Byggahus.se

Hur kan man se om grannen har bygglov?

 1. J
  Medlem Nivå 7
  Hej, är intresserad av att veta hur man går tillväga för att kunna se om ens grannar har haft bygglov gällande olika byggnader på sina tomter. Vissa av friggebodarna, förråden ligger max 1m från tomtgränser.
  Känns som de inte kan fått bygglov för det.

  vart vänder man sig för att kolla upp sådant?
   
 2. M
  Medlem · Nivå 5
  Kommunen?
   
 3. M
  Medlem Nivå 3
  https://www.hitta.se/
  "Kartor -Tomter" Där är en hammare på husen som har bygglov i mitt kvarter iaf, sen hur uppdaterat det är osv vet jag inte men!
   
 4. M
  Medlem · Nivå 9
  Kontakta Samhällsbyggnadskontoret på kommunen. Bygglov är offentliga handlingar och du kan begära ut kopior av dem (anonymt om du vill). Be om beslutet (motiveringen till beslut) och beslutsunderlaget (ritningar).
   
 5. M
  Medlem · Nivå 9
  Är du nyinflyttad? Friggebodar är bygglovsbefriade och kommunen behöver inte blandas in om de uppfyller kraven för en friggebod. Ett krav är bl a avstånd till fastighetsgräns som ska vara 4,5. Du kan placera närmre gräns med grannens medgivande. Kan dina grannar ha fått något sådant medgivande från tidigare ägare av din fastighet?
   
 6. J
  Medlem Nivå 7
  Ja, det är mycket möjligt att någon granne kan ha fått ett sådant medgivande av tidigare granne. Men då måste de finnas skriftligt väll? Också hos byggnadsnämnden? Som någon tidigare pratade om. Tänk om nästa ägare tycker det är hiskeligt jobbigt. Ska den ägaren får finns sig i att den tidigare husägaren ville va ”lite schyst” och tillåta byggnader på grannens tomt på alla möjligga platser. Låter märkligt d där
   
  • Laddar…
 7. K
  Medlem · Nivå 11
  Normalt räcker det om den som bygger har medgivandet. När fastigheten säljs bör det informeras om att medgivande finns. Den nye ägaren kan ju enkelt se att det finns byggnader nära tomtgränsen. Om det är osäkerhet kring dessa bör denne kontrollera vad som gäller före köp. Det kan ju vara något som påverkar fastighetens värde negativt.
   
 8. G
  Medlem · Nivå 14
  Det enkla svaret är: Ja.
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem Nivå 7
  Kan man läsa sådana överenskommelser på kommunen?
   
 10. T
  Medlem · Nivå 12
  Ja, om nästa ägare tycker det är hiskeligt jobbigt att grannarna har förråd 1 m från sin tomtgräns så får faktiskt den nye ägaren finna sig i det. Högst troligt stod väl förråden där när den nye ägaren var på visning...
   
 11. halper
  Medlem Nivå 6
  • Laddar…
 12. J
  Medlem Nivå 7
 13. G
  Medlem · Nivå 14
  Inte medgivanden som getts för friggebodar eftersom kommunen inte behöver bli inblandade för att uppföra dylika byggnader.
   
 14. P
  Medlem · Nivå 6
  Ja, man får finna sig i att tidigare ägare ville vara "lite schyst".

  Du såg väl att de stod där när du köpte huset?
   
 15. S
  Medlem · Nivå 11
  Inte omöjligt att det finns hos kommunen, men mer troligt att grannen har det och mest troligt att det var ett muntligt avtal, som ej finns att läsa.