangen för tilluft. Så det är inte brandrisken jag är orolig för utan det är att kaklet inte ska ramla ner. De flesta skivor räknas som brandklass A1, dvs ej brännbar. Men många skivor klarar inte högre temperaturer. Rökgastemp på kaminen är 114 grader
  10 svar · 639 läst
  ·
 20. trähandtag
  27d

  Kan inte köpa pellets!

  trähandtag: Vi har bara fått 6 mm via bulk sedan började beställa från Scandbio. Detta är dock bra, då pannan är dimensionerad för 6 mm.
  155 svar · 26,0k läst
  ·
 21. A
  27d

  Behöver man klyva klenved?

  AndersS: Och som noterats tidigare, klyv i storlek som fungerar i din eldstad. Jag klyver dimensioner i 10 cm diameter, men 5 cm pinnaved får vara där går nog grånsen. Sedan blir ju vedträna olika så en bit från en grövre bit kan sedan mycket väl vara 10*10 cm, men beroende av träslag. Ek, sälg, ask och även gran tar jag mindre än björk, asp, al, tall, etc.
  8 svar · 688 läst
  ·
 22. fgo
  6 May

  Hur demontera skorsten??

  fgo: Det löste sig, fast på ett annat sätt. Fick upp tre sektioner av rökröret men isoleringen satt kvar. Då valde jag att demontera allt nerifrån med hjälp av gravitationen och 75kg kropp. Skorstenen är nere och delas ytterligare under morgondagen. :beer: och tack för hjälpen.
  4 svar · 459 läst
  ·
 23. D
  6 May

  Hjälp med vedpanna + ackumulatortank

  Daniel 109: [citat] Hur menar du att det ändrar verkningsgraden?
  21 svar · 1,5k läst
  ·
 24. H
  5 May

  2 frågor om ved

  heimlaga: Tillräckligt oförädlad ved är ofta i stort sett gratis. I vår har jag huggit närmare 30 kubikmeter överåriga vindfällen mest tall och gran omen också några björkar i en storskogsägares skifte och kört hem till ved. Gratis. Om tiden räcker till skall jag köra hem något traktorlass till när vägen börjar bära. Tillräkligt högförädlad ved av hög kvalitet kostar ofta
  9 svar · 813 läst
 25. nino
  2 May

  Värma spa med vedpanna

  nino: Ja installera själv hade jag tänkt och begagnat material. Var ju smart med dubbla vvx då går det ju inte så mycket glykol. Man skulle väl iof kunna köra med en slinga i tanken och ut till vvx också men expansionskärl behövs ju ändå
  3 svar · 594 läst
 26. Garningen
  30 Apr

  Nytt hål i murstock, några goda råd?

  Garningen: [citat] Jag måste inte ha en bonus light, men råkas ha en på pall i garaget helt ny så det mest ekonomiska vore ju att sätta in den. Jag har beslutat att montera pannan på en annan plats så rökröret kommer utan problem kunna leta sig upp till befintlig rökrörsanslutning. Tack för alla råd iaf.
  6 svar · 930 läst
  ·
 27. E
  28 Apr

  Jormspisen

  ehsdala: Kom ni fram till vad den gängade stången är till för? Vi har just köpt ett hus med en Jorm III men saknar manual till den.
  4 svar · 1,0k läst
  ·
 28. H
  26 Apr

  Är det möjligt att veden redan är torr?

  Hybro: https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?p=4456589#p4456589
  3 svar · 1,0k läst
  ·
 29. A
  25 Apr

  Kakelugn med knappar

  adam.troed.carl: [citat] Tack, det skulle vara otroligt uppskattat!
  8 svar · 1,6k läst
  ·
 30. Krilleman
  25 Apr

  Jag söker en CTC Parca 318, max 10 år gammal...

  Krilleman: Verkar ju finnas på en del auktionssidor, men alla är ju givetvis sålda sen länge tråkigt nog. Hittar du en så håll hårt i den! Det är bara tacka miljöpartiet och dess sympatisörer. Parca 318 RSK: 6153092 Tillverkning avbruten pga nya miljökrav 2019. [bild] https://www.rskdatabasen.se/infoDocs/PROD/PROD_31_6153076.pdf
  1 svar · 483 läst
  ·
 31. U
  25 Apr

  Någon som vet hur man kan få tag i en Parca 318?

  Uffe-68: [citat] Jag är intresserad av den..0730336852 Ulf
  6 svar · 3,5k läst
  ·
 32. H
  24 Apr

  tulikivi kamin tilluft

  hakan_975: Bara en undran; lutar inte tilluftsröret åt 'fel' håll ? Den borde luta utåt så kondens och annat inte stannar kvar. Eller så kanske kameran ljuger om vinkeln. Eller så är jag ute och cyklar :D (Troligast)
  5 svar · 1,3k läst
  ·
 33. J
  24 Apr

  Avstånd från vägg i hörn, problem med friskluft och skorsten

  jockebq: Jag tror det kan vara snyggt med betong mot den svarta plåten. Och så lägger man grå sten ovanpå kaminen för att matcha. Snubblade över denna som kan vara perfekt för ändamålet: https://www.flisby.se/produkter/planteringsring-600x100x75-mm
  8 svar · 772 läst
  ·
Laddar...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.